Yoğun bir antreman yapmaya niyetliyseniz, bisiklete binmeden önce büyük kas gruplarını ve eklemleri genel jimnastik hareketleriyle ısıtın.
Genel jimnastik hareketleri, bedeninizde yukarıdan aşağıya, ya da aşağıdan yukarıya 10 sayılık gerdirme veya çevirmeler şeklinde olabilir. (Boyun, omuz, bel, diz, ayak, el bileği)
Eğer yoğun olmayan bir antrenman yapacaksanız, bisiklete ilk bindiğinizde düşük vites yüksek kadans (hızlı pedallama) tekniğini uygulamalısınız. Ani yüklenme ve hızlanmalardan, yüksek tempo tutmaya çalışmaktan kaçınmalısınız. Km/hız sayacında kadans kiti olanlar 80 kadansın altına inmemeye özen göstermelidir. (Kadans = Dk/pedal turu, 80 kadans dakikada en az 80 pedal atmak anlamına gelir)
Isınma süresi 15-40 dakika arası değişmektedir. Ortalama bir sporcu yarım saat içersinde ısınmasını tamamlayabilir. Özellikle ilk 15 dakika sonrasında biraz yokuş çıkmak ısınmayı çok iyi tamamlar ve terlemeye başlarsınız.
Isındıktan sonra vücut ısısında artış, kalp ritminin yükselmesi, enerji üretimine başlangıç, kandaki oksijen seviyesinde artış görülür. Ayrıca eklem yerlerindeki kayganlığı arttıran sıvının da salgılanmasına neden olursunuz. Bu sayede eklem kayganlığı arttırılarak daha az enerji harcar ve daha kolay hareket edersiniz.
Isınmanın sakatlıkları önleyici etkisi de unutulmamalı. Ayrıca, ısındıktan sonra acı eşiğiniz de yükselişe geçer. Özellikle bacaklardaki yanma hissini, ya da düşüş esnasındaki acıyı daha az hissedersiniz. Beyninize giden normalden daha yüksek oksijenli kan akışının, geçici olarak (spor esnasında) IQ arttırdığı da ispatlanmıştır.
Soğuma faktörünü de unutmamak gerekir. Diyelim ki, antrenmanınızı tamamladınız, evinize doğru yol alıyorsunuz. Evinize 3-5 km kala hızınızı ve temponuzu düşürerek, kalp ritminizi (nabzınızı) düşürmeye yardımcı olursunuz. Vücuttaki oksijen açığını kapatıp, kaslarda biriken laktik asitin kolay atılmasını sağlarsınız. Eğer böyle bir imkanınız yoksa, 10-30 dk. yürüyüş yapabilir, temel jimnastik hareketleriyle soğumayı tamamlayabilirsiniz. Soğuyup duş aldıktan sonra, yemek yemeye 40 dk - 1 saat sonra başlayın.
Sürüş esnasında kesinlikle ağızdan nefes almayın, burundan alıp ağızdan verin. Burundan alınan hava ciğerinize gidecek olan havanın ısısını ayarlayıp, toz ve bazı zararlı gazlar için kısmen filtre görevi görecektir. Ağzınız açık sürmemeye dikkat etmelisiniz. Sürüş esnasında ağzınıza hızla uçan haşereler girebilir, boğazınıza kaçabilir, yutmak zorunda kalabilirsiniz.
Aktivite tiplerine göre sınıflandırılmış insan gruplarından ilki olan Sedanter, yani spor yapmayan, durağan yaşayan insanlar için beslenme rejimi nasıl olmalıdır?
Spor, Antik Yunan medeniyetlerinden beri var olan bir olgudur. Kimi zaman toplumların algılarının yönetilmesinde kimi zaman savaşların yerine, kimi zaman ise barışların aracılığını yapan sporun temel bileşeni tabiki sporcunun kendisidir.
Sunucu pozisyonda heyecanla haykırır; "Nefis bir şut, kaleci son anda kurtardı. Son anda" Peki gerçekten öyle mi?
Cristiano Ronaldo