Voleybol, file ile iki eşit alana ayrılmış olan bir sahada, topu yere düşürmeden, saha çizgileri içerisinde kalmak koşulu ile rakip takımın sahasına geçirmek mantığı ile oynanan bir oyundur.
Dar bir alan içerisinde oynanıyor olsa da ellerin kullanılması ve topun devamlı havada kalması sebebiyle yorucu bir oyun türüdür.
Her takım oyun içerisinde 5 sporcudan meydana gelen bir ekip ile mücadele ederler. Topun sahaya girmesi ile oyuncular maksimum 3 kez topa vurmak koşulu ile topu karşı sahaya göndermek zorundadır. Gelen top eğer bloktan sekerek geldi ise blok ile toplamda 4 kez topa vurulabilir.
Oyunda her set 25 sayıya ulaşan takımın galibiyeti ile sonuçlanır. Ancak takımın galip sayılabilmesi için en az 2 sayı fark atması gerekir. Bu sebeple de 25-24 olan bir maçta maç uzar ve takımlardan birisi farkı 2 sayı açana kadar set devam eder.
Maç eğer 3 set sonunda 3-0 durumda ise maç sonuçlanır. Ancak 2-1 gibi bir skor olursa maç uzatmaya gider. Voleybolda en fazla 5 set oynanabilir. Yani, maç en yakın skorlarda 3-2 bitebilir. Son set olan 5. Set 25 sayı üzerinden değil 15 sayı üzerinden oynanır.
Her oyuncunun takımda bir görevi vardır. Bu görevler;
Oyunu yönlendiren asıl oyuncudur. Smaçörlere pas dağıtımını yapar, 3 numarada oynar ve sayı yapılmasında en büyük katkılardan birisine sahiptir.
Her oyun sitilinde olmayan, Pasör servise geçtiğinde ön kısma gelen oyuncudur. 2 numara oyuncusu da denilmektedir.
Skora yönelik oyuncular olup 4 numarada mücadele ederler. Takımın yapısına göre değişiklik gösterse de genelde takımlarda sağ ve sol kısımda olmak üzere 2 smaçör yer alır.
3 numaradan oynayan ve kısa ama hızlı paslarla oynayan hücum elemanıdır. Genelde sahada 2 kişi olarak yer alırlar.
Takıma savunma yapan oyuncudur. Genelde takımdan farklı bir renge sahip forma giyer. Maç boyunca başka hiçbir görevde yer alamaz. Maç içerisinde en fazla sınırlamaya sahip olan oyuncudur.
Futbol veya Basketbol kadar çok fazla göz önünde olan bir spor olmasa da, Voleybol da Dünya Çapında bir yapısı ve kurgusu olan, milyonlarca insanın takip ettiği bir spordur.
Hemen hemen her ülkede Voleybol Ligi mevcuttur ve Uluslararası Ligler ve Şampiyonalar ile de bu spor desteklenmektedir.
Ülkemizde TVF (Türkiye Voleybol Federasyonu), Dünyada ise FIVB (Fédération international de volley-ball-Uluslararası Voleybol Federasyonu) bu görevi yerine getirmektedir.
Voleybol oynayabilmek için kendi ilinizde ya da ilçenizde bulunan ve TVF tarafından tescil edilmiş bir kulübe Lisanslı Oyuncu olarak girmeniz gerekmektedir.
Bu sistem ile gerekli Sağlık Kontrolleri ve diğer evrak işlemleri hallederek ilk adımı atabilirsiniz. Daha sonraki süreçte sizin başarma azminiz, yeteneğiniz ve bulunduğunuz ligden daha üst takımların sizi görmesi ile yükselme süreciniz başlayacaktır.
Dilerseniz bu alanda başarılı Voleybol Kulüplerinin altyapılarına giderek de (Gerekli Yaş Şartına Uyarak) bu spora başlayabilirsiniz.
Boks, iki müsabık sporcunun ring denilen ölçüleri belli bir alanda, önceden belirlenmiş kurallarla, birbirlerine üstünlük sağlayarak galip gelebilmeyi amaçlayan sporun adıdır. Daha önceki yazılarımda geniş olarak boks sporunun kurallarını ve bu kurallara göre uygulanışını yazmıştım.
Çocukların yaşamında futbol, önceleri peşinden koşulan top, sonrasında beceri gösterisi ve nihayet yaşam biçimi olarak yer alır. Yaş ilerledikçe çocuğun yapabilecekleri de artmaktadır.
Altyapı denildiğinde Barcelona'nın La Masia'sı hakkında övgü cümleleri kurmak adettendir. Peki Barcelona altyapısı gerçekten harika mı?
Pep Guardiola