Profesyonel Boks, iki sporcunun menajerleri ile birlikte herhangi bir boks organizasyon, federasyon veya konseyi nezdinde, karşılığında bir gelir elde etmek amacıyla, kontrat yaparak kendine özel kuralları olan 1 ring ve 3 masa hakemi yönetiminde oynadıkları dövüş sporunun adıdır.
Son derece ağır müsabaka kuralları vardır. Sportmenlik en önemli kuralıdır. Müsabakalar sportmenlikten asla taviz verilmeden yapılır. Bu yüzden dünyanın en asil sporu ünvanını almıştır.
Erkekler ve kadınlarda olmak üzere 2 katagoride müsabakalar yapılır. Profesyonel Boks yapacak olan sporcuların 18 yaşından gün almış olmaları gerekmektedir. Profesyonel Boks Sporu, Ülkeler, Kıtalar ve Dünya Profesyonel Boks federasyon, Konsey veya Organizasyon Kuruluşları tarafından sporcular lisanslandırılarak yönetilir. Önceden belirlenerek konulmuş süreler içerisinde sporcular mutlaka maç yapmak zorundadırlar.
Profesyonel Boks Sporunu yöneten ve büyük şampiyonluk maçları organizasyonu yapan 4 büyük prestijli saygın kuruluş vardır.
Bu 4 büyük Profesyonel Boks Kuruluşu, Dünya Şampiyonluları ve Unvan koruma ve Kıtalar arası Şampiyonluk maçları Organizasyonları yaparlar. Zaman zaman sikletlerde şampiyon olan sporcular bu kuruluşların ortak şampiyonları olabildiği halde genelde her kuruluşun şampiyonları ayrıdır. Ancak bu kuruluşlar Kemer Birleştirme maçları da yaptırmaktadırlar. Bu kuruluşların bazılarında ise her siklette 2 katagoride şampiyonlar olabilmektedir. Örneğin; WBC de şampiyonlar 2 katagoride tasniflenmişlerdir.
Bazılarında ise sikletlerde farklılıklar görülmektedir. Ancak her zaman bir ortak yolda buluşurlar. Örneğin her kuruluşun şampiyonlarının altında, Dünya Sıralaması olan 15 boksör bulunur. Bu boksörlere CHALLENGERS yani MEYDAN OKUYANLAR denir. Sikletlerinde Dünya şampiyonu olan boksörler senede en az 2 olmak üzere Unvan koruma maçı yapmak zorundadır. Şampiyonlar, Unvan koruma maçı yapacağı rakibini bu 15 kişilik Challengers listesinden seçmek zorundadırlar.
Yukarıda yazdığımız en prestijli kuruluşların, prestij açısından hemen altında bulunan 4 kuruluş daha vardır.
Bu yazdığımız kuruluşlardan sonra Profesyonel Boksu kabul eden her ülkenin Profesyonel Boks Federasyonu vardır. Daha sonra ise Kıta Federasyon veya kuruluşları bulunmaktadır. Kıta Federasyonları; EBU, ABU, ABCO, USBA, OPBF'dir. Ayrıca dünyada bölgesel profesyonel boks federasyon veya organizasyon kuruluşları da bulunmaktadır.
Ülkemizde de Profesyonel Boks Federasyonu kurulmuştur, ancak faal değildir. Henüz ülkemizde Profesyonel Boks sporu yoktur. Ancak başka ülkelerin lisanslarıyla o ülkelerin adına müsabaka yapan boksörlerimiz vardır.
Profesyonel Boks Kuruluşlarının ortak sikletleri yukarıdaki gibidir. WBC'de Interimmiddlleweight adında bir ara siklet daha vardır. Sikletlerin isimleri uluslar arasıdır ve her ülkede bu şekliyle resmileşip konuşulduğundan ayrıca Türkçelerini yazmaya gerek görmedim. Profesyonel boks sporundaki müsabaka kuralları federasyon veya kuruluşlar bazında değişiklikler göstermektedir. Ancak genel kurallar aynıdır. Aşağıdaki gibidir:
Rig hakemi bu komutları ve saniye sayımlarını ingilizce konuşarak yapar.
Yukarıda yazılı maddeler kesinlikle yasaktır. Yapıldığında ring hakemi tarafından uyarı, tekrarında ise bir ihtar veya direkt diskalifiye sebebi olabilir. Alınan her ihtar sporcunun 1 puan kaybetmesine sebep olacaktır. Müsabaka boyunca alınacak 3 ihtar sporcuyu diskalifiye eder. Sporculardan herhangi biri sportmenlik dışı davranış gösterirse direk diskalifiye sebebi olur. Sporcu müsabaka geliri alamaz.
Ring hakemi kararlarına itiraz edilemez. Jüri heyeti aşağıdaki durumlarda ring hakeminin de kesin kararını dikkate alarak karar verir, sonuçları aşağıdaki gibi açıklar.
Raundların tamamı oynanarak biten maçlarda puanlama usulü ile sonuca varılır. Bu usulde puanlama aşağıdaki şartlara göre yapılır.
