Sportistan
Sportistan.com'u otomatik takip etmek için Akıllı Telefonunuza RSS beslemesini alın. http://sportistan.com/rssfeed
Sporla ilgili her konuyu FORUM'da tartışabilir, paylaşımda bulunabilirsiniz. http://forum.sportistan.com

Oğlum futbolcu olur mu?

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Oğlum futbolcu olur mu?

Futbol artık bacasız bir endüstri halini almıştır. Bu bacasız endüstri içerisinde siz velilerin çocuklarınızla ilgili mutlaka sorularınız var. Belki de en önemli soruyu incelemeye çalışalım...

Biz antrenörlerin en çok karşılaştıkları soru cümlesidir "oğlum futbolcu olur mu?" cümlesi. Bana göre oğlunuz futbolcu olur.

Fakat öncelikle siz ve birlikte yürüdüğünüz çocuğunuz "Spor nedir?", "Olimpiyat kültürü nedir?", "Niçin spor yapılır?" sorularını net bir şekilde cevaplandırabilmelisiniz. Yetenek ve futbol oynamak kavramlarından önce, futbolun asıl amacını, yani bir oyun olduğunu anlamalı ve hedef belirlemeden önce oğlunuza oynadığı oyundan keyif almayı öğretmelisiniz. Asıl risk hiç risk almamaktır. Eğer oğlunuz futbolun bir oyun olduğunun farkına varmaz, futbolu kazanıp kaybetmek noktasında yapılan bir akltivite olarak görmeye başlar ve bilinçaltı ona keyif almaktan öte yarışma mesajları gönderirse, üzülerek söylüyorum ki en başından işiniz çok zorlaşacaktır.

Ona risk almayı telkin edin

Futbol oynarken pozisyon icabı bazı riskler almayı öğrenebilmeli. Örneğin, stoper oynadığında ona kimse bir şey söylemeden ceza sahasının içine gidip kafayı vurup golu atabileceğine inanmalı ve bu riski alacak kadar hazır olmalıdır. Başarılı futbolcular, her zaman oyunun kendisinden keyif alanlardır. Örneğin Ronaldinho!

Onun adını duyduğum anda bile tüylerim diken diken oluyor. Modern futbola adapte olmuş eski zamanlardan gelen bir lezzet. Kendisinin aktif sporcu iken, oynadığı futboldan yüzde yüz keyif aldığını düşünüyorum. İncelerseniz, birçok pas verilebilecek pozisyonda rakibine bacak arası atmayı denemiştir. Risk budur! Ucunda oyundan keyif almak varsa antrenörler oyuncuların bir çalım fazla atmalarına göz yummalıdır. Siz de çocuğunuzu sistem içerisinde yok olmaya mahkum etmeyin. Günümüz futbolu tamamen sisteme dayalı gidiyor ve daha çok sistematik olan kazanıyor. Fakat belirli bir sınır çerçevesinde kaldıkça, yani abartılmadıkça, oyuncunun estetik hareketlerine ve gol atma hevesine izin verin. Eğer oynadığı oyundan keyif alabiliyorsa, evet çocuğunuz futbolcu olur. Bu en önemlisiydi,

Sporcu Disiplini

Bu keyif alma kavramından sonra, yüksek bir spor disiplinine ihtiyacı var. Şöyle ki, futbolcu olmak yıllar süren bir maraton. Asla yılmamalı, herkes sıcacık evinde Nutella ekmek yerken, o çamur içerisinde koşmak zorunda olacak. Buna hazır mı? Ve sadece lafta değil, antrenmanlarında canla başla çalışıyor mu

Günümüzde, diğerlerinden daha az yeteneğe sahip olduğu halde canını dişine takarak çalışıp futbolcu olan binlerce örnek sayabilirim. Bu öz disiplini elde ederse, evet futbolcu olur.

Teknik, Taktik, Beceri, Kondisyon, Psikolojik Hazırlık, Hedef ve Planlama

ve belkide yazamadığım birçok başlıkta futbolcu olma yolunda ilerlerken, hep sepetine doldurması gereken bileşenler olacak. Bu konuları nasıl sepetinize toplamanız gerekliliği ile ilgili, "Oğlum futbolcu olur mu?" Yazı dizisinin ilerleyen yazılarında değineceğim. Yukarıda hep söylediğim gibi, oğlunuz ile çok uzun bir yola çıkıyorsunuz. Öncelikle, daha bugünden futboldan keyif almaya çalışmaya başlayın ve oyunumuzun güzelliklerini öğrenin. B spor malzeme firmasının bir kampanya mottosu aklıma geldi. Hemen söyleyeyim: JOGA BONİTO! (Güzel oyna).

(Yazı dizimizin başlığı "Oğlum futbolcu olur mu?" olduğu için yazımda oğlunuz diye hitap ettim. Tabi ki, yazının içerisinde geçen şeyler kız futbolcu adaylarımız için de geçerlidir.)

    yazının devamı için tıklayın

    9129 kere okundu

    futbol yazıları için tıklayınız

    Alper Yaydan

     1989 İstanbul doğumlu, İstanbul Çengelköy Lisesi, Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi Spor ve Yüksekokulu Antrenörlük bölümü Futbol branş mezunu;

    Futbol antrenörlüğü, bireysel koçluk ve yazarlık yapıyor.

    Futbol ve antrenman bilimleri ve performans sporu kavramı üzerine çalışmalar yapıyor.






    alperyaydan@gmail.com

    yazarın diğer yazıları için tıklayın

    Bu Kategorideki Diğer Yazılar

    İDOL FUTBOLCULAR

    Messi mi, Ronaldo mu?

    Messi mi, Ronaldo mu?

    Spor ve Sporcu
    Futbolda Üst Gövde Kullanımı Neden Önemlidir?

    Futbolda Üst Gövde Kullanımı Neden Önemlidir?

    Futbol, ayaklarla topa vurmak suretiyle yapılan bir spordur. Bu sporda karşı tarafta bulunan kaleye top gönderilerek gol atılır. 2 takım içerisinde en fazla gol atan maçı kazanır. Futbol dışarıdan bakıldığında bu kadar basit görünebilir. Peki fizyolojik olarak incelendiğinde bu böyle midir?

    Sporcularda kaygı (endişe) halinin tespiti ve yorumlanması

    Sporcularda kaygı (endişe) halinin tespiti ve yorumlanması

    Psikolojik açıdan sportif performansı etkileyen önemli faktörlerden biri olan kaygı, bireyin günlük yaşantısını, kişiler arası ilişkilerini, sosyal etkilerini ve öğrenimini etkilemektedir.

    Aklımda Deli Sorular aklımda deli sorular

    Tekmeye Kafa Uzatan Futbolcu

    Tekmeye Kafa Uzatan Futbolcu

    Kime sorarsanız sorun "tekmeye kafa uzatmak" iyi bir şeydir. Oyuncunun özverisini betimler. Düşünsenize rakip topa vuracak araya kafa sokuyorsunuz. Yaralanmak pahasına... Bundan daha iyi futbolcu olabilir mi?

    Sporculardan İnciler sporculardan inciler

    Futbol, ezilen halkların mutluluğudur.

    George Weah