Sportistan
Sportistan.com'u otomatik takip etmek için Akıllı Telefonunuza RSS beslemesini alın. http://sportistan.com/rssfeed
Sporla ilgili her konuyu FORUM'da tartışabilir, paylaşımda bulunabilirsiniz. http://forum.sportistan.com

Antrenman Nedir?

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Antrenman Nedir?

Sürekli spor sohbetleri geçen yerlerde duyduğumuz yegane kelime; Antrenman.Nedir bu antrenman öncelikle antrenman sözcüğü ve kavramını ele alalım

Antrenman sözcüğü *Türkçeye *Fransızca *entraïnement,*[1] egzersiz ise yine Fransızca *exercice sözcüğünden geçmiştir.*[2] İdman sözcüğü ise *Arapça kökenlidir.*[3] İdman sözcüğünün Arapçadaki kökü damana (toprağı işlemek)*fiiline dayanır. Türkçeye en geç 15. yüzyılda öncelikle "gayret" anlamında girmiş, 17. yüzyılın sonunda "alıştırma" anlamında kullanılmaya başlanmıştır . Kaynak “Wikipedia”

Kavram olarak ise fiziksel ya da zihinsel olarak önceden belirlenmiş amaçlara uygun,önceden belirlenen hedefe gidilirken gereken performansın provası şeklinde benzer özellikler ve benzer senaryolarda icra edilen fiziksel performanstır.

Yani antrenman 2 ana başlıktan oluşur.

1.Fiziksel antrenman

Bedensel olarak sahip olunan kabiliyetleri bedeni faaliyetler yapılarak geliştirme hedeflenen antrenman biçimidir.

2.Zihinsel antrenman

Her bedensel performansın zihinsel boyutu vardır.Zihinsel olarak sporcuları bedensel performanslara,yani bedenini sportif performans amaçlı %100 kullanabilmesi için zihinsel engelleri ortadan kaldırmayı amaçlayan antrenman biçimidir.

Fiziksel antrenmanda geliştirlmesi hedeflenen ana başlıklar

  • Kuvvet
  • Sürat
  • Dayanıklılık
  • Esneklik
  • Koordinasyon

(Bu ana başlıkların yanı sıra bu başlıkların dahilinde veya haricinde farklı antrenman metodları ile güçlendirmeye çalışılan farklı özellikler de olabilir. Antrenman teknolojisi her gün gelişmektedir. Dolayısıyla her gün vücudumuzun farklı özellikleri keşfedilip onlara uygun antrenman teknikleri bulunabilir. Bundan dolayı antrenman gruplarını yukarıdaki faktörlerle sınırlanamayabilir. Yukarıdaki ana başlıklar sadece antrenman bilgisi kitaplarında geçen Ana Antrenman Başlıklarıdır.)

Zihinsel antrenmanda ise zihnimizdeki gelişim hedeflenen ana başlıklar

  • Düşünce disiplini çalışmaları
  • Ne istiyorum?Niçin istiyorum?
  • Stres Yönetimi
  • Cesaret ve özgüven çalışmaları
  • Odaklanma çalışmaları
  • Takım ruhu geliştirme çalışmaları

(Yukarıda parantez içerisinde antrenman başlıkları ile ilgili yaptığım açıklama aynı şekilde zihinsel antrenman ana başlıkları içinde geçerlidir.)

Yukarıda anlattığımız antrenman basamaklarını sporcular “Doruk Performanslar” sergileyebilmek adına kendilerinde birleştirmeye ve her antrenman başlığındaki özellikleri kendi beden ve zihinlerinde toplayarak gelişim sağlamaya çalışmalıdırlar.Bu antrenman gruplarının nasıl çalışılabildiğine dair yazıları ilerleyen dönemlerde kaleme alacağım.

    13931 kere okundu

    Alper Yaydan

     1989 İstanbul doğumlu, İstanbul Çengelköy Lisesi, Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi Spor ve Yüksekokulu Antrenörlük bölümü Futbol branş mezunu;

    Futbol antrenörlüğü, bireysel koçluk ve yazarlık yapıyor.

    Futbol ve antrenman bilimleri ve performans sporu kavramı üzerine çalışmalar yapıyor.






    alperyaydan@gmail.com

    yazarın diğer yazıları için tıklayın

    Bu Kategorideki Diğer Yazılar

    Spor ve Sporcu
    Sporcu ile Kaliteli İletişim Kurmak

    Sporcu ile Kaliteli İletişim Kurmak

    Karşıdaki için anlaşılmaz şeyler söyleyerek karizmatik olmaya çalışanlar büyük bir yanılgı içindedir. Kaliteli iletişim, başarının temel taşlarından biridir.

    Elektronik Oyunların Aktif Sporcular Üzerindeki Etkileri

    Elektronik Oyunların Aktif Sporcular Üzerindeki Etkileri

    Elektronik oyunlar dünyasındaki inanılmaz gelişmeler, büyük küçük her kesimden insanın bu oyunlara yönlenmesini de beraberinde getirmiştir. Öyle ki bu oyunlar yaşamın bir parçası hatta vazgeçilmezi haline gelmiştir. Peki ya aktif sporculara etkileri?

    Aklımda Deli Sorular aklımda deli sorular

    Kaleci Son Anda Kurtardı

    Kaleci Son Anda Kurtardı

    Sunucu pozisyonda heyecanla haykırır; "Nefis bir şut, kaleci son anda kurtardı. Son anda" Peki gerçekten öyle mi?

    Sporculardan İnciler sporculardan inciler

    Taraftarımızdan tek isteğim, Türk Bayrağına karşı saygılı olsunlar yeter, çünkü Türkler bayrakları için canını verirler.

    Arsene Wenger