Sportistan
Sportistan.com'u otomatik takip etmek için Akıllı Telefonunuza RSS beslemesini alın. http://sportistan.com/rssfeed
Sporla ilgili her konuyu FORUM'da tartışabilir, paylaşımda bulunabilirsiniz. http://forum.sportistan.com

Kadın Boksu Nedir?

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kadın Boksu Nedir?

Asil bir spor olan boks, son zamanlarda kadınların da severek yapmaya başladıkları bir spor dalı olmuştur.

Türkiye Boks Federasyonu'nun belirlemiş olduğu esaslar ve organizasyonu ile çeşitli katagorilerde müsabakalar yapılmaktadır. Kurallar erkeklerde uygulanan kuralların aynısıdır. Sadece katagorilerinde ve sikletlerinde farklılıklar vardır. Bir çok spor kulübümüzün bünyesinde Kadın Boks Şubeleri faaliyetlerini sürdürmektedirler. Kadın Boks sporu, 2008 olimpiyatlarında olimpik spor sayılarak olimpiyatlara dahil edilmiştir.

Kadın Boksörler için Müsabaka Kategorileri

  • 1- YILDIZ KADINLAR : 15-16 yaşında olan kadın boksörler katılırlar. Yaş durumunda seneye bakılır. Bu katagoride, 46, 48, 50, 54, 57, 60, 63, 66, 70, 75, 80 ve +80 kg olmak üzere 12 siklette müsabakalar yapılır.
  • 2- GENÇ KADINLAR: 17-18 yaşında olan kadın boksörler katılırlar. Yaş durumlarında seneye bakılır. Bu katagoride, 48, 51, 54, 57, 60, 64, 69, 75, 81 ve +81 kg olmak üzere 10 siklette müsabakalar yapılır.
  • 3- BÜYÜK KADINLAR: 19-34 yaşında olan kadın boksörler katılırlar. Yaş durumlarında seneye bakılır. Bu katagoride, 48, 51, 54, 57, 60, 64, 69, 75, 81 ve +81 kg olmak üzere 10 siklette müsabakalar yapılır.

Genel Kurallar

  • Müsabakalar yine erkeklerde olduğu gibi ringte yapılır. Aynı ring kullanılır. (Bknz. Amatör ve Profesyonel Boks Nedir adlı yazımız.)
  • Müsabakalarda sadece Yıldız Kadınlarda raund süresi 2'şer dakika ve raund aralarında 1 dk dinlenme süresi olarak belirlenmiştir. Diğer katagorilerde ise yine 2 dk ve 1 dk dinlenme süresi olarak 4 raundluk müsabakalar şeklinde oynanır. Müsabaka kuralları erkeklerde uygulanan kuralların aynısıdır. (Bknz. Amatör ve Profesyonel Boks nedir adlı yazımız.)
  • Kadın boksörlerin müsabakalarında uluslar arası standartlara uygun 10 onz, yani 284 gr'lık eldivenler kullanılır. Başlarına KASK ve belden aşağılarına bel altı kaskı (koki) takmak mecburiyetindedirler. Belden üzerlerine atlet giyerler. Bel altında, yine uluslar arası AIBA federasyonu kuralları gereği dizlerinden 2.5 cm aşağıda olmak üzere şort giyerler. Boks için özel ayakkabı giyme mecburiyeti vardır.
  • Kadın boks müsabakaları da yine erkeklerde olduğu gibi, Türkiye Boks Federasyonu'nun üyesi olduğu, EABA, AIBA ve Kıta Federasyonunca kabul edilen teknik yönetmelik kurallarına uygun olarak yapılır.

Kadın Boksu Müsabaka Yönetim Kuralları

  • Kadın boks müsabakaları, erkeklerde olduğu şekliyle; 1 Başhakem (Jüri başkanı ve 2 yardımcı), 1 orta hakem, 5 yan hakem tarafından yönetilir. Yeterli sayı yoksa bu yan hakemler 3 adet de olabilir. Ayrıca 1 kronometre (zaman) hakemi ve 1 eldiven kontrol hakemi olmak üzere en az 8 lisanslı hakemle yönetilir. Her maçta mümkün olduğunca ayrı hakem görevlendirilir.
  • Bu komisyon, müsabakalar başlamadan yaklaşık 45 dk önce salonda bulunmak zorundadırlar.
  • Orta hakemin görevi maçı yönetmektir. Ancak asıl görevi sporcunun sağlığını korumaktır. Bu görevini harfiyen yapmak zorundadır. Kural ihlalini asla göz ardı edemez.

