Sportistan
Sportistan.com'u otomatik takip etmek için Akıllı Telefonunuza RSS beslemesini alın. http://sportistan.com/rssfeed
Sporla ilgili her konuyu FORUM'da tartışabilir, paylaşımda bulunabilirsiniz. http://forum.sportistan.com

İHA İnsansız Hava Aracı

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook

ya da

Kobitek Takip Servisi

İnsansız Hava Aracı tabirini duymuşsunuzdur. İHA'lar 2 farklı türde olabiliyor. Eşsesli bir kavram yani. Bizi ilgilendiren, birinci türü, yani içinde insan olmayan, gözlem veya saldırı amacı ile uzaktan kontrol edilen uçan araçlar değil. Diğeri. Yani, "Ben bu takımın antrenörüyüm" diye hava atan, ama içinde insan olmayan araçlar. Bir nevi insansız antrenör. Antrenör gibi görünüyor, ama içinde insan yok.

Bu türle ileriki yaşlarda karşılaşanlar nispeten şanslı olanlardır. Ancak bu çok düşük ihtimal. Çünkü üst liglerde insanlı modellere daha çok rastlanıyor, ama aşağısı bir felaket. Futbolcu dediğin, gelişim çağında 1-2 tane İHA ile çalışmak durumunda kalıyor genelde. Sorun şu ki, korku ile, baskı altında, sürekli eleştirilen, önüne hedefler konulmayan, "sıra ne zaman bana gelecek?" diye kurbanlık koyun gibi bekleyen oyuncular potansiyellerine ulaşmakta çok ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Bir çoğu bu yolda heba oluyor. Böylece oyuncu havuzu daralıyor. Havuzda eksik kalan kısım, İHA'lara direnebilen, futbol yeteneklerinden öte, arsız, ya da vurdumduymaz olanlar tarafından dolduruluyor. Böylece bir miktar potansiyelli oyuncu ve bir miktar cazgırdan oluşan bir oyuncu havuzu ile futbolumuza yön vermek durumunda kalıyoruz.

Son günlerde en çok sevindiğim şey, Fatih Terim'in Euro 16'ya kaldıktan sonra "Türk futbolunun sorunları bitmedi. 1500 sahaya ihtiyacım var. Antrenörleri eğitmem gerekiyor" şeklindeki tespitleri idi. Öyle ya, farkında olmak, başarmak için ön şarttır.

Elbette alt yaş gruplarında ya da kümelerde çalışan antrenörlerin de zorlukları vardır. Ama artık bunları aşmak zorundayız. Nasıl ki, "Polisin maaşı düşük, o yüzden işkence yapar" demiyorsak, antrenörlerin de her hangi bir gerekçe ile gencecik insanlara işkence yapma hakları olamaz. Kısacası tüm antrenörler, ama özellikle gelişim çağındaki oyuncularla çalışan antrenörler;

* oyuncuyu rencide edecek söz ve davranışlardan kaçınmalı. Eleştirel olmamalı. Oyuncuyu yumuşak bir uslupla düzeltmeli ya da hiç bir şey demeden oyuncunun eksiğini giderecek çalışmalar yaptırmalıdır.
* antrenör, ölçümler ve göstergelerle çalışmalı, oyuncunun eksiklerini bu şekilde tespit etmeli. Her oyuncunun aynı hızda gelişmediğinin farkında olarak, uygun süre ve sayısal hedefleri oyuncuya vermelidir.
* oyuncunun oyundan keyif almasını, özgürce ama bir disiplin içinde oynamasını temin etmelidir.
* oyunculara karşı adil olmalı, oynayanın ve oynamayanın bunun gerekçelerine ikna olmalarını sağlamalıdır.
* özellikle ergenlik döneminde duygusal ve fiziksel dalgalanmalarını yönetebilmeli, oyuncunun buradan bir değersizlik duygusu geliştirmesine neden olmamalıdır.
* beğenmediği oyuncuların da kişiliklerinin olduğunun farkında olarak, onları yok sayarak ya da mobbing yöntemleri ile değil, açık iletişim ve saygı göstererek gerekirse takımla ilişkilerini kesmelidir.

Bunlar gibi pek çok davranış tarifleri resmi, gayrı resmi belgelerde anlatılsa da, buradaki sıkıntı; kötü eğitimli kişilerin belgelerle, gelişimle değil, anlık sonuçlarla ve kendi statüleri ile ilgili olmasıdır. Kötü eğitimi nedeni ile bu olumsuzlukları sergileyen kişilerin kendilerini belgeler, kitaplar okuyarak geliştirmelerini beklemek yerine, TFF gibi üst kurumlar tarafından, yoğun olarak antrenörlere (göstermelik olmayan) formasyon eğitimleri verilmelidir.

Unutulmamalıdır ki, bu iş bir insan işi. Kaynağı insan olan bir iş. Dolayısı ile insan kaynağımızı liyakatsız antrenörlerin heba etmesine izin vermemeliyiz.

3429 kere okundu

Senih Özkiper

1969 İstanbul Doğumlu,İstanbul Erkek Lisesi, İTÜ Mimarlık Fakültesi ve İÜ İşletme İktisadı Enstitüsü mezunu,

TFF Lisanslı Futbol Menajeri.

Çeşitli şirketlerde  yönetici olarak görev alıyor ve spor yöneticiliği yapıyor. Özellikle futbol altyapıları ile  genç sporcu ve sporcu adaylarına yönelik ürün ve hizmetler alanında çalışmalar yürütüyor.







info@senihozkiper.com
senihozkiper.com

yazarın diğer yazıları için tıklayın

Spor ve Sporcu
Çocuk mu, Sporcu mu?

Çocuk mu, Sporcu mu?

spora erken yaşlarda başlamanın önemi herkes tarafından biliniyor. Peki acaba çocuklar bu yüzden baskı altında kalıyorlar mı?

Scoutlar, yani yetenek avcıları oyuncuyu nasıl izler?

Scoutlar, yani yetenek avcıları oyuncuyu nasıl izler?

Scout (okunuşu: sıkaut), yani yetenek avcıları, ulusal ve uluslarası alanlarda genç futbol oyuncuları keşfetmeye çalışmaktadırlar. Bir yetenek avcısı (scout) tarafından fark edilmek bir futbolcunun rüyasının gerçekleşmesi sağlayacak en önemli adımdır.

Aklımda Deli Sorular aklımda deli sorular

Tekmeye Kafa Uzatan Futbolcu

Tekmeye Kafa Uzatan Futbolcu

Kime sorarsanız sorun "tekmeye kafa uzatmak" iyi bir şeydir. Oyuncunun özverisini betimler. Düşünsenize rakip topa vuracak araya kafa sokuyorsunuz. Yaralanmak pahasına... Bundan daha iyi futbolcu olabilir mi?

Sporculardan İnciler sporculardan inciler

Messi zeki, İbrahimoviç güçlü, Beckham yakışıklı diye seviliyorlar. Ben ise sevilmiyorum, çünkü bunların hepsi bende var.

Cristiano Ronaldo