Sürekli spor sohbetleri geçen yerlerde duyduğumuz yegane kelime; Antrenman.Nedir bu antrenman öncelikle antrenman sözcüğü ve kavramını ele alalım
Antrenman sözcüğü *Türkçeye *Fransızca *entraïnement,*[1] egzersiz ise yine Fransızca *exercice sözcüğünden geçmiştir.*[2] İdman sözcüğü ise *Arapça kökenlidir.*[3] İdman sözcüğünün Arapçadaki kökü damana (toprağı işlemek)*fiiline dayanır. Türkçeye en geç 15. yüzyılda öncelikle "gayret" anlamında girmiş, 17. yüzyılın sonunda "alıştırma" anlamında kullanılmaya başlanmıştır . Kaynak “Wikipedia”
Kavram olarak ise fiziksel ya da zihinsel olarak önceden belirlenmiş amaçlara uygun,önceden belirlenen hedefe gidilirken gereken performansın provası şeklinde benzer özellikler ve benzer senaryolarda icra edilen fiziksel performanstır.
Yani antrenman 2 ana başlıktan oluşur.
Bedensel olarak sahip olunan kabiliyetleri bedeni faaliyetler yapılarak geliştirme hedeflenen antrenman biçimidir.
Her bedensel performansın zihinsel boyutu vardır.Zihinsel olarak sporcuları bedensel performanslara,yani bedenini sportif performans amaçlı %100 kullanabilmesi için zihinsel engelleri ortadan kaldırmayı amaçlayan antrenman biçimidir.
(Bu ana başlıkların yanı sıra bu başlıkların dahilinde veya haricinde farklı antrenman metodları ile güçlendirmeye çalışılan farklı özellikler de olabilir. Antrenman teknolojisi her gün gelişmektedir. Dolayısıyla her gün vücudumuzun farklı özellikleri keşfedilip onlara uygun antrenman teknikleri bulunabilir. Bundan dolayı antrenman gruplarını yukarıdaki faktörlerle sınırlanamayabilir. Yukarıdaki ana başlıklar sadece antrenman bilgisi kitaplarında geçen Ana Antrenman Başlıklarıdır.)
(Yukarıda parantez içerisinde antrenman başlıkları ile ilgili yaptığım açıklama aynı şekilde zihinsel antrenman ana başlıkları içinde geçerlidir.)
Yukarıda anlattığımız antrenman basamaklarını sporcular “Doruk Performanslar” sergileyebilmek adına kendilerinde birleştirmeye ve her antrenman başlığındaki özellikleri kendi beden ve zihinlerinde toplayarak gelişim sağlamaya çalışmalıdırlar.Bu antrenman gruplarının nasıl çalışılabildiğine dair yazıları ilerleyen dönemlerde kaleme alacağım.
alperyaydan@gmail.com
Çocukların yaşamında futbol, önceleri peşinden koşulan top, sonrasında beceri gösterisi ve nihayet yaşam biçimi olarak yer alır. Yaş ilerledikçe çocuğun yapabilecekleri de artmaktadır.
Scout (okunuşu: sıkaut), yani yetenek avcıları, ulusal ve uluslarası alanlarda genç futbol oyuncuları keşfetmeye çalışmaktadırlar. Bir yetenek avcısı (scout) tarafından fark edilmek bir futbolcunun rüyasının gerçekleşmesi sağlayacak en önemli adımdır.
Sunucu pozisyonda heyecanla haykırır; "Nefis bir şut, kaleci son anda kurtardı. Son anda" Peki gerçekten öyle mi?
Tolga Zengin