Başarıya odaklı, sporu bir yaşam şekli haline getirmiş ve de başarmış elit sporcuların spor anlayışı "ne istediğini bil, başarmak için çaba harca" özdeyişini merdivenin ilk basamağı olarak görmekle başlar.
Uzun, orta veya kısa süreli planlamalar, hedef saptama, gözünde canlandırma, kendini motive etme, soğukkanlı olma, dikkatlice antrenmana, yani öğrenmeye yönelme, bu konuda olumlu bir düşünce oluşturabilme gibi kişiye özel fonksiyonların kullanımı zeka gerektiren bir faktör olarak sporcuların karşısına çıkar. İşte bu fonksiyonları olumlu yönde kullanmayı başarabilen sporcular elit sporculardır. Zeka kullanımı onlara, takıntısız bir zihinle işlerine tam dikkatle yoğunlaşmaları becerisini de kazandırmış ve elit sporcular katagorisine oturtmuştur.
Yapmak istediğiniz, yapacağınız veya halen yapmakta olduğunuz spor dalında başarı hedefi, doğal yetenekleriniz ve fiziki yapınızın yanında özellikle ve kesinlikle NET olarak kararlı ve odaklanmış olmanıza bağlıdır.
Antrenman öncesi, sonrası ve müsabaka öncesi yapılan sürekli telkinler ve mental egzersizler sporcunun sahip olduğu beynin fonksiyonlarının daha üst seviyelere çıkarılmasına sebep olmaktadır. Telkine dayalı egzersizlerin yanına biraz sonra yazacağım nefes alış veriş tekniklerini de oturttuğumuzda, beyine hızlı kan sevkini de başlatacak, bu sayede beyin hücrelerine oksijen taşınımını üst seviyelere çıkarmış olacağız. Beyin hücrelerinde aktivasyonun artması emir-komuta düzeyinde iyileşme sağlayacaktır. Sporcularımıza ısrarla anlatmaya çalıştığım sporda ZEKA kullanımı ve yönetimi kavramının ilk basamağı burasıdır. Bu bilgiler tamamen hocalarımın anlattıkları ve bizlerin de elimizden geldiği kadarıyla saygıyla uyguladığımız ve gerçekten de faydasını gördüğümüz bilgilerdir.
Yaptığınız bu egzersizler antrenmanlarınızla birleştiğinde sizlere aşağıdaki kazanımları sağlayacaktır.
Sporcunun, müsabaka zamanı içerisinde performansını üst seviyede tutabilmesi için nefes alıp vermeyi çok iyi bilmesi gerekmektedir. Bunun yolu ise şöyledir;
Bu davranış biçiminin kazanımı ise, nefesinizi tutmadığınızdan kesinlikle yorgunluğa dayalı performans düşüklüğü yaşamayacak olmanızdır. Bu şekilde kaslarınıza daha fazla kan akışı sağlanacak ve bu da kaslarınıza daha fazla oksijenin taşınması demek olacağından performansınız devamlı olacaktır. Nabız yüksekliğiniz ve buna bağlı vücut sıcaklığınızdaki artış sizi yorgun düşürecek seviyede olmayacaktır.
Bu uygulama alışkanlık haline geldiğinde ferdi sporlarda veya takım sporlarında verilen molalarda otomatik olarak nabzınız çok kısa bir süre içinde normale inecektir. Örneğin; boks antrenmanları sırasında raund aralarında nabız düşüm süresi ölçümü yapılmasındaki amaç budur. Kısa süreli dinlenme molalarında dahi rahatlayacaksınız.
Bir atlet müsabaka sırasında yanında koşan rakip atletten etkilenebilir. Bir boksör yapacağı müsabakadan bir gün önce rakibinin maçını seyrettiğinde bu durumdan etkilenebilir. Bu durum o boksöre olumlu veya olumsuz etki yapacaktır.
Bu etkilenme kesinlikle psikolojik kaygıdan oluşan geçilme veya yenilme baskısıdır. Ve bu detay sporcunun göstereceği performansı kesinlikle ters etkileyecektir. İşte bu etkilenmeyi ortadan kaldırmanın yolu antrenman sırasında sporcuyu daima birkaç kişiyle koşturmakla aşılır. Arada sırada değişik karakterlerle koşmasında büyük fayda vardır. Ayrıca bunun dikkat dağıtıcı bir olay olduğu ve sporcunun bu baskıdan kesinlikle etkilenmemesi telkini müsabaka öncesi sporcuya mutlaka verilmelidir. Bu dikkat telkini sporcuya verildiğinde, sporcu artık yanındaki atletten asla etkilenmeden müsabakayı tamamlayacaktır.
Boksör için de aynı şeyler geçerlidir. Boksta bu olaya boks korkaklığı baskısı oluşması denir. Boksörlere maça cıkmadan önce hocası tarafından birkaç küçük şamar seklindeki uyarı vuruşu yapılması bundandır.
Sporcularda müsabaka öncesi verilen yoğun dikkat telkini bazen ters motivasyon sebebi olabilmektedir.
