Sportistan
Sportistan.com'u otomatik takip etmek için Akıllı Telefonunuza RSS beslemesini alın. http://sportistan.com/rssfeed
Sporla ilgili her konuyu FORUM'da tartışabilir, paylaşımda bulunabilirsiniz. http://forum.sportistan.com

Sporda Zaman Kullanımı ve Yönetimi

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Sporda Zaman Kullanımı ve Yönetimi

Bir sporcu için zamanı iyi kullanarak yönetebilmenin başarıya ulaşabilme şartı olduğu bilincini sporcuda oluşturmak, hedefe ulaşma yolundaki en önemli ayaklardan biridir.

Yaşam standartlarının yükseltilerek kolaylaştırılması, bilim ve teknolojide, özellikle iletişim teknolojilerinde hızlı gelişim ve devamlı yenilikler teknoloji harikası iletişim cihazları ve de buna bağlı dijital oyunlara bağımlılığını da beraberinde getirmiştir. Bu bağımlılık, boşa harcanan, geri getirilmesi asla mümkün olmayan zamanın kaybolup gittiği gerçeğini oluşturmuştur.

Ayrıca, günümüzün mega kentlerinde trafik sorunları, insanların yaşamlarını etkileyerek bir yerden bir yere gidebilmek için ortalama bazen 1-2 bazen ise 3 saatin trafikte kaybolmasının nedeni olmuştur.

Kaybolan bu zaman, konumuz spor olduğuna göre, hedef sporcularda ortalama 2-3 saat olan günlük antrenman zamanına eş değer hale gelmiştir. Bu da, sporcu için paha biçilemez ve telafisi asla mümkün olamayacak bir kaynağın heba olması demektir. Bu noktada "sporcu olarak ne yapabiliriz?" sorusuna cevap bulmalıyız. Zaman paha biçilemez bir kaynaksa, mutlaka o kaynağı çok iyi kullanmamız gerekmektedir.

İnsan vücudunun algıladığı zaman, duvardaki veya kolumuzdaki saatin gösterdiği zamandan çok daha hassastır. Vücudun algıladığı zamana genel olarak "beden zamanı" veya "beden günü" denilmektedir (Einstein). Bu saatin ayarlama, uygulama ve kontrol etme mekanizmasının beynin Hipotalamus bölgesinde olduğuna inanılmaktadır.

Bu saati gözlemleyen bilim adamları, beden kimyasındaki düzenli değişikliklerin, bağışıklık sistemini, kalp atımını ve ritmini, kan dolaşımını düzenleyen, performansı artıran, zihni devamlı açık tutan ve de zeka kullanımı becerisini üst düzeylere çıkarabilen bir etken faktör olduğunu bulmuşlardır. Demek ki, takvim ve saat denen şey sadece kaynağını astronomik olaylardan alan takvim, saat yani zaman ölçüsü birimi değildir. Gerçek takvim-saat, insanın, yani sporcunun içindedir.

Sporcunun bu bilgiyi mutlaka alması gerekmektedir. Sporcu, içe ait ritimleri iyi kullanmasını bilmiyorsa sıkıntı çekecektir. Örneğin: öğleden sonra uyuklama, yorgunluk ve tembellik hissi, görevini boş verme hissi, uyku bozuklukları ve depresyon gibi sıkıntıların, duvardaki saatle, sporcunun vücudundaki saat arasındaki uyumsuzluğun sebebi olabilecektir.

Zaman, sporcular üzerinde baskı oluşturan çok önemli bir faktördür

Zamanı iyi yöneterek kullanabilmek, zihinde oluşan veya uygulanmaya çalışılan planların günlük yaşama dökülerek gün ve gün gerçekleştirilmesidir. Günün her diliminin daha iyi bir planlamasının yapılması, o sporcunun daha verimli ve daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır. Bu planlama, sporcuya, acil olmamakla birlikte o kadar da önemli olmayan günlük olayların baskısından (trafik sorunu gibi) uzaklaşmasını ve onun için açık öncelik olan antrenmana yönlenmesini sağlayacaktır.

Zamanı Planlamak

Sporcu için zamanı yönetme konusundaki temel hedef, sporcunun kendisini ve işlerini, yaşayacağı o günkü zaman süresi içerisinde istemiş olduğu en üst düzeyde planlamasıdır. Gerçekten de bu planlamayı yapmak sporcu için zamanı en iyi şekilde kullanabilmek, olabilecek sorunları engelleyecektir. Zaman planlaması konusunda sporcuların dikkat etmeleri gereken hususlar şunlardır:

  • Zor olandan kolaya doğru işleri yapmak
  • İşleri planlanan gün ve saate göre yapmak
  • Bir işi bitirmeden ötekine geçmemek
  • Öncelikli işe tüm enerjisi ile sarınman sonrası yaratıcılık konusunda düşünmek
  • Boş, oyalayıcı rutin işlerden kaçınmak
  • Hayır demesini bilmek
  • Ulaşım sıkıntısı varsa pratik çözümler üreterek alternatif kolay ulaşım seçenekleri oluşturmak, imkansızsa antrenman yapacağı saatleri engelleyebilecek etkenleri ortadan kaldırmak, bunun için önlemler almak.
  • Sıkıntılarını veya yaptığı antrenmanı içtenlikle paylaşabilecek bir ortak bulmak.
  • Spor konusunda kendisini etkileyebilecek veya yanlış davranışlar yapmaya yönlendirebilecek çevre veya kişilerden uzaklaşmak.

