Sportistan
Sportistan.com'u otomatik takip etmek için Akıllı Telefonunuza RSS beslemesini alın. http://sportistan.com/rssfeed
Sporla ilgili her konuyu FORUM'da tartışabilir, paylaşımda bulunabilirsiniz. http://forum.sportistan.com

Bisiklet ile Yokuş Çıkma Teknikleri

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Bisiklet ile Yokuş Çıkma Teknikleri

Yokuş çıkmak kimi bisikletçiye zevk verirken bir başkası için ızdırap olabiliyor. Özellikle çok sıcak havalarda yokuş çıkmak herkes için zorlayıcıdır.

Yokuşlarla başa çıkabilmek için onlarla savaşmak gerekli. Erken pes etmeyin, kendinizi yeterince zorlar ve düzenli antrenman yaparsanız, yokuş çıkmak sizin için daha kolay olacaktır.

Yokuş çıkmadan önce vitesinizi düşürün ve tempo tutmaya başlayın. Uzun bir yokuşu sabit tempoda çıkmanız daha dengeli enerji harcamanız ve daha az yorulmanız anlamına gelir. Hız sayacınızda kadans özelliği varsa belli aralıktaki kadans sayısında kalıp, temponuzu kontrol edebilirsiniz.

Selede oturarak çıkmanız, ayakta çıkmaya oranla daha az yorucudur. Ayakta bayır çıkmanız ekstradan kol, bel ve bacak kaslarınıza yük bindirecektir. Dolayısıyla, daha çabuk yorulup nefes nefese kalırsınız. Kısa ve dik yokuşları ayakta çıkmak etkili olabilir, ancak uzun yokuşlarda oturarak çıkmak daha orantılı enerji harcamanız anlamına gelir.

Ayakta bayır çıkarken, bisikleti sağa sola savurup çıkarak pedala daha etkin güç aktarabilirsiniz.
Gidonunuzda barent varsa (halk arasında boynuz diye bilinir), bu kısımlardan tutarak hareketi gerçekleştirmeniz daha kolay olacaktır. Özellikle yol bisikleti yarışlarında sık denk gelirsiniz. Ayakta yokuş tırmanırken sporcu bisikleti sağa sola savurarak adeta bisikletle dans eder gibidir.

Bu harekete biraz daha teknik açıklık getirelim. Ayakta sürüyorsunuz, gidonu, bastığınız pedalın tersine iki elinizle itin (sağa – sola), bu şekilde bisikleti altınızda savurmuş olacaksınız. Yani sol pedalı aşağıya basarken gidonu sağa, sağ pedalı aşağıya basarken gidonu sola doğru itin.

Selede otururken, olabildiğince selenin önüne doğru oturmanız ağırlık merkezini bisikletin ortasına doğru alacaktır. Ya da ayakta sürüşlerde bedeninizi olabildiğince önde tutmanız da aynı işlevi görür. Bu sayede arka tekere binen yük kısmen azalmış olur.

Kaygan ve dik bir zemini çıkacaksanız oturarak çıkın, ayakta çıkmanız patinaja neden olur. Özellikle SPD pedal kullanıyorsanız, diğer ayağınızı çekerek kuvvet uygulamanız daha dengeli güç aktarımı yapacağından patinajı engelleyebilirsiniz.

Dik bir yokuşta durdunuz ve kalkmanız gerekti. Ayakta sürerek ilk hızınızı kazanmanız daha kolay olacaktır ve bisikleti bayıra paralel tutup binerseniz direk yokuşa başlamamış olursunuz.

    20589 kere okundu

    bisiklet yazıları için tıklayınız

    Bu Kategorideki Diğer Yazılar

    Spor ve Sporcu
    Nasıl Boksör Olurum? Amatörlükten Profesyonelliğe..

    Nasıl Boksör Olurum? Amatörlükten Profesyonelliğe..

    Boks, iki müsabık sporcunun ring denilen ölçüleri belli bir alanda, önceden belirlenmiş kurallarla, birbirlerine üstünlük sağlayarak galip gelebilmeyi amaçlayan sporun adıdır. Daha önceki yazılarımda geniş olarak boks sporunun kurallarını ve bu kurallara göre uygulanışını yazmıştım.

    Sporda Gen Testi ile Erken Yaşta Yatkınlık Tespiti

    Sporda Gen Testi ile Erken Yaşta Yatkınlık Tespiti

    İnsana ait GENOM o bireyin tüm genetik bilgilerini kapsar. İnsan genomu yaklaşık 30.000 farklı genden oluşmaktadır. Bu ise çeşitli hastalıkların oluşmadan önce önlenmesine ve teşhisine imkan tanımakla birlikte kişinin yatkınlıkları hakkında da öngörüde bulunmaya yarar.

    Aklımda Deli Sorular aklımda deli sorular

    Tekmeye Kafa Uzatan Futbolcu

    Tekmeye Kafa Uzatan Futbolcu

    Kime sorarsanız sorun "tekmeye kafa uzatmak" iyi bir şeydir. Oyuncunun özverisini betimler. Düşünsenize rakip topa vuracak araya kafa sokuyorsunuz. Yaralanmak pahasına... Bundan daha iyi futbolcu olabilir mi?

    Sporculardan İnciler sporculardan inciler

    Koşan futbolcu düşünmez, düşünen futbolcu koşmaz

    Socrates