overtraining problemleri sonucunda spordan kopma noktasına gelene kadar sorunlar yaşanabildiği görülmektedir
Antrenman periyodunun genellikle sonunda oluşan kronik bir yorgunluğun ifadesi olan overtraining kavramı insanın temel sporsal veriminin temel sınırlandırıcı öğesi olan yorgunluğunun Fiziksel etkinliği sınırlayarak kendince bir önlem alması durumudur.
Yorgunluğun sporsal verimi azalttığı kesindir.
Overtraining, yanlış antrenman metodları veya fazla yüklenmeler sonucunda oluşabildiği gibi yorgunlukta rol oynayan sebeplerden de oluşabilmektedir.
Yüklenmeler sonucunda organizmada enerji tüketimi ve metabolitler artar. Sonuçta kaslarda ve sinir sistemindeki aktivitelerin yavaşlamasına yol açar. Böylelikle fiziksel aktivitelerin yavaşlaması sonucunda yorgunluk oluşur.
Kanda metabolit birikmesi, laktik pirüvik asitler üre veya ürevik asit gibi kimyasalların etkisiyle oluşan yorgunluk
Su ve tuz kaybı, asetil kolin sentezinin bozulması, beslenme yetersizliği veya dengesizliği
Korku, heyecan, üzüntü veya zihinsel antrenman yapılmamasından ötürü gerginlik veya tarif edilemeyen performans engelliyici his ve duygular.
İklim etkileri, nem gürültü veya dışarıdan sporcuya gelen etki ve uyaranlar (küfürlü tezahürat) gibi
Bu faktörler ve doğru antrenman yüklenme dinlenme aralıklarını uzun yıllar boyunca düzgün planlayamamış sporcularda kronik yorgunluk problemi görülmektedir.
Bunun sonucunda spor kariyeri boyunca doğru antrenörle çalışmanın ve antrenman planlamalarının profesyonel eller tarafından yapılıp çevresel faktörlerle başa çıkabilme yollarının öğrenilmesi, bunun yanı sıra bütün yukarda belirtilen başlıklarda yazılan sebeplerle başa çıkılabilmesi gerekmektedir.
Aksi taktirde sprocunun optimal performans göstermesi mümkün olmayıp overtraining problemleri sonucunda spordan kopma noktasına gelene kadar sorunlar yaşayabildiği görülmektedir.
Herşeyden önce antrenör kalitesinin önemi bu yazılarla meydana çıkmaktadır. Performans düzeyinde başarı isteniyorsa yıllar boyu devam eden hep doğru antrenman bu işin olmazsa olmazıdır.
alperyaydan@gmail.com
Psikolojik açıdan sportif performansı etkileyen önemli faktörlerden biri olan kaygı, bireyin günlük yaşantısını, kişiler arası ilişkilerini, sosyal etkilerini ve öğrenimini etkilemektedir.
Futbol, Voleybol, Basketbol, Tenis ve benzeri birçok spor dalı ile bir şekilde uğraşıyoruz fakat bir yandan zamanımız akıp gidiyor... Acaba geç mi kalıyoruz, tren kaçtı mı?
Altyapı denildiğinde Barcelona'nın La Masia'sı hakkında övgü cümleleri kurmak adettendir. Peki Barcelona altyapısı gerçekten harika mı?
Metin Kurt