İşte profesyonel bir şekilde antrenmanlarına yönelmek isteyenlerin zaman planlaması yapabilmesinin şartları bunlardır. Zamanı etkili kullanmak için dört aşamalı bir yol izleyebiliriz.

  1. Öncelikle bir zaman kütüğü (cetveli) hazırlayabiliriz. (haftalık olabilir)
  2. Bu cetvelde günlük zamanı nasıl kullanabileceğimizi belirleyebiliriz.
  3. Hazırladığımız bu planı uygularız.
  4. Günün bitiminde zamanı o gün nasıl kullandığımızı kontrol edebiliriz.

Amaç / Hedef Yaklaşımı

Temelde, "ne istediğini bil ve başarmak için çaba harca" denir. Uzun, orta veya kısa süreli planlama, hedef saptama, gözünde canlandırma, kendini motive etme, bu konuda olumlu bir düşünce tarzı oluşturma gibi teknikler içermektedir.

Bu yaklaşım Uluslar arası ve dünya çapında performans gösteren, Olimpik ve Profesyonel sporcuların anlayış ve yaklaşımlarıdır. Daha az yeteneğe sahip olan sporcuların, bedelini ödemeye hazır olarak yani kendilerinde olan kuvvet ve yetenekleri planlayarak, enerjisini yoğunlaştırarak, araya engeller girmesine asla izin vermeyerek (bu engeller her ne olursa olsun) daha büyük yetenekleri aşmak, onlara galip gelebilmek gücünü sizde mutlaka oluşturacaktır. Emin olabilirsiniz.

Sporcu var olan ve sürekli gelişen teknolojinin her şeye cevap olabileceği temel varsayımının hatalı olduğunu mutlaka bilecektir. Var olan en mükemmel araç bile kişinin vizyonunun, ölçüp biçerek hareket etmenin, yaratıcılığın, yüksek karakter ve ahlakın yani mükemmel olan yeterliliğin yerini asla tutamaz.

Başarı arayan, rekabetçi bir sporcunun zamanı kullanma becerisi, bir muhasebe işi, kelime-işlem gibi bir beceri gerektirdiği faktörü üzerine kuruludur. Spor dünyası içerisinde başarılı olmanın anahtarı veya şifresi zamanı mükemmel kullanmaktan geçmektedir. Sporcunun bu konuda uzmanlaşması gerekmektedir.

O halde, kaygılanmamız gereken, zamanın yetersizliği değil, zamanın büyük bölümünün düşük nitelikli veya bağımlı hale getiren boş işlerle harcanması eğiliminden başka bir şey değildir.

    4694 kere okundu

    Şinasi Yaydan

    1956 doğumlu,Türkiye Spor Yazarları Kulübü (TSYD) ve Fenerbahçe Spor Kulübü Milli Boksörlerinden, 48-51 Kg'da 2 Türkiye Şampiyonluğu, 1 ikinciliği, 1 üçüncülüğü, 2 İstanbul Şampiyonluğu, 1 Batı Anadolu Bölge Şampiyonluğu, Kara Kuvvetleri ve Silahlı Kuvvetler Şampiyonluğunun yanı sıra kariyerinde 164 adet olimpik boks maçı (18 Mağlubiyet) bulunuyor.

    Fenerbahçe Spor Kulübü Boks Şubesi tarihindeki önemli boksörlerdendir. Spor alanındaki tecrübelerini sporcu adaylarına aktararak gelişimlerine katkı yapmaktadır.




    sinasiyaydan@gmail.com

    yazarın diğer yazıları için tıklayın

    Bu Kategorideki Diğer Yazılar

    Spor ve Sporcu
    Şişman (Kilolu) Çocuklar ve Spor

    Şişman (Kilolu) Çocuklar ve Spor

    Şişman çocuk, kilolu çocuk ve çocuk şişmanlığı sorunları yasak listesi ile değil spor ile giderilmelidir.

    Futbolcu gelişiminde destekleyici çalışmalar

    Futbolcu gelişiminde destekleyici çalışmalar

    Futbol bir takım sporu olmasından dolayı dünyadaki talebin ve rekabetin en yüksek olduğu spor dallarından biridir.Dolayısıyla futbolcu olmak isteyen sporcular gelişimlerinde destekleyici unsurlardan yardım almalıdırlar.

    Aklımda Deli Sorular aklımda deli sorular

    Tekmeye Kafa Uzatan Futbolcu

    Tekmeye Kafa Uzatan Futbolcu

    Kime sorarsanız sorun "tekmeye kafa uzatmak" iyi bir şeydir. Oyuncunun özverisini betimler. Düşünsenize rakip topa vuracak araya kafa sokuyorsunuz. Yaralanmak pahasına... Bundan daha iyi futbolcu olabilir mi?

    Sporculardan İnciler sporculardan inciler

    Futbol arsada güzeldir, borsada değil

    Metin Kurt