Bu yazının önceki bölümü için tıklayın
futbolcu olma potansiyeli, bugünkü durumdan değil, bugün yapılan çalışmalardan beslenmektedir. Serinin bu yazısında kondisyon konusu ele alınıyor
Kondisyon, bir fiziksel performansı, ideal düzeyde gerçekleştirebilmek için gerekli fiziksel kapasiteye belirten tanımdır.
Eğer yeterli fiziksel kondisyona sahipsensiz, bir fiziksel performansı rakipleriniz ile aynı düzeyde gerçekleştirebilirsiniz, ya da tam tersi, değilseniz, bir fiziksel performansı rakipleriniz ile aynı veya daha iyi bir seviyede gerçekleştiremezsiniz. Ayrıca, futbol oyununda belirleyici olan, sahip olduğunuz kondisyonun etkinliğidir.
Örneğin, sahada 10 km üzeri koşan hakem dahil 6-7 oyuncu varken, bir oyuncu, yaptığı etkili koşular ve koşu şiddetinin ve kondisyon temposunun yüksek olmasından ötürü diğer 6-7 futbolcuya yakın mesafede koşu yaptığı halde, maçın en iyisi olabilmektedir.
Asıl etkili olan, iyi bir kondisyona sahip olmak değil, kondisyonun yanı sıra, egzersiz yoğunluğumuzu çok yüksek şiddette gerçekleştirebilmeyi olanaklı kılacak şekilde, anaerobik ve aerobik kapasitemizi kullanabilmemizdir. Ayrıca, recovery dediğimiz, toparlanarak yeniden performans yapmayı olanaklı kılacak, saniyeleri mümkün oldugu kadar bizlere kazandıracak olan kondisyon ve toparlanma gücü ihtiyacımızdır.
Yani belirli bir hızda saatlerce koşabilmek değil, yaptığınız spora özgü kondisyona sahip olabilmek önemlidir. Örneğin, futbolda, sprint, sprintten sonra gelen durma, sonra yer değiştirme, tekrar sprint, ardından 30 sn yürüme gibi futbola özgü durumlar ve sayısız farklı senaryo bulunuyor. Bu yüzden kondisyonumuzun, yaptıgımız spor dalına özgü geliştirilebilmesi şart.
"Oğlum futbolcu olur mu?" dedik ya, şimdi işin çocuk boyutuna gelelim,
Bir futbolcu, bu kondisyona 17-18 yaşında, yüksek yoğunluklu maçlar oynayacagı dönemlerde mutlaka ihtiyaç duyacaktır.
17-18 yaşında bir sporcunun yüksek kondisyona sahip olabilmesini sağlayan, uzun bir aktif sporculuk geçmişinin olması ve sürekli doğru antrenman planlaması sonucunda, sportif kazanımlar elde etmiş olması, yani antrenman sepetini doğru antrenmanlarla doldurmuş olması gerekmektedir. Açıkçası, kısa süre, yani performans yapma zamanım gelince "1-2 yıl çok iyi gece gündüz çalışırım, iyi bir kondisyon kazanır, futbolcu olurum" yaklaşımı, teoride mümkün gözükse de, o antrenman sepeti boş olduktan sonra pratikte pek mümkün görünmüyor.
Bundan dolayı, kondisyon kavramı profesyonel futbolculuk hedefine sahip çocuklar için çok iyi araştırılmalı, onlara özgü antrenman programı çıkarılmalı ve bunun üzerine 7-8 yıl, hatta 10 yıllık antrenmanlar yapılmalıdır.
Unutulmamalıdır ki, sportif başarılar günlük veya aylık değil uzun yıllar süren çalışmalar sonucu gelen ve tesadüf olmayan başarılardır. Eğer ki, çocuğunuzda böyle bir yetenek görülüyor ve siz de profesyonel futbolcu olma hedefi üzerinde ciddiyetle duruyorsanız, bugünden başlayarak doğru antrenman ve doğru antrenör planlamaları yaparak, çocuğunuza fiziksel performansı ortaya koymasındaki en önemli silah olan kondisyonu kazandırıp, antrenman sepetini doldurmasını sağlamalısınız.
alperyaydan@gmail.com
Bir sporcu için zamanı iyi kullanarak yönetebilmenin başarıya ulaşabilme şartı olduğu bilincini sporcuda oluşturmak, hedefe ulaşma yolundaki en önemli ayaklardan biridir.
Amatör ve profesyonel boks nedir? adlı yazımda söz verdiğim konuları, yazmaya devam ediyorum. "Sporcu kimdir?" sorusunun cevabını verebilmek için ilk olarak "spor nedir?" sorusunun cevabını bilmemiz gereklidir. Hemen belirtmeliyim ki, sporu hobi olarak yapanlar benim konumun dışındadır.
Sunucu pozisyonda heyecanla haykırır; "Nefis bir şut, kaleci son anda kurtardı. Son anda" Peki gerçekten öyle mi?
Mario Balotelli