Sportistan
Sportistan.com'u otomatik takip etmek için Akıllı Telefonunuza RSS beslemesini alın. http://sportistan.com/rssfeed
Sporla ilgili her konuyu FORUM'da tartışabilir, paylaşımda bulunabilirsiniz. http://forum.sportistan.com

Sıradan Avrupa Futbolu Türk Futboluna Karşı

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook

ya da

Kobitek Takip Servisi

2015-2016 futbol sezonunun başlamasıyla birlikte yeniden birlikteyiz. Bu futbol sezonunda da sportistan portalımızda yazılarıma devam edeceğim.

18.09.2015 haftası ile birlikte Avrupa kupalarında takımlarımız Galatasaray ve Fenerbahçe ilk defa sahaya çıktılar. İki takımımızın birden maçlarını kaybetmeleri, ki Fenerbahçe’nin kaybetmesi futbol için daha trajik bir hikaye olacaktır, bizi üzmekle birlikte futbolda ekol kavramının önemi ve açıklanabilmesi açısından bir yazı kaleme almam gerektiğini bana hatırlattı.

Öncelikle önümüzde uzun yıllardır hiçbir dünya kupasını kaybetmeyen Avrupa kıtası ve kıtanın oynadığı, bizim oynayamadığımız, futbolun tanımı çekirdek Avrupa futbolu var. Bu futbol ekolü belirli prensiplere dayalı olarak, basit hata yapmamak ve basit olanı kusursuz yapabilmek üzerine kurulu olan, isimli oyuncular gerektirmeyen, futbolu takım ve bloklar halinde oynayıp hatlar arası mesafeyi açmayan komple ve kompakt bir oyun.... Sportistan/futbol bölümünden çekirdek Avrupa ve yüksek seviye futbol yazılarını takip ederek bu konuda fikir sahibi olabilirsiniz.

Futbolda Olgun Atak Kavramı

Yüksek Seviye Futbol

Bu oyun karşısında sizin adınızın Fenerbahçe olması maalesef maçı kazandırmaya yetmiyor. Kadıköy’de Fenerbahçe’nin Molde karşısında 3-1 kaybettiği bu karşılaşma ülke futbolumuz ve futbolcu adaylarımız açısından büyük örnekler ve yapılmaması gereken noktaları içermekte. Bu maçı incelediğimizde;

Öncelikle her kulübün tesisinin girişine yazılması gereken sözün MAÇ OYNANMADAN KAZANILMAZ olduğunu anlıyoruz. Rakibe saygı ve taktik analiz futbolun olmazsa olmazıdır.

Aynı şekilde, şu anda dünyada oynanan futbol, çekirdek Avrupa futbolu versiyon 1.0. Biz ise hala yarı Avrupa yarı kaos futbolu versiyon 1.0'dayız. Yarı Avrupa futbolu oynadığımız için hala onlarla aynı sahalarda ama düşe kalka, ama para gücümüzün sayesinde, ama bireysel yeteneklerimizin yüksekliği sebebiyle hala rakip olabiliyoruz. Hala zorda kaldığımız zaman maç kazanabiliyoruz, fakat birkaç sezon içerisinde Avrupalılar eğer futbollarına bir güncelleme daha yapıp çekirdek Avrupa futbolu versiyon 2.0'a geçerlerse ve biz bu döneme şimdi olduğu gibi ayak uyduramazsak, hiçbir platformda Avrupalılarla yarışamayacak duruma geleceğiz.

Bu devrim ve güncellemelere ayak uydurmak, ya TFF'nin futbolda Alman devrimini örnek alarak yapacağı bir futbolu durdur, antrenörleri yetiştir, akademileri aç, eğit, futbolu yeniden başlat prosedürleriyle ve çok ciddi altyapı ve antrenör yatırımlarıyla  mümkün olacak. Ya da Sportistan Akademi gibi özel futbol akademilerinin yaptığı ve sınırlı girişimlerle kör topal güncellenmeye çalışılacak. 

