Sportistan
Sportistan.com'u otomatik takip etmek için Akıllı Telefonunuza RSS beslemesini alın. http://sportistan.com/rssfeed
Sporla ilgili her konuyu FORUM'da tartışabilir, paylaşımda bulunabilirsiniz. http://forum.sportistan.com

Outdoor Spor Yaparken Cildinizi Güneşten Koruma Yolları

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook

Yaz aylarında dışarıda spor yaparken güneş ışınlarına doğrudan maruz kalırız. Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalındığında cilt lekelenmeleri ve yaşlanma etkileri ortaya çıkar.

Yazın trekking ya da bisiklet gibi outdoor sporlar yaparken dikkat edeceğiniz birkaç nokta ile cildinizi güneşin olumsuz etkilerinden koruyabilirsiniz. İşte yapmanız gerekenler:

Zamanlamayı doğru ayarlayın

Yazın, saat 12:00’den 16:00’ya kadar güneş ışınları en dik açıyla gelir. Açık alanda spor yapacaksanız bu saatleri tercih etmeyin. Sabah erken ya da akşam geç saatlerde egzersiz yapmaya özen gösterin.

Kıyafet tercihi

Sıcak havalarda teninizin hava almasına izin veren, açık renkte giysiler giyin. Dar kıyafetler giymeyin; eğer bisiklete biniyorsanız nefes alan bisiklet kıyafetlerini tercih edin. Spor yapan kadınların en sık karşılaştığı sorunlardan biri, kıyafetlerini giyip çıkarırken yüzlerindeki fondötenin giysilere bulaşmasıdır. Bu durumda fondöten lekesi nasıl çıkar önerileri size yardımcı olabilir.

Güneş kremi şart

Gölgede bile olsanız yaz mevsiminde güneş, yılın diğer aylarına göre çok daha kuvvetli olduğu için güneş kremi kullanmanız gerekir. Artık spor yapanlara özel, cilde hava aldıran ve uzun süre boyunca etkili güneş kremleri üretilmektedir. Kullanmanız gereken güneş kremi cilt tipinize göre değişiklik gösterir. Çok hassas bir cildiniz varsa SPF +50 korumalı bir güneş kremi, hemen bronzlaşan bir teniniz varsa SPF +30 güneş kremi tercih edebilirsiniz. Uzmanlar güneşten korunmak için yazın şapka ve güneş gözlüğü de kullanmanızı öneriyor.

Sıvı tüketimi

Vücudun egzersiz yaparken kaybettiği sıvı miktarı yaz aylarında sıcakla birlikte artar. Sıvı kaybıyla vücuttan eksilen vitamin ve mineralleri tekrar kazanmak için yazın sıvı tüketimini artırmanız gerekir. Eğer vücudunuzda yeteri miktarda su yoksa cildiniz kurur, matlaşır ve ışıltısını yitirir. Bu nedenle outdoor spor yaparken mutlaka yeteri kadar sıvı tükettiğinizden emin olun.

Ciltteki lekelenmeleri önlemek için

Güneş ışınları nedeniyle oluşan cilt lekeleri, açık alanda spor yapanları tehdit eden bir sorundur. Lekelenmeden korunmak için güneş kremi sürmeden dışarı çıkmayın. Ayrıca güneşi direkt çeken kakao yağı gibi bronzlaştırıcı ürünlerden uzak durun. Eğer cildinizde leke oluşursa aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz:

  • Bir uzmana danışarak cilt lekeleri için özel üretilmiş kremleri deneyebilirsiniz.
  • Mezoterapi adı verilen yöntem, derinin altına yapılan vitamin enjeksiyonu ile hücrelerinizin yenilenmesini sağlayabilir ve böylelikle lekelerin giderilmesine yardımcı olabilir.
  • Her akşam lekeli olan bölgeyi elma sirkesine batırılmış pamukla silebilirsiniz. Sirkenin içeriğindeki doğal asit, lekelerin azalmasına yardımcı olur.

Besin takviyesi

Bazı yiyeceklerin cildinize doğrudan olumlu etkisi olduğunu biliyor musunuz? Örneğin avokado kuru ciltleri onarır. Badem ve ceviz ciltteki hasarlı hücreleri tamir eder. Balık içerdiği omega-3 yağ asitleriyle cildi nemli tutar. Kavun cildin elastikiyetini korumasını sağlar. Outdoor spor yapanlar bu yiyecekleri daha sık tüketerek ciltlerini içten de olumlu yönde destekleyebilirler.

    2738 kere okundu

    Bu Kategorideki Diğer Yazılar

    Spor ve Sporcu
    Madde 1, Sporda başarı çalışmaktan öte istemekle olur

    Madde 1, Sporda başarı çalışmaktan öte istemekle olur

    Dünyanın en iyi antrenörleriyle de çalışsan, aldığın nefesin KENDİ ciğerlerinden geçtiğini asla unutma!

    Nasıl Boksör Olurum? Amatörlükten Profesyonelliğe..

    Nasıl Boksör Olurum? Amatörlükten Profesyonelliğe..

    Boks, iki müsabık sporcunun ring denilen ölçüleri belli bir alanda, önceden belirlenmiş kurallarla, birbirlerine üstünlük sağlayarak galip gelebilmeyi amaçlayan sporun adıdır. Daha önceki yazılarımda geniş olarak boks sporunun kurallarını ve bu kurallara göre uygulanışını yazmıştım.

    Aklımda Deli Sorular aklımda deli sorular

    Tekmeye Kafa Uzatan Futbolcu

    Tekmeye Kafa Uzatan Futbolcu

    Kime sorarsanız sorun "tekmeye kafa uzatmak" iyi bir şeydir. Oyuncunun özverisini betimler. Düşünsenize rakip topa vuracak araya kafa sokuyorsunuz. Yaralanmak pahasına... Bundan daha iyi futbolcu olabilir mi?

    Sporculardan İnciler sporculardan inciler

    Galatasaray'da kaptanlık yaptığım zamanlarda yazı tura yapılacağı vakit hep tura derdim. Varsın Ata'mın silueti yere değmesin

    Metin Oktay