Sportistan
Sportistan.com'u otomatik takip etmek için Akıllı Telefonunuza RSS beslemesini alın. http://sportistan.com/rssfeed
Sporla ilgili her konuyu FORUM'da tartışabilir, paylaşımda bulunabilirsiniz. http://forum.sportistan.com

Basketbol Nedir?

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Basketbol Nedir?

Türkçe kelime anlamı sepet topu olan bu spor dalı 5 kişilik takımların topu el ile potadan geçirerek kazanılmaya çalışılan bir takım oyunudur.

İlk olarak ABD'de atletizm ve beyzbol sporlarını geliştirmek için kullanılmak istenen basketbol, duvara monte edilen bir şeftali sepetiyle keşfedilmiştir. Avrupada ise basketbol ilk olarak Fransa’da denenmiştir.

Basketbol oynayabilmek için, yüksekliği 3.05 metre olan potaya ve çevresi yaklaşık 75-78 cm, yarıçapı yaklaşık 12,3 cm, ağırlığı 650-700 gram olan basketbol topuna ihtiyac vardır. Genellikle kapalı spor salonlarında oynansa da, açık alanda da oynanabilir. Basketbol alanı 28m x 15 m uzunluğunda olmaktadır.

Ligler ve Müsabakalar

Basketbolda ilk sporcular 1897 yılında ortaya cıkmaya başladı. Avrupa’da 1932 ABD’de ise 1946’ da FIBA (International Basketball Federation), NBA (National Basketball Association) şeklinde kurulan iki federasyon öncülüğünde gelişmiştir. Türkiye, 1959 yılında kurulan federasyonla FIBA’ya katılmıştır.

Basketbol fikstüre göre oynanan maçlar sonucu alınan puanlara göre sıralanılan lig usulu oynanır. Bu sıralamaya göre lig bitiminde birbiriyle eşleşen takımlar play-off sistemiyle birbirlerini eleyerek şampiyonluğa ulaşmak amacındadırlar.

Türkiye'de ilk lig 1966 yılında yapılmış ve şampiyonluğu Altınordu ikinciliği ise Galatasaray kazanmıştır. Ayrıca, liglerinde iyi derecelere giren takımlar Euroleague, Eurocup, Eurochallenge gibi turnuvalarda oynamayada hak kazanırlar.

Ülke bazında ise, oluşturulan milli takımlar Dünya Şampiyonası, Olimpiyatlar, Avrupa şampiyonası gibi çeşitli turnuvalarda mücadele edilmektedir. Bu turnuvalar arasıda en prestij sahibi olan Olimpiyatları en çok kazanan ülke olan ABD, katıldığı 17 turnuvanın 14'ünü kazanmıştır.

Nasıl Basketbolcu olunur ?

Basketbolcu olmak ve kaliteli liglerde oynamak için öncelikle sağlıklı bir beden ve sağlıklı bir yaşam gerekir. Yapılan zor antrenmanları kaldıracak güçte olmanız gerekir. Küçük yaşta başlanan basketbol eğitimlerinin daha etkili ve verimli olduğu bilinse de, geç yaşta bu spora başlayıp çok iyi yerlere gelen örnekler de mevcuttur.

Basketbolcu olmak için ilk yapılması gereken herhangi bir basketbol okuluna ya da bir kulübün altyapısına yazılmaktır. Günümüzde eski basketbolcuların kurduğu ve kulüplerin marka haklarını kullandırarak yetki verdiği pek çok basketbol okulu bulumaktadır.

Bunun yanında okullarda, yaz okulu ve kamplarda da basketbol eğitimi verilmektedir.

Basketbol okullarının bir üst seviyedisinde, liglerde oynayan kulüplerden altyapı eğitimi çok kaliteli olanları mevcuttur. Burada göreceğiniz eğitimle çeşitli yaş gruplarından oluşan minikler, küçükler, yıldızlar, gençler, B takım, A takım şeklinde sıralanan aşamalı gruplarda yükselirsiniz.

Okunduğu kadar kolay olmayan bu yükselme için, takım antrenmanları ve bireysel antrenmanlar çok önem taşımaktadır. Eğer gerekli fiziksel özelliklere sahipseniz ve antrenmalara gereken özeni gösteriyorsanız basketbolcu olmamak için hiçbir neden yoktur.

Önde Gelen Basketbolcular

Türkiye basketbolundan önde gelen oyuncular arasında NBA’e ilk giden basketbolcu olan Mirsad Türkcan ABD’de Houston Rockets forması giymiştir. NBA’de forma giyen diğer Türk basketbolculardan olan Hidayet Türkoğlu, NBA şampiyonluğu ve All-Star heycanı yaşamıştır. Mehmet Okur, İbrahim Kutluay, 3. Sıradan draft (NBA oyuncu seçmeleri) edilme başarısı göstermiş Enes Kanter, Ersan İlyasova, Ömer Aşık, Semih Erden Türk basketbolunun bilinirliğine ve gelişimine katkı sağlamışlardır

Biraz eskiye gidecek olursak şu an antrenörlük yapmakta olan Harun Erdenay, Orhun Ene gibi ismlerin yanı sıra Aydan Siyavuş , Aydın Örs , Erman Kunter , Efe Aydan isimlerde bir eski jenerasyonun efsaneleşmiş isimlerindendir.

    7696 kere okundu

    basketbol salon sporları yazıları için tıklayınız

    Bu Kategorideki Diğer Yazılar

    Spor ve Sporcu
    Doydum ama Galiba Doymadım; Glisemik İndeks

    Doydum ama Galiba Doymadım; Glisemik İndeks

    Glisemik indeks kavramı, Toronto Üniversitesinde hangi besinlerin diyabet hastaları için uygun olduğunu tespit etmek üzere yapılan çalışmalarda bulunmuştur.

    Şişman (Kilolu) Çocuklar ve Spor

    Şişman (Kilolu) Çocuklar ve Spor

    Şişman çocuk, kilolu çocuk ve çocuk şişmanlığı sorunları yasak listesi ile değil spor ile giderilmelidir.

    Aklımda Deli Sorular aklımda deli sorular

    Tekmeye Kafa Uzatan Futbolcu

    Tekmeye Kafa Uzatan Futbolcu

    Kime sorarsanız sorun "tekmeye kafa uzatmak" iyi bir şeydir. Oyuncunun özverisini betimler. Düşünsenize rakip topa vuracak araya kafa sokuyorsunuz. Yaralanmak pahasına... Bundan daha iyi futbolcu olabilir mi?

    Sporculardan İnciler sporculardan inciler

    Takım içinde karar aldık ve Robben'e bildirdik. Sahaya çıktığımızda o kendi topunu getirecek

    Wesley Sneijder