Eşit aralıklarla yerleştirilmiş 10 adet engeli kendine özel önceden belirlenmiş kurallarla geçerek koşmaya dayalı bir sprint yarışıdır.
Kadınlar 100m engelli koşu branşı, atletizm sporu içindeki bir branştır. Yalnızca kadınlarda 100m engelli yarışlar koşulur. Bu koşu mesafesi erkeklerde 110 m'dir. Kadınlar, Genç Kadınlar ve Yıldız Kızlar katagorilerinde müsabakalar yapılmaktadır. Atletizmin içindeki Olimpik bir yarışma branşıdır. Seyir zevki çok yüksek popüler bir spor dalıdır.
Standart bir atletizm koşu pistinin uzunluğu 400 m'dir. İki paralel düzlük, çapları eşit uzunlukta iki virajdan oluşur. Bu pistin içi yaklaşık 5 cm yüksekliğinde ve 5 cm genişliğinde beyaz renkli uygun bir bordür malzemesi ile sınırlandırılmıştır. Koşu pistinin üzerinde bulunan düzlüklerdeki bordürler alan sporları için sökülebilir şekilde yapılmışlardır. Tüm atletizm engelli veya normal düz koşuları bu pistte yapılır. Yarışma pisti tüm yarışmalar için 8 eşit kulvardan oluşur.
Yarış mesafesi çıkış çizgisinden varış çizgisine kadar 100 m'dir. Bu mesafede her yarışmacı için 5cm genişliğinde beyaz çizgilerle işaretlenmiş 1,22m genişliğinde 8 adet eşit kulvardan oluşmaktadır. Her kulvarın, kulvar numarası pistte yazılıdır. Her sporcunun hangi kulvarda koşacağı yarışma öncesi belirlenir. Yine yarışma başlamadan önce atletlere kulvar numaralarını gösteren yapışkan numaralar dağıtılır. Atletler bu numaraları görünen yerlerine yapıştırırlar. Her atlet kendi kulvarında koşarak yarışı tamamlar.
Engellerin genişliği 1,18m ile 1,20m arasındadır. Ayaklarının uzunluğu 70cm'dir. Bir engelin toplam ağırlığı 10kg'dır. Engellerin ayakları, yaklaşmakta olan sporcunun tarafında olacak şekilde yerleştirilir. Engeller metal ya da uygun diğer bir malzemeden, engel çıtası ise ağaç ya da başka uygun bir malzemeden imal edilmiş olacaktır.
Engel, üst çıtanın üst kenarının merkezine uygulanan en az 3,6kg ağırlığa eşit kuvvetin onu düşürmesine yetecek şekilde tasarlanmış olacaktır. (IAAF normları uygunluğu aranır) Engellerin yükseklikleri her yarış için ayarlanabilir biçimde olacaktır. Engellerin denge ağırlıkları, her ayarlanan yükseklikte engeli düşürmek için gereken kuvvetin en az 3,6 ve en çok 4kg olacak biçimde ayarlı olması gereklidir.
Engellerin yükseklikleri Büyük ve Genç Kadınlarda 0,838m, Yıldız Kızlarda ise 0,762m olacak şekilde ayarlanacaktır.
Çıkış takozları piste yerleştirildiğinde çıkış çizgisinin üstüne çıkmayacak, ya da diğer kulvara geçmeyecek şekildedir. Bu takozlar piste sabitlenirler. Çıkış takozları tamamen katı, bükülmez maddeden yapılıdır. Yapı itibariyle asla sporcuya avantaj sağlayacak biçimde olamaz. Burada da IAAF normları aranır. Sporcular kendi çıkış takozlarını kullanabilirler, ancak standartlara uygun olmaları şartı aranır. Uluslararası yarışmalarda çıkış takozlarına hatalı çıkış kontrol cihazı bağlanır.
Yarışan her sporcu kendi kulvarında bulunan engeli geçmek zorundadır. Bunu yapamazsa diskalifiye olur. Ayrıca:
Varış (Finish)
100 m engelli koşusunda başarı için gerekli olan en önemli özellik yarıştaki sporcunun süratidir. Daha sonra ise engel geçmedeki ritim ve engeller arasındaki koşu sürati gelmektedir. Erkeklere göre kadınlardaki engel yüksekliği daha azdır. Bu yüzden koşu için daha az teknik beceri yeterlidir.
100 m. engelli koşular genelde 4 bölümde incelenir.
İlk engele kadar süratlenme, 1. engele kadar olan mesafede maksimum hızlanma, engel geçişlerinin kalitesine, yani her engel geçişi sırasında kaybedilecek zamanı en azda kullanabilme becerisi, engeller arasındaki koşuya en fazla süratle geçiş engeller arası koşunun şekline ve ritmine bağlıdır.
Koşu sırasında engellerin geçilmesi için vücudun ağırlık merkezi yukarıya kaldırılarak sıçrama yapıldığından bu esnada atletin sürati düşer. Burada atletin engel geçme hareketini yaparken kullandığı teknik, kazandığı hızı kaybetmeden mümkün olabilecek en iyi uçuş eğrisi pozisyonunu yakalamaya yönelik olacaktır. Yani atlet normal sprint pozisyonundan sapmadan engeli geçmeyi amaçlayacaktır.
Engel geçme eşit ve aynı ritimlerle tamamlanarak varış noktasına ulaşılarak koşu tamamlanır. Bu mesafe engelli yarış sadece kadınlarda koşuşlmaktadır.
Ülkemiz sporcularından NEVİN YANIT, 2010 yılı Barcelona Avrupa Atletizm Şampiyonasında 100m Kadınlar Engelli yarışında ülkemizi temsil etmiş ve 12,63'lük derecesiyle Altın madalya alarak Avrupa Şampiyonu olmuştur. Bu atletimiz Helsinki'de 2012 yılında yapılan Avrupa Şampiyonasında da altın madalya kazanmış, ancak daha sonra vücudunda doping içeren madde bulunduğundan madalyası geri alınmıştır. Halen 2016 yılına kadar doping cezalısıdır.
100m Engelli Dünya Rekoru, Kadınlarda 12,21sn derecesi ile Yordanka DONKOVA (BUL) tarafından kırılmıştır.
Doping Maddeleri ve uygulama yöntemleri hakkında geniş bilgiyi bu yazımızda bulabilirsiniz.
Günün erken saatlerinde ya da uzun yorucu bir günün sonunda spor yapmak metabolizmanızı hızlandırır ve bağışıklığınızı güçlendirir. Ancak uzmanlar, yalnızca spor yapmanın sağlıklı bir yaşam için yeterli olmadığının altını çiziyor ve spordan istenen sonuçların alınması için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Kime sorarsanız sorun "tekmeye kafa uzatmak" iyi bir şeydir. Oyuncunun özverisini betimler. Düşünsenize rakip topa vuracak araya kafa sokuyorsunuz. Yaralanmak pahasına... Bundan daha iyi futbolcu olabilir mi?
Manuel Jimenez