Sportistan
Sportistan.com'u otomatik takip etmek için Akıllı Telefonunuza RSS beslemesini alın. http://sportistan.com/rssfeed
Sporla ilgili her konuyu FORUM'da tartışabilir, paylaşımda bulunabilirsiniz. http://forum.sportistan.com

MMA (Karma Dövüş Sanatları) Sporuna Nereden Başlamalı?

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
MMA (Karma Dövüş Sanatları) Sporuna Nereden Başlamalı?

Ülkemizde artık bir çok salon MMA eğitimi vermeye başladı. Yalnız, MMA tek bir mücadele sporundan ibaret değildir. Belli mücadele sporu sistemlerinin bir çatı altında toplanmasıdır MMA.

Öncelik temel teknik bilgilerin öğrenilmesidir. Guard ve yumruk vuruşları ile ayak mücadelesi başalayabilir. Malum, önce ayakta nasıl durmanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Ardından tekme vuruşlarına geçilir. Bir sonraki aşamada diz ve dirsek vuruşları ayak dövüşüne ilave edilir.

Bu çalışmalar, bireyin gölge boksu, (tek başına ayna karşısın da hareketleri boşlukta çalışma, aynada kendinizi görmeniz ve açıklarınızı kapatmanıza yardımcı olur) torba çalışması, lapa çalışması, eşli çalışmalar şeklinde uygulanır. Son aşamada antrenörünüz size sparring (antrenman maçlarıdır. Sporcuyu koruyacak korumalıklar giyilerek yapılır) yaptırmaya başlar.

Buraya kadar ayak mücadele sporlarından olan boks, kickboks ve thai boks (muay thai) branşlarının içerisindeki teknikleri sırasıyla öğrenmiş oldunuz. Bundan sonraki aşama, yerde mücadele. Burada rakibinizi yere alabilmeniz için gerekli olan tutma, sarılma, fırlatma, tek dalma, çift dalma, kafa kol, tek salto, çift salto, koltuk altı geçiş gibi teknikleri öğrenmeye başlarsınız. Burada görüldüğü üzere, güreş ve judo sporlarından yararlanıyoruz.

Rakibinizi yere aldığınızda half guard, mount control, side control, open guard, closed guard teknikleriyle rakip kontrolü sağlamayı öğrenirsiniz. Yer mücadelelerinde jiu jitsu bilmek önem arz eden unsur. Boyun, bacak ve kol kilitleri tamamen bu sporun özüdür. Mücadele yerdeyken, kilit alma ve kilit açma olayına döner, ki gerçekten bu tekniklerde uzmanlaşmanız gerekecek.

Arm bar, omaplata, kimura, leg bar, heel hook (topuk çengeli), rear naked choke,(giyotin) guillitone, triangle, arm lock, anaconda brezilian jiu jitsuda temel kilit teknikleridir. MMA (karma dövüş sanatı) içerisinde de yerde iyi bilinmesi ve uygulanması gereken tekniklerdir.

Bu farklı mücadele sporlarının mutlaka belirli bir sırayla öğrenilmesi çok önemlidir. Amaç her sistemin içerisinden bizi iyi bir karma dövüşçü yapacak teknikleri almak ve öğrenmek. Teknikleri doğru öğrenmek ve temel teknikler de ustalaşmak sizi istediğiniz hedefe götürecektir.

Gördüğüm en büyük yanlış, yurt içerisinde katıldığım bir çok antrenmanda ve eğitim organizasyonlarında sporcu dostlarımın tekniği, bir iki uygulama yaptıktan sonra, hemen güç ve kuvvete dökerek tekniği arka plana atmaları olmuştur. Bunu lütfen yapmayın.

Bir MMA karma dövüş sanatı sporcusu üst düzey kondüsyon ve kuvvete sahip olmalıdır. Ben bu konuda en başta sporcularıma sprint, kısa mesafe 60-100 metre koşuları mesafe-zaman aralığında yaptırıyorum. Tempolu ip atlama, torba dövme, jump burpee push up ( zıplama şınav), jumping gibi patlayıcı antrenmanları tercih ediyorum. Ring içerisinde kalp ve nabız atımınız o kadar ani iniş ve çıkışlar gösterir ki, beyine giden kan ve oksijen seviyeniz bu tür ani ataklar karşısında nasıl tepki vereceğinizi belirler. Patlayıcı antrenman, bir ring sporcusunun olmaz ise olmazı. Mutlaka antrenman programında yer almalı.

Gelecek yazımda "iyi bir MMA antrenörü nasıl anlaşılır?" konusunu ele alacağım.

    78991 kere okundu

    dövüş mma yazıları için tıklayınız

    Yalçın Altun

    • 1980 İstanbul doğumlu.
    • 1995 yılında Muay, Thai ve Fitness branşlarıyla spor hayatına başladı.
    • 1997 gençlerde Türkiye Kickboks şampiyonu oldu.
    • 2010 yılında MMA yapmaya başladı.
    • 2013-2014 MMA Türkiye şampiyonu oldu. 
    • 2014 Ukrayna'da WMMAF (World Mixed Martial Arts Federation) in Dünya Şampiyonasında dünya ikinciliği yaptı.
    • 2014 yılında Ankara'da antrenör eğitim kampında branşında en iyi antrenör seçildi.
    Şunu der : MMA, antrenman olarak size, kas, güç, kuvvet, dayanıklılık, pratik düşünce ve sağlam bir yürek kazandırır.

    yalcin-altun@hotmail.com

    yazarın diğer yazıları için tıklayın

    Bu Kategorideki Diğer Yazılar

    İDOL FUTBOLCULAR

    Muhafazakar Golcü Demba Ba

    Muhafazakar Golcü Demba Ba

    Spor ve Sporcu
    Bisiklete Binmeden Önce Nasıl Beslenmeliyiz?

    Bisiklete Binmeden Önce Nasıl Beslenmeliyiz?

    Bisiklete binmeden önce beslenme konusunda dikkat etmemiz gereken bazı kurallar mevcut. Öncelikle bisiklete tok karnına binmeyin. Keyiflice sahilde dolaşacaksanız bir nebze kabul edilebilir ancak spor amacıyla yapılacak bir sürüş için yemeğinizi 1-2 saat önceden yemiş olmalısınız.

    Sporcu Beslenmesine Dair İpuçları

    Sporcu Beslenmesine Dair İpuçları

    Bu yazımda tüm sporcular hatta tüm sağlıklı yaşama heveslisi insanlar için beslenme ipuçları içeren bir yazı kaleme alacağım.

    Aklımda Deli Sorular aklımda deli sorular

    Kaleci Son Anda Kurtardı

    Kaleci Son Anda Kurtardı

    Sunucu pozisyonda heyecanla haykırır; "Nefis bir şut, kaleci son anda kurtardı. Son anda" Peki gerçekten öyle mi?

    Sporculardan İnciler sporculardan inciler

    Bazen kız arkadaşımla yüzme yarışı yapıyoruz. Arada onu da mutlu etmek lazım, ama hep kazanıyorum. Çünkü kaybetmeyi sevmiyorum.

    Cristiano Ronaldo