Sportistan
Sportistan.com'u otomatik takip etmek için Akıllı Telefonunuza RSS beslemesini alın. http://sportistan.com/rssfeed
Sporla ilgili her konuyu FORUM'da tartışabilir, paylaşımda bulunabilirsiniz. http://forum.sportistan.com

Karbonhidrat, Tuz ve Şekeri Tanıyın!

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Karbonhidrat, Tuz ve Şekeri Tanıyın!

Vücudumuzun fazla oksijene gereksinim duymadan, hızlı ve ekonomik enerji ihtiyacını karşıladığımız besin türevleri karbonhidratlardır. Uzun ve tempolu antrenmanlarımızı yorulmadan yapabilmemizi sağlayan karbonhidratlar aşırı alınması sonucu fazla kiloya sebep olabilmektedirler.

Günlük kalori ihtiyacınızın üstünde besin tüketmeyin. Aşağıda bununla ilgili küçük bir örnek veriyorum.

  • Günlük kalori ihtiyacınız : 1200 kcal
  • 1 gram karbonhidrat 4 kaloridir.
  • 1200 günlük kalori ihtiyacınızı, 1grama eşit olan 4 kaloriye bölerseniz günlük almanız gereken karbonhidrat değerini bulursunuz.
  • 1200 / 4 = 300 gr.

Vücudumuzdaki karbonhidrat depoları

Kaslardaki glikojen: 245 gram, karaciğerdeki glikojen: 108 gram, kan şekeri olarak 17 gram olup toplam vücuttaki ağırlığı 370 gram civarındadır.

Karbonhidratlar basit ve birleşik şekerler olarak ikiye ayrılır.

Basit Şekerler

Basit şekerler antrenman süresi içerisinde hızla tüketilirler. İşlenmiş şeker (sakkaroz), süt şekeri (laktoz) ve meyve şekeri (fruktoz) bunlara örnektir. Dediğim gibi, bunlar antrenman içerisinde kısa süreli enerji verirler. Antrenmanın devamında sadece basit şekerler yeterli olmayacaktır.

Birleşik Şekerler (Karbonhidratlar)

Karbonhidratlar, tahıllar (ekmek, pirinç, makarna, patates, kepek, buğday), kuru bakliyat ( fasulye, mercimek, bezelye, nohut) ile sebze ve meyvelerde bulunmaktadır. Karbonhidratlar, uzun süreli antrenmanlarımız için biz sporcuların en fazla ihtiyaç duyduğu besin öğeleridir. Hazmı 4 saate yakın bir süre aldığından kan şekerindeki etkileri de uzun ve yavaş olur.

Vücut geliştirme, halter, MMA, güreş, crossfit, futbol vb. güç gerektiren sporlarla uğraşan sporcuların almaları gereken karbonhidratların % 15'i basit şekerlerden, %85'i bileşik şekerlerden oluşmalıdır. İyi ve yarışma hedefleri olan müsabık sporcular antrenmanlarını bu şekilde yaparak gelişebilirler.

DİKKAT! Basit şeker tüketimi günlük ihtiyaçtan fazla alınması durumunda kiloya sebebiyet verir. Günlük alınması gereken miktar en fazla 4 gr olmalıdır.

Tuz

Vücutta elektroliz dengesini sağlar. İç ortam sıvılarının geçirgenliklerini arttırır. Günlük ihtiyaç 6 gramdır. Eksikliği halinde, yorgunluk, kas titremesi, kramp, sinirlilik, kusma, terleme, kas kasılması gibi rahatsızlıklar baş gösterir.

DİKKAT: Tuz eksikliği, protein metabolizmasında bozukluklara, aşırı eksikliği bayılma hatta ölüme bile neden olabilir.

Konuları çok uzatmadan, sizi sıkmadan kısaca açıklamaya çalışıyorum. Spor yapan bireylerin günlük kalorilerine, tüketmeleri gereken karbonhidrat ve protein değerlerine, tuz ve şeker ihtiyacının oranlarına, vücudun alması gereken vitaminlere, aminoasitlere ATP ve glikojen depolarımızın antrenman sırasındaki boşalma ve dolum süreçlerine çok dikkat etmeleri gerekir.

Sadece ağırlık kaldırarak, koşarak, kondüsyon çalışarak kas kütlenizi arttıramaz, ya da performansınızı yükseltemezsiniz. İlerlemenizi sağlayacak gıda ürünlerini de iyi tanımanız ve tüketmeniz gerek. İnanın, spor bilimi zannedildiği kadar basit bir alan değildir. Bir zincirin halkaları gibidir. İskelet sisteminizden, anatominize, dolaşım sisteminizden beslenmenize, uyku düzeninizden antrenmanıza, mentalitenizden, fobilerinize kadar daha bir çok etken birbiriyle bağlantılıdır.

    7208 kere okundu

    Yalçın Altun

    • 1980 İstanbul doğumlu.
    • 1995 yılında Muay, Thai ve Fitness branşlarıyla spor hayatına başladı.
    • 1997 gençlerde Türkiye Kickboks şampiyonu oldu.
    • 2010 yılında MMA yapmaya başladı.
    • 2013-2014 MMA Türkiye şampiyonu oldu. 
    • 2014 Ukrayna'da WMMAF (World Mixed Martial Arts Federation) in Dünya Şampiyonasında dünya ikinciliği yaptı.
    • 2014 yılında Ankara'da antrenör eğitim kampında branşında en iyi antrenör seçildi.
    Şunu der : MMA, antrenman olarak size, kas, güç, kuvvet, dayanıklılık, pratik düşünce ve sağlam bir yürek kazandırır.

    yalcin-altun@hotmail.com

    yazarın diğer yazıları için tıklayın

    Bu Kategorideki Diğer Yazılar

    İDOL FUTBOLCULAR

    Messi mi, Ronaldo mu?

    Messi mi, Ronaldo mu?

    Spor ve Sporcu
    Çocukların Anatomik Yapılarına Uygun Spor Branşı Seçimi

    Çocukların Anatomik Yapılarına Uygun Spor Branşı Seçimi

    İnsan vücudu, fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik bir yapı bütünlüğü üzerine kurulu, dengeli ve bu üç özelliğin ortak çalışmasıyla meydana gelmiş muazzam bir yapıdır. Bu birbiriyle tam uyumlu ve dengeli çalışan yapı sayesinde sağlıklı bir yaşam sürdürülebilir.

    MMA Karma Dövüş Eğitimi Veren Yerlere Nasıl Ulaşabilirim?

    MMA Karma Dövüş Eğitimi Veren Yerlere Nasıl Ulaşabilirim?

    Bu konuda en doğru ve güvenilir kaynak olan federasyonun atamış olduğu resmi temsilcilerden bilgi alma konusunda tereddüt etmeyin. Benim Tavsiyelerim ise şöyle;

    Aklımda Deli Sorular aklımda deli sorular

    Tekmeye Kafa Uzatan Futbolcu

    Tekmeye Kafa Uzatan Futbolcu

    Kime sorarsanız sorun "tekmeye kafa uzatmak" iyi bir şeydir. Oyuncunun özverisini betimler. Düşünsenize rakip topa vuracak araya kafa sokuyorsunuz. Yaralanmak pahasına... Bundan daha iyi futbolcu olabilir mi?

    Sporculardan İnciler sporculardan inciler

    Futbol mu daha güzel kızlar mı, diye sorsalar hiç düşünmeden futbol derim, ama biraz düşünürsem eğer kızlar derim

    Mario Balotelli