Standart 110 m engelli yarışlar, Büyük Erkekler, Genç Erkekler ve Yıldız Erkekler olmak üzere 3 katagoride yapılmaktadır. Eşit aralıklarla dizilmiş 10 adet engeli mümkün olduğu kadar hızla geçerek varış noktasına ulaşma amaçlı yarışmalardır.
Atletizmin içerisinde engelli sürat yarışları katagorisindeki Olimpik bir yarışmadır. Sadece erkeklerde bu mesafe koşulmaktadır.
Standart 400 m'lik atletizm pistinin bu yarışma için hazırlanmış bölümünde koşulur. 8 kulvardan oluşur. Her kulvarın numaraları pist üzerinde yazılıdır. Pistin uzunluğu çıkış çizgisinden varış çizgisine kadar 110 m'dir.
Bu koşu sadece erkeklerde koşulduğundan kadınlara göre çıta yüksekliği farklıdır. Çıta yüksekliği Büyük erkeklerde 1,067 m, Genç erkeklerde 0,991 m ve Yıldız erkelerde 0,914 m'dir. Geçilmesi gereken toplam 10 engel vardır. Bu engellerin dizilişi ise çıkış noktasından ilk engele olan uzaklık 13,72 m'dir.
Engeller arası mesafe ise 9,14 m'dir. Son engelden sonra varış noktası uzaklığı 14,02 m'dir.
(Diğer tüm yarışma kuralları ve çıkış takozları durumu 100 m engelli kadınlar koşusunda olduğu gibidir. Bknz. 100 m engelli kadınlar koşuları adlı yazımız.)
Start yani çıkış noktasından, çıkış takozlarına yerleşerek çıkmaya dayalıdır. Çıkıştan sonra 8. adımda ilk engele gelinir. Engeller arasında hızlanmak çok zor olduğundan atletler 1. engele kadar maksimum hızı yakalamaya çalışarak engele yaklaşırlar. Bu durum ise atletin çıkış takozundan iyi bir çıkış ivmesi yakalayarak çıkmasına ve ilk adımı atmasına bağlıdır.
Sporcunun ilk engele diğer yarışmacılardan önce varabilmesi, yarışmaya etkinliğini koyması anlamı taşır. Aynı zamanda bu varış, yanında koşan diğer atletlerle olabilecek temaslardan kurtulmak demektir. Bu durum ise atletin daha rahat koşmasını sağlayacaktır.
Eşit aralıklarla dizili duran engelleri aşabilmek için iyi bir sprinte ilaveten, iyi bir koşu tekniği ve kalitesi mutlaka gereklidir. Sürekli hızlanmaya dayalı bu koşu tekniği aynı zamanda kendine özel bir engel geçme ritmini de oluşturmaktadır. Engel aralarındaki koşu ve bu engelleri başarılı bir şekilde geçebilmek için uygun ve çok ayarlı adımlara ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaç aynı zamanda uygun koşuyu da gerektirmektedir.
Engelleri geçme adımı atma esnasında vücudun ağırlık merkezinin izlediği yolun yere yakın tutulabilmesi, geçme sırasında yavaşlamadan kaynaklanan zaman yitiminin asgaride tutulması için çok önemlidir. Yani bu sayede az sürat kaybı yaşanmalıdır. Sonuç olarak engel geçme adımının olabildiğince zemine yakın olması, çabuk ve amacına uygun engeller arası koşuya geçişi sağlamaktadır.
Engelleri geçiş, arka arkaya savurma ve çekme bacağının engel üzerinden geçirilmesi ve diğer destek ayağı ile zemine basma ile gerçekleşmiş olacaktır. Savurma bacağının yönlendirici fonksiyonu, özellikle engelleri geçişteki ritmin belirlenerek yakalanması açısından önemlidir.
Bacağın öne savrulmasından sonra, savurma bacağı aynı anda engeli sıyırarak öne ve aşağıya doğru hareket eder. Savurma bacağının topuğu engeli geçmeden bacak tam olarak açılır geçiş yapıldıktan sonra bükülür. İnişe geçilir. Böylece çekme bacağının öne doğru hareketi sağlanmış olacaktır.
Engel geçişleri tamamlandıktan sonra varış koşusu yapılır. Bu bölüm en hızlı koşulacak olan bölümdür. Yarıştaki atletlerin sıralamaları genelde burada olmaktadır. Sporcular bu bölümde olabilecek maksimum hıza ulaşırlar. Yarışma varış çizgisine vücudun bir bölümünün ulaşmasıyla tamamlanır.
Seyir zevki son derece yüksek ve çok popüler bir branştır.
Aktivite tiplerine göre sınıflandırılmış insan gruplarından ilki olan Sedanter, yani spor yapmayan, durağan yaşayan insanlar için beslenme rejimi nasıl olmalıdır?
İnsan vücudu, fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik bir yapı bütünlüğü üzerine kurulu, dengeli ve bu üç özelliğin ortak çalışmasıyla meydana gelmiş muazzam bir yapıdır. Bu birbiriyle tam uyumlu ve dengeli çalışan yapı sayesinde sağlıklı bir yaşam sürdürülebilir.
Kime sorarsanız sorun "tekmeye kafa uzatmak" iyi bir şeydir. Oyuncunun özverisini betimler. Düşünsenize rakip topa vuracak araya kafa sokuyorsunuz. Yaralanmak pahasına... Bundan daha iyi futbolcu olabilir mi?
Jose Mourinho