Bu yazının önceki bölümü için tıklayın
Hayal kırıklığına uğramamak için, kendinizi çok iyi tanımalı ve buna göre ulaşacağınız noktayı inancınıza göre hayal ettmelisiniz. Yani gerçekçi hedefler koymalısınız.
Yaşamımızda din,okul, yol bulma, sinemaya gitme gibi konularda bile bir “Rehber” ihtiyacı duyuyoruz. Bunlar için ister istemez bir strateji sahibi oluyor ve kararımıza göre inandığımız yolda ilerliyoruz. Aynı şekilde bu “Rehber” ve “Strateji” ihtiyacımız sporda da var.
Öncelikle planlamanızı kendinize uygun bir şekilde yaparak, nereye ulaşmak istediğinizi belirlemelisiniz. Şöyle ki, 2.Lig seviyesinde profesyonel bir futbolcu olma hedefini kendinize daha yakın görüyorsanız, bunun için bir strateji ve sürekli gelişim planı belirlemelisiniz. Hayal kırıklığına uğramamak için, kendinizi çok iyi tanımalı ve buna göre ulaşacağınız noktayı inancınıza göre hayal ettmelisiniz. Yani gerçekçi hedefler koymalısınız.
Örneğin, kendinizi Süper Lig'te 3 büyük takım futbolcusu olarak görüyor ve stratejinizi buna göre belirliyorsanız, şüphesiz katetmeniz gereken yol 3.Lig profesyonel futbolcu seviyesine göre çok daha zor olacaktır.
Ben, futbol okulları ve kulüplerinde futbol antrenörü olarak çalışırken oyuncularımda hep şu hatayı gözlemledim.
"Profesyonel futbolcu olma hedefiniz var mı?" diye sorduğumda
"Evet" der hepsi ellerini havaya kaldırırlar...
"Hangi düzeyde futbol oynamak istiyorsunuz?" diye sorduğumda
"Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor, Real Madrid, Barcelona" derler.
Aldığım cevaplar hep bu doğrultuda oldu. Bunun üzerine düşündüm ve sorularıma bir soru daha ekledim.
"Buna hangileriniz gerçekten inanıyor?"
Bu soruyu sorduğum anda parmakların tamamına yakını hemen aşağıya iniyor. Ya eğitim sistemimizden, ya da popüler kültürün sürekli pompalanmasından, tam olarakr bilmiyorum, fakat bu büyük bir problem.
Almanya'da Köln Sporthochschule'de (Köln Spor Yüksek Okulu) tanıştığım öğrenci arkadaşlarım vardı. Onlarla da aynı konuyu konuşup fikirlerini öğrenme fırsatı buldum. Düşünce sistemlerimiz arasında çok büyük farklılıklar olduğunu tespit ettim. Şöyle ki, orada bir arkadaşımdan aldığım cevap şuydu.
"Ben kariyer planlamamı yaparken 2.Lig seviyesinde futbol oynayacağımı farkettim. Bunu düşündüm, analizini yaptım. Benim hedeflerim için gayet yeterliydi ve bu hedefi kabul edip buna göre çalıştım. Şu anda tam olarak geleceğimi planladığımda olmak istediğim yerdeyim. Ve bu hedeflerimi yukarıya GÜNCELLEYECEĞİM."
Bakın bu hedeflerimi yukarıya güncelleyeceğim sözü bence en önemli noktadır. Bu noktayı yakalayın. Hedefleriniz yukarıya veya aşağıya doğru güncellenebilir olmalı.
"15 yaşındayken; 2.Lig seviyesinde bir futbolcu olacağım ve bir Spor Yüksek Okulunda spor üzerine Lisans eğitimi (Lisans eğitimi, 4 yıllık üniversite eğitimi anlamına gelir) alacağım diye kendimi planlamıştım."
demişti.
Şimdi ise kendisi 26 yaşında ve bana önümüzdeki yıldan itibaren hedefini güncelleyeceğini söyledi. Güncellemek istediği hedefi ise şu.
"2.Lig'te daha yukarılara oynayan bir takıma transfer olmak istiyorum ve Sporthochschule Köln'de spor turizmi dalında yüksek lisans programına kayıtlanarak spor turizmi konusunda akademik anlamda ilerlemek istiyorum."
Bakın, hedefini yukarıya doğru güncelledi ve bunlara ulaşmak için çalışacağından eminim. Benim gözlemlediğim kadarıyla, bu arkadaşımın maddi durumu ve yaşantısı gayet kabul edilebilir ve gayet kaliteliydi. Biz de, siz de, hedeflerinizi buna göre gerçekçi ve ulaşılabilir koymalıyız.
Örneğin;
"Türkiye profesyonel futbol liglerinde 25 yaşıma kadar 3.Lig düzeyinde oynayacağım. Bu arada bir spor üniversitesinde okuyacağım ve okulum bittiğinde, kendimi 2.Lig düzeyinde bir takıma transfer olmuş şekilde görmek istiyorum." gibi bir hedef bence harika! Neden herkes Real Madrid'te oynamak zorunda olsun?
Böylelikle, gerçekçi, ulaşılabilir ve motivasyonu yüksek kalabilirsiniz. Bu yazımdan lütfen Fenerbahçe'de oynama hedefini koymayın, küçük hedefler koyun, gibi bir düşünce çıkarmayın. Fenerbahçe'de oynama hedefiniz bile olsa, bunu adım adım yapın. Öncelikle bir profesyonel lig, sonra 1.lig, sonra Süper Lig ve sonrasında Fenerbahçe hedefim var diyebilmek bence çok daha gerçekçi görünüyor.
Sonuç olarak bir anda çok yüksek sıçramalar yerine, daha küçük, fakat sürekli kılınan gelişmelerin profesyonelliğe adım atacağınız spor hayatınızda sizlere daha fazla faydası dokunacağını düşünüyorum.
alperyaydan@gmail.com
Dünyanın en iyi antrenörleriyle de çalışsan, aldığın nefesin KENDİ ciğerlerinden geçtiğini asla unutma!
Daha becerikli, daha yatkın bir futbolcu olabilmek için ipuçları derledik. Akademimizdeki konuşmalarımızdan derlediğimiz bu ipuçlarından maksimum fayda sağlayabilir ve futbolunuzu daha şık,kendinizi daha futbola elverişli hale getirebilirsiniz.
Sunucu pozisyonda heyecanla haykırır; "Nefis bir şut, kaleci son anda kurtardı. Son anda" Peki gerçekten öyle mi?
Lionel Messi