Asil bir spor olan boks, son zamanlarda kadınların da severek yapmaya başladıkları bir spor dalı olmuştur.
Türkiye Boks Federasyonu'nun belirlemiş olduğu esaslar ve organizasyonu ile çeşitli katagorilerde müsabakalar yapılmaktadır. Kurallar erkeklerde uygulanan kuralların aynısıdır. Sadece katagorilerinde ve sikletlerinde farklılıklar vardır. Bir çok spor kulübümüzün bünyesinde Kadın Boks Şubeleri faaliyetlerini sürdürmektedirler. Kadın Boks sporu, 2008 olimpiyatlarında olimpik spor sayılarak olimpiyatlara dahil edilmiştir.
Kadınlar katagorilerinde de aynen erkeklerde olduğu gibi ilk 4 dereceye giren sporcu ödüllendirilir. Müsabakalar sonucunda 1 birinci, 1 ikinci vardır. Boks sporunda üçüncülük ve dördüncülük maçı yapılmaz. Üçüncü ve dördüncü sıradaki sporcu üçüncü olarak ödüllendirilir.
Yine erkeklerde olduğu gibi, kadınlarda da bir günde, birden fazla maç yapmak kesinlikle yasaktır. Maçlar arasında en az 1 gün bulunmalıdır. Genelde 2 günden aşağı uygulama yok gibidir. Uzak doğu dövüş sporları ile arasındaki en önemli fark buradadır. Boks sporunda kurallar sporcu sağlığını korumaya yöneliktir.
Bu sporu, hobi olarak yapmak isteyen kadınlara tavsiye edebilirim. Ancak boksu lisanslı olarak yapmak isteyen kadınların öncelikli olarak çok geniş kapsamlı bir sağlık taraması yaptırmaları gerekmektedir. Bunu mutlaka yaptırınız. Bu spora ait riskleri baştan kabullenmeniz gerekmektedir. (Bknz. Amatör ve profesyonel boks nedir adlı yazımız.) Yine ısrarla söylemeliyim ki, bu sporu sonuna kadar yaparak başarı arayanlar, tahsil hayatlarını da paralelinde götürmek istiyorlarsa ve öncelikli amaçları kariyer yapmaksa, şahsi kanaatim olarak diyorum ki; bu sporu yapmayınız. Bu sporu herkes yapabilir diyen kişiye de asla inanmayınız. Boksu herkes yapabilir anlayışı hobiye yöneliktir.
Bir dahaki yazımda "kadınlarda profesyonel boks nedir?" konusunu yazacağım. Tabiki yine artı ve eksileriyle...
1956 doğumlu,Türkiye Spor Yazarları Kulübü (TSYD) ve Fenerbahçe Spor Kulübü Milli Boksörlerinden, 48-51 Kg'da 2 Türkiye Şampiyonluğu, 1 ikinciliği, 1 üçüncülüğü, 2 İstanbul Şampiyonluğu, 1 Batı Anadolu Bölge Şampiyonluğu, Kara Kuvvetleri ve Silahlı Kuvvetler Şampiyonluğunun yanı sıra kariyerinde 164 adet olimpik boks maçı (18 Mağlubiyet) bulunuyor.
Fenerbahçe Spor Kulübü Boks Şubesi tarihindeki önemli boksörlerdendir. Spor alanındaki tecrübelerini sporcu adaylarına aktararak gelişimlerine katkı yapmaktadır.
sinasiyaydan@gmail.com
Psikolojik açıdan sportif performansı etkileyen önemli faktörlerden biri olan kaygı, bireyin günlük yaşantısını, kişiler arası ilişkilerini, sosyal etkilerini ve öğrenimini etkilemektedir.
Bugün hiç susadınız mı? Eğer susadıysanız bu vücudunuzun susuz kaldığı için size sinyaller gönderdiği anlamına geliyor.Yani vücudunuz sizi onu sulamaya çağırıyor.
Altyapı denildiğinde Barcelona'nın La Masia'sı hakkında övgü cümleleri kurmak adettendir. Peki Barcelona altyapısı gerçekten harika mı?
Andrea Pirlo