Müsabaka Sağlık Kurulu

  • Müsabaka sağlık kurulunda 2 adet doktor ve 1 adet sağlık görevlisi bulunması mecburidir. Görevleri aşağıdaki gibidir;
  • Tartı yerinde ve saatinde gerekli olan malzemeleriyle hazır bulunurlar.
  • Muayeneye gelen her boksörün tıbbi muayenesini yapar ve müsabaka yapmasında mahsur görmediği boksörün fişini imzalarlar.
  • Sağlıkla ilgili sporcu şikayetleri varsa dinler, müsabaka yapmasını uygun görmediği boksörler için rapor düzenler.
  • Müsabaka doktoru müsabakalar bitinceye kadar yerinden ayrılamaz. Müsabaka yapan boksörleri müsabaka boyunca izler. Gerektiğinde müdahale edebilir. Müsabakayı durdurabilir.
  • Raund aralarında boksörleri kontrol edebilir. Müsabaka sonunda yaralanan veya sakatlanan sporcu varsa tedavi eder veya hastaneye yönlendirir.
  • Doktor kararları kesindir. Asla değiştirilemez.

Kadınlar katagorilerinde de aynen erkeklerde olduğu gibi ilk 4 dereceye giren sporcu ödüllendirilir. Müsabakalar sonucunda 1 birinci, 1 ikinci vardır. Boks sporunda üçüncülük ve dördüncülük maçı yapılmaz. Üçüncü ve dördüncü sıradaki sporcu üçüncü olarak ödüllendirilir.

Yine erkeklerde olduğu gibi, kadınlarda da bir günde, birden fazla maç yapmak kesinlikle yasaktır. Maçlar arasında en az 1 gün bulunmalıdır. Genelde 2 günden aşağı uygulama yok gibidir. Uzak doğu dövüş sporları ile arasındaki en önemli fark buradadır. Boks sporunda kurallar sporcu sağlığını korumaya yöneliktir.

Bu sporu, hobi olarak yapmak isteyen kadınlara tavsiye edebilirim. Ancak boksu lisanslı olarak yapmak isteyen kadınların öncelikli olarak çok geniş kapsamlı bir sağlık taraması yaptırmaları gerekmektedir. Bunu mutlaka yaptırınız. Bu spora ait riskleri baştan kabullenmeniz gerekmektedir. (Bknz. Amatör ve profesyonel boks nedir adlı yazımız.) Yine ısrarla söylemeliyim ki, bu sporu sonuna kadar yaparak başarı arayanlar, tahsil hayatlarını da paralelinde götürmek istiyorlarsa ve öncelikli amaçları kariyer yapmaksa, şahsi kanaatim olarak diyorum ki; bu sporu yapmayınız. Bu sporu herkes yapabilir diyen kişiye de asla inanmayınız. Boksu herkes yapabilir anlayışı hobiye yöneliktir.

Bir dahaki yazımda "kadınlarda profesyonel boks nedir?" konusunu yazacağım. Tabiki yine artı ve eksileriyle...

    9103 kere okundu

    boks dövüş yazıları için tıklayınız

    Şinasi Yaydan

    1956 doğumlu,Türkiye Spor Yazarları Kulübü (TSYD) ve Fenerbahçe Spor Kulübü Milli Boksörlerinden, 48-51 Kg'da 2 Türkiye Şampiyonluğu, 1 ikinciliği, 1 üçüncülüğü, 2 İstanbul Şampiyonluğu, 1 Batı Anadolu Bölge Şampiyonluğu, Kara Kuvvetleri ve Silahlı Kuvvetler Şampiyonluğunun yanı sıra kariyerinde 164 adet olimpik boks maçı (18 Mağlubiyet) bulunuyor.

    Fenerbahçe Spor Kulübü Boks Şubesi tarihindeki önemli boksörlerdendir. Spor alanındaki tecrübelerini sporcu adaylarına aktararak gelişimlerine katkı yapmaktadır.




    sinasiyaydan@gmail.com

    yazarın diğer yazıları için tıklayın

    Bu Kategorideki Diğer Yazılar

    İDOL FUTBOLCULAR

    Messi mi, Ronaldo mu?

    Messi mi, Ronaldo mu?

    Spor ve Sporcu
    Kaygı Kavramı

    Kaygı Kavramı

    Psikolojik açıdan sportif performansı etkileyen önemli faktörlerden biri olan kaygı, bireyin günlük yaşantısını, kişiler arası ilişkilerini, sosyal etkilerini ve öğrenimini etkilemektedir.

    Su İçerek Hayatınızı Değiştirmenizi Sağlayacak 10 Neden

    Su İçerek Hayatınızı Değiştirmenizi Sağlayacak 10 Neden

    Bugün hiç susadınız mı? Eğer susadıysanız bu vücudunuzun susuz kaldığı için size sinyaller gönderdiği anlamına geliyor.Yani vücudunuz sizi onu sulamaya çağırıyor.

    Aklımda Deli Sorular aklımda deli sorular

    Barcelona, Tam bir Futbolcu Fabrikası (mı?)

    Barcelona, Tam bir Futbolcu Fabrikası (mı?)

    Altyapı denildiğinde Barcelona'nın La Masia'sı hakkında övgü cümleleri kurmak adettendir. Peki Barcelona altyapısı gerçekten harika mı?

    Sporculardan İnciler sporculardan inciler

    Sahasında futbol oynadığınız şehrin çocukları sizi sevsin yeter, diğer her şey gelip geçicidir

    Andrea Pirlo