Sportistan
Sportistan.com'u otomatik takip etmek için Akıllı Telefonunuza RSS beslemesini alın. http://sportistan.com/rssfeed
Sporla ilgili her konuyu FORUM'da tartışabilir, paylaşımda bulunabilirsiniz. http://forum.sportistan.com

Sporcularda kaygı (endişe) halinin tespiti ve yorumlanması

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Sporcularda kaygı (endişe) halinin tespiti ve yorumlanması

Bu yazının önceki bölümü için tıklayın

Psikolojik açıdan sportif performansı etkileyen önemli faktörlerden biri olan kaygı, bireyin günlük yaşantısını, kişiler arası ilişkilerini, sosyal etkilerini ve öğrenimini etkilemektedir.

Kaygı durumunun ideal kaygı durumuna getirilebilmesi için öneriler.

1.Sporcularda kaygı(endişe)halinin tespit ve yorumlanması

Daha önceki yazımızda kaygı (endişe) durumunu tanımladık ve bu durumun gerekliliğini belirttik.

Sporcuların başarılı olabilmeleri için öncelikle belirli bir noktada ne çok fazla ne de çok az olmak üzere bir kaygı hali taşımaları gerekmektedir.

Sporcuları başarıya taşıyan bu kaygı durumuna İDEAL KAYGI DURUMU denir.

Başarılı bir sporcunun taşıdığı kaygı ne sporcuyu gergin halde ortaya koyacağı performansı etkiler durumda olmalı, ne de müsabakasını ciddiye almama noktasına getirecek kadar ona rahatlık vermelidir. Başarılı sporcular müsabakanın ciddiyetinin farkında olan ve gerektiği kadar kaygı duyan fakat duyduğu kaygının performansını etkilemesine izin vermeyen sporculardır.

Ülkemizde yanlış antrenör yaklaşımları sebebiyle soyunma odalarında çocuklara

Bazı meşhur antrenör örneklerinde olduğu gibi;

  • Bu gün kurtuluş savaşı
  • Bu gün kırmızı formayla sahaya çıkıyoruz her yer kırmızı olacak taraftar için oynayın anneniz için oynayın

şeklinde motive edilmeye çalışılmaktadır. Bu motivasyon tarzı çok yanlıştır ve Batıda bu tarz motivasyon örneklerine asla rastlanılmamaktadır.

Unutulmamalıdır ki, zayıf antrenör, takımına bilgisini aktarmamış, onları çalıştırmamış antrenör, saha kenarında en çok bağıran agresif tavırlar sergileyen antrenördür.

Kendinden emin antrenör ise, takımına oynadıkları maçın senaryosu içerisinde kendinden emin bir şekilde takımına istenen sonucun alınmasında taktiksel anlamda kenardan katkı yapan antrenördür. Saha kenarında takımını eleştiren antrenör yanlış yoldadır.

Takımı ve oyuncuyu eleştirme yeri, maç oynanırken sahanın kenarı değil, antrenman sahası veya kulüp binasındaki özel görüşme odaları olabilir. Hele ki, profesyonel olmayan çocuklarda, herhangi bir olumsuz eleştiri asla kabul edilebilir değildir. Bu yüzden, özellikle sporcu çocuklarınızın kaygı durumlarının yüksekliğini öncelikle antrenörlerini sorgulayarak arayınız.

Bu durumun tam tersi, eğer çocuğununz hiçbir kaygı duymuyor ve kazanmak kaybetmek noktası veya sergilediği performans hiç umrunda değilse, durum tespitini yapabilmek için yine öncelikle antrenörleri sorgulayınız, sonra çocuğunuzun neden endişe duymadıgına dair sebepleri araştırınız. Antrenör ona işin ciddiyetini ve performansın gerekliliğini yeterince hissettirmiyor olabilir.

2. Kaygı durumunun ideal kaygı durumuna getirilebilmesi için öneriler.

Kaygının sporcuyu güdüleme ve başarı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için, sporcuların gelecekleriyle ilgili kaygılarının azaltılmasının, yani müsabakadaki başarısının daha iyi olması için kaygıyı
oluşturan sebeplerin iyi tespit edilmesi ve bunların azaltılması hususunda çalışmalar yapılmalıdır.

Antrenör, beden eğitimi öğretmeni ve takım idarecilerinin sporcu kaygısı ve sürekli kaygı hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları gerekmektedir. Sporcuların kaygı ve durumluk kaygı konusunda eğitilmeleri, Antrenörlerin, sporcuların sosyo-ekonomik durumları ve kişisel özellikleri hakkında tam bir bilgi sahibi olmaları için çalışmalar yapmaları gerekmektedir. Sporcularda stres yaratan (içsel ve dışsal) öğeler belirlenmeli ve bunlar ortadan kaldırılmalıdır.

Gerekiyorsa, sporcu ile karşılıklı konuşarak (ve bu yazı dizimizden faydalanarak) kaygının ne olduğunu, ne kadar olması gerektiğini ve her ne durumda olursa olsun taşıdığı kaygının onun performansını etkilemesine izin vermemesi gerektiğini ona anlatınız.

    17295 kere okundu

    psikoloji yazıları için tıklayınız

    Alper Yaydan

     1989 İstanbul doğumlu, İstanbul Çengelköy Lisesi, Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi Spor ve Yüksekokulu Antrenörlük bölümü Futbol branş mezunu;

    Futbol antrenörlüğü, bireysel koçluk ve yazarlık yapıyor.

    Futbol ve antrenman bilimleri ve performans sporu kavramı üzerine çalışmalar yapıyor.






    alperyaydan@gmail.com

    yazarın diğer yazıları için tıklayın

    Bu Kategorideki Diğer Yazılar

    Spor ve Sporcu
    Elit Sporcular için Performans Artıran Teknikler

    Elit Sporcular için Performans Artıran Teknikler

    Başarıya odaklı, sporu bir yaşam şekli haline getirmiş ve de başarmış elit sporcuların spor anlayışı "ne istediğini bil, başarmak için çaba harca" özdeyişini merdivenin ilk basamağı olarak görmekle başlar.

    Futbolda zorlanmaya bağlı sakatlıklardan korunmak

    Futbolda zorlanmaya bağlı sakatlıklardan korunmak

    Zorlanmaya bağlı sakatlıklar sizlerin de bildiği gibi futbolcunun hayatını, kariyerini hatta futbolculuk seviyesini etkileyen ve belirleyen konuların başında gelmektedir. Çünkü zorlanmaya bağlı sakatlıklar darbeye bağlı sakatlıklar gibi ufak lezyonlardan oluşmazlar.

    Aklımda Deli Sorular aklımda deli sorular

    Tekmeye Kafa Uzatan Futbolcu

    Tekmeye Kafa Uzatan Futbolcu

    Kime sorarsanız sorun "tekmeye kafa uzatmak" iyi bir şeydir. Oyuncunun özverisini betimler. Düşünsenize rakip topa vuracak araya kafa sokuyorsunuz. Yaralanmak pahasına... Bundan daha iyi futbolcu olabilir mi?

    Sporculardan İnciler sporculardan inciler

    Futbol hayatımda en çok zorlandığım stoperlerden biri Bülent Korkmaz'dı. Ayak bile uzatılmayacak topa kafa uzatırdı

    Thierry Henry