Teknolojideki yenilikler sporda yeni branşların da oluşmasına sebep olmuştur. İşte bu branşlardan biri de ELEKTRONİK SPOR kavramıdır.
Oyun teknolojileri geliştikçe bilgisayar teknolojileri, bilgisayar teknolojileri geliştikçe oyun teknolojileri gelişmektedir.
Bilgisayar oyunları ve video oyunları birbirlerinin yerine kullanılabilen terimlerdir. Çünkü her ikisinde de veri girişi joystick veya klavye gibi araçlarla sağlanmakta, oyunun görüntülenmesi ise televizyon ekranı ya da bilgisayar monitörü vasıtasıyla olmaktadır. Bilgisayar oyunları bir video gösterici konsol veya televizyon ekranında resimleri hareket ettirerek oynanılan elektronik oyun olarak tanımlanmaktadır.
PC oyunlarının benimsenmesi, sanal ortamın gerçeğe yakınlığına, oyunun ses ve görüntü kalitesinin yüksekliğine, uygulama alanlarının gerçeğe yakınlığına, oyuncuların yüklendikleri rollere, çok oyuncu ile oynanmasına ve oyun kahramanlarının gerçeğe yakınlığına göre artış gösterir.
Bilgisayar oyunları insanlara gerçek yaşamlarında yapamayacakları olayları fantastik bir ortamda, biraz da abartılı bir şekilde sunar. Örneğin; futbolu çok seven birinin bir bilgisayar oyununda kendine bir takım oluşturması, istediği futbolcuları kurduğu takıma monte edebilmesi, gerektiğinde ise oyunu durdurup oyuncu değiştirebilmesi, ayrıca bu oyunu İnternet ortamında bir başka ülke insanıyla karşılıklı yarışma ortamında oynayabilmesi, oyunların yüksek özellikleri açısından örnek olmaktadır.
Teknoloji alanında yaşanan hızlı ve olağan üstü gelişmeler her alanda olduğu gibi spor alanında da etkileyerek yeni bir takım sportif alanların oluşmasını sağlamşıtır. Ayrıca normal spor branşlarında yeni özel antrenman programlarının yapılmasını, sporda kullanılan malzemelerin standardının yükselmesini, spor yapılan alanların ileri teknolojilerle donatılmış pist ve sahalara dönüştürülmesini sağlamıştır. Teknolojik gelişmeler sporda seyirci sayısını ve seyir zevkini büyük ölçüde artırmış, aynı anda bütün dünyada çok kaliteli bir görüntü ile seyredilmesini sağlamıştır.
Teknolojideki yenilikler sporda yeni branşların da oluşmasına sebep olmuştur. İşte bu branşlardan biri de ELEKTRONİK SPOR kavramıdır. Yeni gelişen bu kavram elektronik oyun (electronic game), siber oyun (cyber game), bilgisayar oyunu (computer game), çevirim içi oyun (online game), video oyun (video game), sanal oyun (virtual game), oyun sporlar (game sports), elektronik spor (electronic game) olarak nitelenmiştir. Bunların tamamı aslında elektronik spor kavramlarıdır.
Bu kavram dünyanın her hangi bir yerindeki insanın, dünyanın başka bir yerindeki insanla internet aracılığı ile buluşup oyun oynamasını ifade eder. Büyük elektronik spor organizasyonları aracılığı ile farklı ülkelerden gelen insanların buluşup, yarışma şeklinde, bireysel ya da takım olarak oyun oynadıkları, hem fiziksel hem de zihinsel çaba gerektiren spor olarak tanımlanmıştır. Resmi ve özel yarışmalar olarak sınıflandırılmışlardır. Elektronik spor pek çok ülkede resmi spor olarak tanınmıştır. Ancak henüz olimpik spor olarak tanınmamıştır.
Elektronik spor kavramı 70'li ve 80'li yıllarda gençlerin beraber giderek bilgisayar oyunu oynadıkları ve ortak bir yeni kültür oluşturdukları eğlence mekanları olan Arcade (atari) salonlarında başlamıştır. E-sporun tarih öncesi dediğimiz bu dönem 10-15 yıl sürmüştür.
Teknolojideki hızlı gelişim ile teknolojik cihaz edinmek ucuzlaşmıştır. Böylece oyun konsolları, salonlardan evlere taşınmıştır. Gelişen oyun konsolları İnternet ortamına adapte olarak tek oynanan oyunlardan çoklu oynanan ve daha seçenekli oyunlara geçilerek yeni bir döneme girilmiştir.