Puanlama yapılırken yukarıda yazılı kriterler göz önünde tutularak önde kabul edilen boksöre, önde kabul edildiği her raunt için 10 tam puan verilir. Dezevantajlı boksöre ise dezavantajlı olduğu her raund için daha az puan verilir. (9 puan) Her oynanan raund bitiminde daha önce oynanan raundlarda sporcuların aldıkları puanlar toplanarak puantaj kartına yazılır.
Oynanan raundta iki boksörün performansları eşit görülürse iki boksörde o raund için 10 tam puan alır. Kazanmak için 1 puanlık avantaj yeterlidir.
Hiçbir boksör 3 masa hakeminin 2'sinden galibiyet için yeterli puanı alamamışsa o maç berabere sonuçlanır.
Aşağıda yazılı durumlarda boksör Hiçbir gelir elde edemez.
Unvanını 3 kez arka arkaya veya toplam 5 kere yaptığı Unvan maçları sonunda yenilmiyerek koruyan boksör, Şampiyonluk kemerinin sürekli sahibi olur. Güvence parası iade edilir. Aynı durum unvanını kaybedip kemeri teslim ettiğinde de uygulanır.
Uluslar arası tüm spor kuruluşlarının ortaklaşa imzalayarak kabul ettikleri DOPİNGLE MÜCADELE YÖNETMELİĞİ hükümlerine göre, doping olarak tanımlanan tüm maddelerin kullanımı, Profesyonel Boks yapan tüm sporculara yasaktır. Kullanıldığı tespit edilen sporculara bu yönetmelik hükümleri uygulanır. İlave olarak Uluslararası Boks Konseyleri'nin ceza uygulamaları saklıdır.
Profesyonel Boks Sporunu genel ugulanış kurallarıyla böyledir. Ancak burada yazmadığım başka kurallar da vardır. Örneğin sporcuların müsabaka öncesi tartı kuralları ve tartı sonu kuralları, müsabaka kontratları, sağlık konusu kuralları gibi konular. Ayrıca bu kuralların bazıları federasyonların uygulayış biçimlerinde bazı değişiklikler arzettiğinden genellikle ortak kuralları yazmaya çalıştım.
Sizlerin de gördüğünüz gibi BOKS sporu son derece tavizsiz, çok katı kurallar içermektedir. Bu kuralların en önemlisi Sportmenliktir. Bu konuda asla taviz veya esneklik yoktur. Yaptırımları o kadar ağırdır ki, boksör büyük gelirlerden bir anda mahrum olabilmektedir. İşte bu özelliği itibariyle bu spor dalı ASİL bir spor olma unvanını haketmektedir.
Öyle sporcular vardır ki, davranışları ve dürüst boks yapmadıkları görüldüğünden, Dünya Şampiyonluk Unvanlarını taşıyan bazı boksörler boks sporunu çirkinleştirenler olarak addedilerek, çok büyük federasyonların, Dünya Şampiyonluğu ve klasman sıralamasına bile girememişlerdir. Örneğin KLİTSCHKO kardeşler WBC'nin listesinde yoktur. Gümüş Şampiyonlar listesinde bile yokturlar. Hatta Dünyanın en prestijli ve de en büyük kuruluşu olan WBC'nin 15 kişilik ve devamı olan 40 kişilik klasman gurubu CHALLENGERS listesinde bile yokturlar.
2015 yılı itibariyle bana göre bu sporun en büyük boksörü 47 maç, 47 galibiyet ve 2 siklette dünya şampiyonluğu unvanını üzerinde taşıyan ve gerçekten de teknik, performans, ritm, kombinizasyon, beceri ve taktik kullanım becerisi üstünlüğü açısından mükemmel olan FLOYD MAYWEATHER'dır. Tartışmasız Dünyanın en büyük boksörüdür. Yaklaşık 750 milyon dolar gelir kazanmıştır. Bana göre de haketmiştir.
1956 doğumlu,Türkiye Spor Yazarları Kulübü (TSYD) ve Fenerbahçe Spor Kulübü Milli Boksörlerinden, 48-51 Kg'da 2 Türkiye Şampiyonluğu, 1 ikinciliği, 1 üçüncülüğü, 2 İstanbul Şampiyonluğu, 1 Batı Anadolu Bölge Şampiyonluğu, Kara Kuvvetleri ve Silahlı Kuvvetler Şampiyonluğunun yanı sıra kariyerinde 164 adet olimpik boks maçı (18 Mağlubiyet) bulunuyor.
Fenerbahçe Spor Kulübü Boks Şubesi tarihindeki önemli boksörlerdendir. Spor alanındaki tecrübelerini sporcu adaylarına aktararak gelişimlerine katkı yapmaktadır.
sinasiyaydan@gmail.com
Yaz aylarında dışarıda spor yaparken güneş ışınlarına doğrudan maruz kalırız. Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalındığında cilt lekelenmeleri ve yaşlanma etkileri ortaya çıkar.
Yoğun bir antreman yapmaya niyetliyseniz, bisiklete binmeden önce büyük kas gruplarını ve eklemleri genel jimnastik hareketleriyle ısıtın.
Sunucu pozisyonda heyecanla haykırır; "Nefis bir şut, kaleci son anda kurtardı. Son anda" Peki gerçekten öyle mi?
Metin Oktay