Her bisiklet sporcusunun bilmesi gereken konulardan biridir. Bir gün herkes patlak bir lastikle karşılaşır. Ön tekerden ziyade daha çok arka teker patlak verir, yükün %70'lik kısmı arka tekerdedir.
Onarım için patlak kitleri mevcut. İçinde olması gereken temel malzemeler zımpara, solüsyon (yapıştırıcı) ve yamalar. Bazı yamalar kendinden yapışmalı da olabiliyor. Solüsyon sürmeden yamanın arkasındaki jelatini söküp yapıştırıp onarımı tamamlayabiliyorsunuz.
Patlak kiti haricinde yanınızda kesinlikle olması gereken diğer malzemelere gelecek olursak;
Dış lastiği sökmek için bazen elinizin gücü yetmez. (lastikten lastiğe değişim gösterir) Bu gibi anlarda yanınızda levye yoksa işinizi tornavida gibi metallerle de görebilirsiniz, ancak jant yanaklarını çizmenize sebep olacaktır. Levyeler sert plastik oldukları için jant yüzeyi çizilmez.
Yedek iç lastik olmazsa olmazdır. Tavsiyem, lastik patladığında yedek ile değiştirip yolunuza devam etmenizdir. Daha sonra evinizde, sakin ve temiz bir ortamda daha sağlıklı yamalar yapabilirsiniz. (Suya sokup patlağı bulabilirsiniz) Bazen patlak çok ufak olur, bulamazsınız. Ya da iç lastik iyi oturtulmamıştır. Patlama esnasında yarılır, yama tutmaz hale gelir. Onun için yedek iç lastik şarttır.
Yedek yamalar, birden fazla patlak olduğunda, ya da grup halindeyseniz, diğer sporculara lazım olabilir.
Pompa olmazsa olmazdır. Yanınızda her zaman için mini bir pompa bulundurun. Bisikletinizin kadrosuna takın. Az fonksiyonlu pompalar daha uzun ömürlüdür. Basınç göstergeli olanlar da mevcut.
Lastikte kalmış havayı indirin. Daha sonra levyenin dışa çıkıntılı kısmı lastiğe doğru olacak şekilde sokun ve kendinize doğru çekerek ve aşağıya bastırarak lastiğin çıkmasını sağlayın. Çıkarttıktan sonra levyenin diğer ucunu jant teline takın.
Aynı işlemi diğer levyelerle yaptığınızda lastik boşa çıkacaktır. (Resimdeki levye Superb marka, tavsiye ederim, sağlam ve esnemiyor)
Jantlar, yeni bisikletlerde mandallı (quick release, QR), eski bisikletlerde somunludur. Yani yanınızda İngiliz Anahtarı taşımanız gerekir. Mandalı açın ve diğer taraftaki ucunu çevirerek gevşetin.
Bisikletiniz V fren ise fren telini bacakların bağlantı yuvasından ayırın.
Hidrolik disk fren kullanıyorsanız, bisikleti ters çevirmemeye özen gösterin, fren sistemi içerisindeki hidrolik hava yapabiliyor ve kesinlikle jantı çıkarttıktan sonra frenleri sıkmayın, balatalar birbirine yapışabiliyor.
Arka jantı sökmek, dişliler ve zincir olduğundan zahmetlidir. Zinciri önde ve arkada en küçük dişlilerde olacak konuma getirirseniz geri takarken kolaylık sağlayacaktır.
Daha sonra arttırıcıyı resimdeki gibi gerdirirseniz zincir rubleden rahatça ayrılacaktır.
Söktüğünüz janttan iç lastiği çıkartın. İç lastiğe biraz hava basın, patlak kısım bazen gözle görülmeyecek kadar ufak olur, bu gibi durumlarda dudağınızı biraz ıslatıp iç lastiği yaklaştırdığınızda kaçan havayı hissedebilirsiniz.
Tavsiyem yedek iç lastiği takıp, patlak iç lastiği evde daha temiz bir ortamda onarmanızdır. (Evde iç lastiğinizi suya sokup patlağı hemen tespit edebilirsiniz) Bu sayede patlak için daha az vakit kaybetmiş ve fazla soğumamış olursunuz.
Patlak kısmı bulduktan sonra (iç lastikteki havayı indirin), zımpara yardımıyla çevresini temizleyin. Solüsyonu sürün (fazla olmamak şartıyla), 1-2 dk bekleyin. Yamanın arka tarafındaki parlak jelatini sökün ve arkasına dokunmayın. Parlak kısım iç lastiğe gelecek şekilde yapıştırın ve üzerine baskı uygulayarak bekleyin. İyice kuruduğunda yama yerinden oynamayacaktır.
Dış lastiğin içinde elinizi gezdirin ve dışına da bakın. Bazen bir cam parçası, ya da diken lastiğe saplanır, farketmezseniz defalarca lastiği patlatacaktır. İç lastiğinizi takarken jant ile lastik arasında katlanmamasına özen gösterin, katlanma olursa patlayacaktır.
İç lastiklerinizi pudralarsanız dış lastiğe yapışmaz dolayısıyla çıkartırken ve takarken size kolaylık sağlar.
İç lastiği dikkatlice yerleştirdikten sonra dış lastiği elinizle, ya da levye yardımıyla yerine oturtun. Yeterli havayı mini pompanızla basın ve jantı yerine oturtun. Arka jantı takarken, aynı sökme işlemindeki gibi vitesi gerdirip zincirin dişlilere oturmasını sağlayın.
Mandalları taktığınızda işlem tamamdır. Mandalları ne az, ne de çok fazla sıkın. (Ön mandal sol yukarıya bakacak şekilde, arka mandal solda olmalı)
Yamanız bitmişse, ufak bir patlak varsa, yama yerine sakız çiğneyip yapıştırmanız (sert falım sakızı gibi), sizi idare edebilir. Dış lastik ile jant arasına (iç lastik konulmadan) sıkıca kuru ağaç yaprakları doldurmak diğer bir yöntemdir.
Çeşitli egzersizler, tekrarlayan hareketler ve oturuş pozisyonları sebebiyle vücudumuzun çeşitli bölgelerinde çeşitli kaslarının üzerinde ağrılar gözlenir.
Futbol, Voleybol, Basketbol, Tenis ve benzeri birçok spor dalı ile bir şekilde uğraşıyoruz fakat bir yandan zamanımız akıp gidiyor... Acaba geç mi kalıyoruz, tren kaçtı mı?
Sunucu pozisyonda heyecanla haykırır; "Nefis bir şut, kaleci son anda kurtardı. Son anda" Peki gerçekten öyle mi?
Hristo Stoichkov