Kaleci, futbol oyununda en önemli ve en özel göreve sahip oyuncudur. Yalnız karaktere ve göreve sahiptir.
Bu sorunun cevabını vermek için, daha doğru bir soru ile yola çıkılmalıdır; Doğru kaleci nasıl olmalıdır?
Eldiven giymekle, ya da lüks malzemelerle 3 diregin ortasında durmakla kaleci olunmaz.
Doğru kaleciyi inceleyelim,
elle çabuk oyun kuran kaleciler artık kaleyi devraldı. Her topa atlayan, çizgide kalan kalecilerin sonu geldi. Bir kaleci, mutlaka yan topa çıkmalı, oyunu cabuk kurmalı , araya atılan toplarda hamlesini yapmalı kararlı ve gözü kara olmalıdır. Ülkemizde bu akım Taffarel ile başladı. Galatasaray'ın UEFA kupasını almasında büyük rol oynayan Tafarel, her pozisyonda ayakta kalan, planjondan cok topa adımlayarak giden, ayaklarıyla ve elleriyle topu takım arkadaşları ile buluşturan bir kaleciydi.
Bununla birlikte, yakın tarihimizde modern kaleciye en uygun örnek Alman Milli Takım kalecisi Manuel Neuer'dir. Dünya Spor otoriteleri tarafından da yılın kalecisi seçilen Neuer, yazımızın başından beri atlamak istediğim olumlu özelliklere sahip.
Özellikle ayakları ve ceza sahasına hakimiyeti ile ön plana çıkmakta. "Neyi doğru yapıyor?" sorusuna en büyük cevap; Sıradısı performans sergileyen bir kaleci olmasına rağmen, stoperlerine vermiş olduğu güven, takımının atağa başlangıç noktası olması, en büyük doğruları.Vermiş olduğum örneklerle modern kaleciliği genç kaleci adaylarımıza bir nebze anlatmak istedim. İyi bir kaleci olmak isteyen genç kardeşlerime en büyük önerim her zaman maç izlemeleridir . her kaleciyi yakından takip etmeli ve modern sisteme dayalı bi tarz edinmeleri gerekmektedir .
1989 İstanbul doğumlu,
Gözcübaba Lisesi (Y.D.A.)
Sakarya Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunu
17 senedir faal futbola emek veriyor.
Milli Takım, İstanbul Karma Türkiye Şampiyonluğu yaşamış, futbolcu eğitim danışmanlığı ve yazarlık yapıyor.
bilge410@gmail.com
Başarıya odaklı, sporu bir yaşam şekli haline getirmiş ve de başarmış elit sporcuların spor anlayışı "ne istediğini bil, başarmak için çaba harca" özdeyişini merdivenin ilk basamağı olarak görmekle başlar.
İnsan vücudu, fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik bir yapı bütünlüğü üzerine kurulu, dengeli ve bu üç özelliğin ortak çalışmasıyla meydana gelmiş muazzam bir yapıdır. Bu birbiriyle tam uyumlu ve dengeli çalışan yapı sayesinde sağlıklı bir yaşam sürdürülebilir.
Kime sorarsanız sorun "tekmeye kafa uzatmak" iyi bir şeydir. Oyuncunun özverisini betimler. Düşünsenize rakip topa vuracak araya kafa sokuyorsunuz. Yaralanmak pahasına... Bundan daha iyi futbolcu olabilir mi?
Johan Cruyff