Hem fiziksel hem de zihinsel olarak pek çok sporun gerektirdiği çabaları içeren elektronik sporun kendine has bir takım özellikleri vardır. Bunlar:
bu sporun özellikleridir.
Oyunlar, iki rakibin çevrimiçi (online) ya da çevrimdışı (offline) olarak kendi aralarında mücadelesi, bilgisayara karşı mücadelesi olabileceği gibi, çok oyuncu ile takım halinde oynanabilen oyunlar da olabilir.
Elektronik oyunda hareket ve macera oyunları, strateji oyunları, spor oyunları ve yarış oyunları yer alır.
Oyuncular iki kategoridir. Amatör ve Profesyonel.
Resmi ve özel turnuvalara katılan profesyonel sporculardır. Ülkelerini turnuvalarda Milli Takım düzeyinde temsil ederler.
Amatör elektronik spor turnuvalarına katılabilen, aynı zamanda boş zamanlarını değerlendirmek için oyun oynayan kişiler olarak nitelenirler.
Elektronik sporcular turnuvalara iki şekilde katılmaktadır.
Düzenlenen turnuvalara bireysel olarak katılan sporculardır. Bu sporcular ülkelerini veya takımlarını bireysel olarak temsil ederler.
Turnuvalara takım sporcusu olarak katılan sporculardır. Turnuvalarda takımın her elemanının oyun içinde kendine ait görevi vardır.
Bütün bu saydığımız özellikler elektronik sporcuya oyun içerisinde stratejik düşünce gerektiren, oyunlar dizisine karşı anında müdahale yetisi kazandırmaktadır. Bu becerilerin devamlılığı için sporcuların antrenman yapmaları gereklidir. Antrenman ortamı ise bilgisayardır.
Bu sporda kullanılan araç ve gereçler bilgisayar donanımlarıdır. Bunlar: Klavye, mouse, mouse pad, kontrol cihazı, kulaklık, özel forma, takım forması, Milli Takım formasından ibarettir.
Dünyada ülkeler ve ülkeler arası resmi ve özel birçok elektronik spor organizasyonu düzenlenmektedir. Bu yarışmalar lig veya eleme usulüyle yapılır. Lig usulü yapılan turnuvalarda her hafta maç yapılacak şekilde, eleme usulü ile yapılan turnuvalarda ise her takım birbirleriyle karşılaşacak şekilde bir takvim doğrultusunda müsabakalar yapılır. Bu organizasyonlar iki türdedir. Amatör ve Profesyonel turnuvalar.
Amatör turnuvalar kendi içinde ikiye ayrılır.
Bu turnuvalara katılan sporcular bu sporu profesyonel olarak yapanlardır. Kendi ülkelerinde yapılan turnuvalarda başarılı olan, takım veya bireysel yarışmacı sporcu hakkını kazanan Milli Takım sporcularından oluşmaktadır. Turnuvalar kendi içinde 6 kategoriye ayrılır.
Bu turnuvalar içerisinde en popüleri World Cyber Games turnuvasıdır. Katılan ülke ve sporcu sayısı açısından en önemli turnuvadır.
Gerekli evraklar:
Elektronik sporcu lisansı ücretsizdir. Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü tarafından lisanslar verilmektedir. Tescil formu bu müdürlüğün sitesinden indirilerek temin edilebilir. Her isteyen lisans alabilir.
Ülkemizde BJK bünyesinde Elektronik Spor bölümü vardır. Bu branş etkin olarak faaliyetine devam etmektedir. Elektronik Spor, Gelişmekte Olan Sporlar Federasyonuna bağlı olarak faaliyet gösterir. Ayrıca yeterli sayıda amatör ve profesyonel elektronik spor kuruluş ve organizasyonları vardır.
Bir sporcunun, fiziksel veya zihinsel performansını artırmak amacıyla, yasaklı kimyasal madde veya ajanları, çeşitli yöntemler kullanmak suretiyle vücuduna almasına doping denir.
Amatör ve profesyonel boks nedir? adlı yazımda söz verdiğim konuları, yazmaya devam ediyorum. "Sporcu kimdir?" sorusunun cevabını verebilmek için ilk olarak "spor nedir?" sorusunun cevabını bilmemiz gereklidir. Hemen belirtmeliyim ki, sporu hobi olarak yapanlar benim konumun dışındadır.
Sunucu pozisyonda heyecanla haykırır; "Nefis bir şut, kaleci son anda kurtardı. Son anda" Peki gerçekten öyle mi?
Johan Cruyff