İkisinin de olmadığı durumda maalesef ki Türk futbolu çok yakın tarihte Avrupa futbol piyasasından silinip, zaten şu anda bulunduğu yetersiz konumdan çok daha aşağılara düşerek Avrupa ve Dünya kupalarında oynamanın hayal olarak, İngiltere’den 6 gol yediği günleri de gerçek olarak yaşayacaktır. Ve benim bu konunun düzeleceğine dair hiçbir umudum yok.

Ayrıca versiyon 1.0, sadece isimsiz Avrupa takımlarıyla bizim Premium sınıf takımlarımızı karşılaştırdığımız zaman bize karşı çoğu zaman kazanan, bazen kaybeden, bazen de berabere kalan bir versiyon. Orta sınıf Avrupa (Athletico Madrid gibi) ve Premium Avrupa takımlarını (Real Madrid, Bayern Münih gibi) v.s. maç yapmaya getirdiğimizde zaten kazanma şansımızın tamamen sıfır olduğu yüzümüze çarpılıyor.

Siz futbolcu adayları, futbolseverler ve futbolcu velileri olarak bu gerçekle yüzleşmelisiniz. Türk futbolunda bir devrimin gerçekleşmesi çok zor görünüyor. Bu sebeple uluslararası performans düzeyinde futbol oynayabilmek için geriye tek seçenek kalıyor; AVRUPA TARZINDA FUTBOLCU OLMAK

Peki bunun için ne yapmak gerekli?

Daha önceki yazılarımızda sık sık TFF açısından yapılması gerekenleri yazdık. Bu sefer, bir yazı dizisi halinde, "Nasıl Avrupa tipi futbolcu olunur?" konusunu yazacağım. Yani siz futbolcu adayları ne yapmalısınız? Siz bu işi nasıl becerirsiniz? Beslenmenizden antrenman geçmişiniz ve uyguladığınız tarzlara, ihtiyacınız olan ekstra antrenörden tutun özel akademilerden alacağınız antrenman desteklerine kadar tamamına değineceğim. 

Zaten şu anda Avrupa düzeyinde futbol oynayabilen oyuncumuz 70.000.000'da 1, yani Arda ile sınırlı durumdayken, artık şans ve olmayacak ihtimallere yatırım yapmayın. Lütfen "Nasıl Avrupa tipi futbolcu olunur?" yazı dizimi takip edin. Yeni sezon eğlence ve sürprizlerle dolu olacak.

4217 kere okundu

Alper Yaydan

 1989 İstanbul doğumlu, İstanbul Çengelköy Lisesi, Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi Spor ve Yüksekokulu Antrenörlük bölümü Futbol branş mezunu;

Futbol antrenörlüğü, bireysel koçluk ve yazarlık yapıyor.

Futbol ve antrenman bilimleri ve performans sporu kavramı üzerine çalışmalar yapıyor.






alperyaydan@gmail.com

yazarın diğer yazıları için tıklayın

İDOL FUTBOLCULAR

Messi mi, Ronaldo mu?

Messi mi, Ronaldo mu?

Spor ve Sporcu
Elektronik Oyunların Aktif Sporcular Üzerindeki Etkileri

Elektronik Oyunların Aktif Sporcular Üzerindeki Etkileri

Elektronik oyunlar dünyasındaki inanılmaz gelişmeler, büyük küçük her kesimden insanın bu oyunlara yönlenmesini de beraberinde getirmiştir. Öyle ki bu oyunlar yaşamın bir parçası hatta vazgeçilmezi haline gelmiştir. Peki ya aktif sporculara etkileri?

Basketbolda nasıl iyi bir şutör olunur?

Basketbolda nasıl iyi bir şutör olunur?

İyi bir şutörün takımın en iyilerinden olması gerekir. Takımda en az hata yapma lüksü olan oyuncu takımın şutörüdür.

Aklımda Deli Sorular aklımda deli sorular

Barcelona, Tam bir Futbolcu Fabrikası (mı?)

Barcelona, Tam bir Futbolcu Fabrikası (mı?)

Altyapı denildiğinde Barcelona'nın La Masia'sı hakkında övgü cümleleri kurmak adettendir. Peki Barcelona altyapısı gerçekten harika mı?

Sporculardan İnciler sporculardan inciler

Bir gün bir NBA oyuncusu olacağımı söylediğimde herkes bana gülüyordu. Şimdi ben onlara gülüyorum.

Allen Iverson