Yol bisikleti yarışlarını izlerken dikkatinizi çekmiş olabilir, herkes dip dibe gider. Bir kişi gruptan kopup sprint atarak uzaklaşma çabasına girse, hemen arkasından bir kaç kişi fırlar ve başlarlar takibe. (Sprint: Ayakta sürerek, bisikleti sağa sola savurarak, pedala maksimum güç uygulamak)
Yarışlarda kazalar yaşanır, herkes dip dibe gittiğinden bir kişi yüzünden bir çok kişi düşer, bu olayı domino taşlarına benzetebilirsiniz. Madem ki böyle, neden herkes dip dibe gitmekte ısrarcı?
Bu sürüş şekli, takım gücünden yararlanmak için yapılan fiziki bir olay. Sporcuların amacı rüzgardan saklanmak, bu sayede dinlenebilmek, ya da az enerji harcayarak ilerleyebilmek.
Öndeki sporcunun arkasına girdiğiniz anda onun rüzgar boşluğuna girmişsinizdir. Asıl rüzgarı öndeki sporcu sırtlar, arkadaki ise çok daha az rüzgardan etkilendiği için hızını korumakta zorlanmaz.
Sizin de, arkadaşlarınız arasında bir yol bisikleti grubunuz varsa, bu sayede normal gidebileceğiniz mesafenin çok daha fazlasını katedebilirsiniz.
Her 5-10 dk arayla en öndeki sporcu arkaya geçerek dinlenmesi sağlanabilir. Herkes sırayla rüzgarı göğüslediğinde, takımınız az enerji harcayarak ilerleyecektir. İki kişi bile olsanız, tek olarak ilerlekten çok daha iyidir.
Bu amaçla takımlar çeşitli stratejiler yapar. Her sporcu farklı sürüş özelliklerine sahiptir. Kimisi rüzgara karşı hızını korumada üstündür, ya da yokuş tırmanmada diğerlerine oranla iyidir.
Özellikle sprint atmada başarılı olan sporcuları (sprinter) grup içinde saklayarak tur boyunca az yorulması sağlanır. Sprinter bitiş çizgisi yaklaştığında takımdan aniden ayrılır ve bitiş çizgisine doğru var gücüyle pedallara yüklenir. Yani bu tip yarışlarda sadece güç gerekmiyor. Bunun yanında takım stratejisi ve zamanlama da son derece önemli.
Alttaki görselde öndeki sporcu tüm ağırlığını ön tarafa vererek bayır aşağı hızını arttırıyor, gidonun üstüne yatması ise rüzgar direncine karşı aldığı bir pozisyon. Ayakları SPD ile pedala kilitli olduğundan, tam anlamıyla bisikletle bağdaşmış durumda. (Bu tip hareketleri denemeyiniz) Arkadaki sporcu ise, onun kadar yatmamasına rağmen öndeki sporcunun rüzgar boşluğundann rahatça ilerleyebilmekte.
Rüzgar, yol bisikleti sporunda çok önemli bir etkendir. Yol bisikletlerinin jant telleri rüzgarı yarması için yassı olarak tasarlanır.
Zamana karşı yarışlarında (Time Trial, TT) ise, yüksek profilli jantlar, aero dinamik yapıya sahip kadrolar ve kasklar, yatık gidilebilmesi için özel gidonlar kullanılır.
Arka jant tam kapalı, ön jantın ise boşluğu yanal rüzgarlardan gidonun çok etkilenmemesi için tasarlanmıştır. Kadro yatay çizgilerle tasarlandığından rüzgar direnci azaltılmıştır.
Çoğu üretici bu tip kadrolar için yoğun Ar-Ge kullanıyor. Bir çoğu bisikletleri test edebilmek için rüzgar tüneli odaları yapıyor. Giant markasının Propel modeli için yaptığı mühendisliği videoda görebilirsiniz;
Yaz aylarında dışarıda spor yaparken güneş ışınlarına doğrudan maruz kalırız. Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalındığında cilt lekelenmeleri ve yaşlanma etkileri ortaya çıkar.
Şişman çocuk, kilolu çocuk ve çocuk şişmanlığı sorunları yasak listesi ile değil spor ile giderilmelidir.
Sunucu pozisyonda heyecanla haykırır; "Nefis bir şut, kaleci son anda kurtardı. Son anda" Peki gerçekten öyle mi?
Muhammed Ali