Sportistan
Sportistan.com'u otomatik takip etmek için Akıllı Telefonunuza RSS beslemesini alın. http://sportistan.com/rssfeed
Sporla ilgili her konuyu FORUM'da tartışabilir, paylaşımda bulunabilirsiniz. http://forum.sportistan.com

Futbol Pozisyon (Mevkii) Rehberi

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Futbol Pozisyon (Mevkii) Rehberi

Futbol 11 kişilik bir oyuncu grubunun oluşturduğu bir oyundur. Bu oyuncu grubunun tamamı futbol sahasında farklı görevler üstlenmektedir. Peki bu görevler nelerdir?

Öncelikle futbol sahasına bir bakalım. Görüldüğü üzere futbol sahası temelde 2 farklı bölgeden oluşur. Bu bölgeler;

  • Rakip Takımın Sahası
  • Kendi Sahamız

olmak üzere 2'ye ayrılırlar.

Ve saha dizilişlerine göre oyuncular temel olarak, savunmacılar ve hücumcular olarak 2 temel gruba ayrılırlar.

Bu rehberden azami faydayı sağlamanız ve yanlış anlaşmaları önlemek üzere kısa bir açıklama yapmamız doğru olur. Şöyle ki, modern futbol giderek total futbola doğru gitmektedir. Dolayısıyla mevkii görevleri her an değişerek fazlalaşabilmekte, takımların oynadığı strateji ve oyuncu özelliklerine göre farklılaşabilmektedir. Bundan dolayı, aşağıda inceleyeceğimiz oyuncu mevki ve tanımlayabileceğimiz özellikleri ancak TEMEL bilgiler içerebilirler. Oynadığınız takım ve antrenörlerin stratejilerine göre sizden istenenler değişebilir. Günümüz futbolunda kalıplar her gün değişmekte ve futbol gelişmektedir. Bu sebeple aşağıda yer alan bilgiler "kesin bir kalıp" içermemektedir. Örneğin 1950-60'larda savunma bloğu oyuncularının orta saha çizgisini geçmeleri hoş karşılanmaz, istenmez, katı ve bölgesel hattın savunulmasını içeren bir anlayış oyunculardan beklenirdi. Bugün savunmacıların hücuma katılmadığı bir oyundan galibiyet beklemek ancak hayalcilik olur.

Bu 2 grup, savunmacılar ve hücumcular ise

  1. Defans Oyuncuları
  2. Orta Saha Oyuncuları
  3. Forvet Oyuncuları

olmak üzere kendi aralarında 3 gruba ayrılırlar.

Defans Oyuncuları ve Görevleri

Defans oyuncularının genel görevi, en basit anlatımıyla topu kendi kalesinden uzakta tutabilmek ve gol tehlikelerini önleyebilmektir. Günümüzde 3'lü, 42lü ve 5'li formasyonlarda defans blokları kuruluyor. Aynı zamanda günümüz futbolunun gelişimiyle birlikte birçok faktör değişti. Artık defans oyuncularının sadece topu kendi kalelerinden uzakta tutup gol yemeyi engellemeye çalışmaları maçı kazanabilmek için çoğu zaman yetmiyor.

Peki günümüz futbolunda defans oyuncuları için neler değişti?

Temel hatlarıyla ele almak gerekirse total futbol felsefesi ile birlikte

  • Defans oyuncularının oyuna katılması ve oyun kurabilmeleri bekleniyor. Bu nedenden dolayı kat edilmesi gereken koşu mesafeleri artmış, 60-70'li yıllardaki oyunla kıyaslandığında koşulması gereken mesafe 2-2,5 katına çıkmıştır. Şampiyonlar Ligi Seviyesinde defans oyuncular ortalama olarak 8-9 km ve üzeri mesafe kat ederler.
  • Oyuncuların atletik becerileri ve fitness durumlarının yükselmesi, bir çok eşiği geçmesi gerekmiştir.
  • Defans oyuncularının hücuma destek verme zorunluluğundan dolayı, oyun kurabilme yeteneklerinin gelişmesi gerekmekte, çoğu zaman orta sahacılar kadar bileklerine hakim, topla arkadaş ve zeki olmaları gerekmektedir.
  • Eskiden, oyun orta sahadan kurulmakta iken, şimdilerde tam saha pres ve fitness seviyesinin artması sebebiyle oyun kale sahasından kurulmak durumunda kalmıştır. Bundan dolayı defans oyuncularının oyun kurgusunu başlatacak beceriye sahip olmaları gerekir.
  • Bir defans oyuncusunun hava topu hakimiyeti ve defans bloğundaki arkadaşlarıyla koordinasyonu, ayrıca dinleme becerisi kusursuz olmalı, tüm defans bloğu tek vücutmuş gibi hareket etmelidir. Yani defans, bir makinenin dişlisi gibi oynamak durumundadır.
  • Defans oyuncularının kademe girişleri kusursuz olmalıdır.
  • Günümüz futbolunda defans oyuncularının atletik becerilerinin çok yüksek olması gerekir.

Defans oyuncularının yerine getirmesi gereken temel ölçütler yukarıda sıralanmıştır. Şimdi bu genel görevlerin yanı sıra özel görevlere, yani mevkiilere (pozisyonlara) göz atabiliriz.
Kaleden başlayalım.

    yazının devamı için tıklayın

    25565 kere okundu

    futbol yazıları için tıklayınız

    Alper Yaydan

     1989 İstanbul doğumlu, İstanbul Çengelköy Lisesi, Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi Spor ve Yüksekokulu Antrenörlük bölümü Futbol branş mezunu;

    Futbol antrenörlüğü, bireysel koçluk ve yazarlık yapıyor.

    Futbol ve antrenman bilimleri ve performans sporu kavramı üzerine çalışmalar yapıyor.






    alperyaydan@gmail.com

    yazarın diğer yazıları için tıklayın

    Bu Kategorideki Diğer Yazılar

    İDOL FUTBOLCULAR

    Muhafazakar Golcü Demba Ba

    Muhafazakar Golcü Demba Ba

    Spor ve Sporcu
    Futbolda Üst Gövde Kullanımı Neden Önemlidir?

    Futbolda Üst Gövde Kullanımı Neden Önemlidir?

    Futbol, ayaklarla topa vurmak suretiyle yapılan bir spordur. Bu sporda karşı tarafta bulunan kaleye top gönderilerek gol atılır. 2 takım içerisinde en fazla gol atan maçı kazanır. Futbol dışarıdan bakıldığında bu kadar basit görünebilir. Peki fizyolojik olarak incelendiğinde bu böyle midir?

    Doydum ama Galiba Doymadım; Glisemik İndeks

    Doydum ama Galiba Doymadım; Glisemik İndeks

    Glisemik indeks kavramı, Toronto Üniversitesinde hangi besinlerin diyabet hastaları için uygun olduğunu tespit etmek üzere yapılan çalışmalarda bulunmuştur.

    Aklımda Deli Sorular aklımda deli sorular

    Tekmeye Kafa Uzatan Futbolcu

    Tekmeye Kafa Uzatan Futbolcu

    Kime sorarsanız sorun "tekmeye kafa uzatmak" iyi bir şeydir. Oyuncunun özverisini betimler. Düşünsenize rakip topa vuracak araya kafa sokuyorsunuz. Yaralanmak pahasına... Bundan daha iyi futbolcu olabilir mi?

    Sporculardan İnciler sporculardan inciler

    Portekiz ve İspanyolların pasla, Türklerin ise kalbi ile oynadığı oyunun adıdır futbol

    Manuel Fernandes