Örneğin, sporcu müsabaka günü çok aşırı heyecanlı ve agresif tepkiler gösteriyor olabilir. Bu olay o sporcunun aldığı yoğun dikkat telkininin verdiği baskı sonucu olabilmektedir. Bu noktada sporcuya hemen yardım edilir, birkaç dakika yoğun nefes alış ve veriş egzersizleri yapılır. Sporcu bu egzersiz sonucunda rahatlama pozisyonu alır ve baskıyı üzerinden atar. Sporcu rahatladığından müsabaka sırasında yanlış karar vererek olumsuzlukların yaşanması veya anlık konsantrasyon kayıpları sonucu müsabakayı ters etkileyecek sonuçların önüne geçilmiş olunur.
Nabız düşürüp rahatlamayı nefes alıp verme egzersizleriyle başarabilen sporcu rahat, sakin ve soğukkanlı olacağından doğru ve yerinde kararlar vererek, ve de konsantrasyon bozukluğu nedeniyle pozisyon kaybı yaşamayarak galibiyette etken olabilecektir.
Sporcuların her zaman müsabakaya hazır olmaları bir zorunluluktur. Bu yüzden antrenman israfı sporcu için telafisi zor olan bir durumdur. Müsabakaya hazırlanırken o müsabakaya yoğunlaşması ve dikkat etmesi ile rahat olabilmesi arasında çok hassas bir denge sağlamalıdır. İyi bir müsabaka performansı yakalamak ancak bu sayede olabilmektedir.
Rahat olma ve müsabakaya odaklanma aynı anda olması gereken bir kombinasyondur. Örneğin, futbol oyununda bir santraforun müsait pozisyonda gol yapacakken topu ıskalaması, o futbolcunun anlık konsantrasyon bozukluğundan kaynaklanmaktadır. Buradaki etken faktör o futbolcunun yanında veya önündeki rakip oyuncu olabilmektedir. İşte bu durum o santraforun daha önce yapmadığı rahatlama egzersizleri eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Topu ıskalaması veya auta atması her zaman gerekli olan yüksek performansı yakalayamamasından kaynaklanmaktadır.
Çalışmayla kazanılan yüksek performansın devamlılığı ancak ve ancak rahat ve net zihinle olabilmektedir. Bu ise antrenörlerin sporcuya verecekleri takıntısız rahat ve net zihin egzersiz telkinleriyle olmaktadır.
Sporcunun müsabakaya tam konsantrasyon rahat ve net zihinle çıkabilmesi mutlaka öğretilmelidir. Sporcunun konsantrasyon veya performans kaybına neden olan sebepler çoktur. Örneğin, seyirci veya ebeveyn baskısı, hoca veya arkadaş baskısı, çevre faktörü gibi etkenler olarak çoğaltılabilir. Bu problemlerin hepsinin kısa, etkili ve kesinlikle kalıcı çözümleri vardır.
Bunun en etkili yolu rahat ve net zihin oluşturma, iyi zeka kullanımı ve yönetimi egzersizleri yapma eğitiminden, yani sporcunun 5 duyu organının algıladığı verileri iyi analizinden geçer. İşte bu uygulama çalışmalarının şartları aşağıdakilerdir.
Yukarıda yazdıklarım üst düzeyde spor yapan sporcular veya yapacak olan sporculara tavsiye ve yardımcı olma amacı taşımaktadır. Tahammülsüzlük, kontrolsüz heyecanlar, ani patlama, sabırsızlık, aşırı öfke ve agresiflik bir sporcu için başarısızlığı ve performans kaybını getiren ana nedenlerdir.
Bu durumlar antrenmanla büyük emekler harcanarak kazanılan becerilerin heba olup gitmesine neden olmaktadır. Öyle ki sporcularda verdiği emeği kaybetmeme duygusu ve baskısı, yaptığı hataları saklamaya ve bu konuda yalan söylemeye bile götürmektedir. Yukarıda yazdığım performansa yönelik teknik çalışmalar elit sporcuların spor yaklaşım anlayışları için örnek çalışmalardır.
Pozitif düşünme, verilen görevi yapma, hedef belirleme, dikkat ve stres kontrolü, net zihin ve zeka kullanma teknik beceri ve egzersizleri elit sporcuların vazgeçilmez spor anlayış ve yaklaşımlarıdır. Başarı daima dikkatle eş değerlidir. Bu da sizin zeki olmanıza bağlıdır. Sporcu arkadaşlarımızın hedef ve amaç doğrultusunda çalışmalarına devam ederlerken asla ve asla ZEKA kavramını atlamamaları gerekmektedir. Spor kavramı zeka ile birleştirildiğinde anlam kazanmaktadır. Spor kelimesinin anlamı içinde zeka mutlaka olmalıdır. Spor yapan veya yaptıranların spora başlayan bireylere bu işin asıl olan ilk basamağının zeka olduğu gerçeğini sporcusuna mutlaka vermeli işin başında o bireyi elit gruba oturtmalıdır.
1956 doğumlu,Türkiye Spor Yazarları Kulübü (TSYD) ve Fenerbahçe Spor Kulübü Milli Boksörlerinden, 48-51 Kg'da 2 Türkiye Şampiyonluğu, 1 ikinciliği, 1 üçüncülüğü, 2 İstanbul Şampiyonluğu, 1 Batı Anadolu Bölge Şampiyonluğu, Kara Kuvvetleri ve Silahlı Kuvvetler Şampiyonluğunun yanı sıra kariyerinde 164 adet olimpik boks maçı (18 Mağlubiyet) bulunuyor.
Fenerbahçe Spor Kulübü Boks Şubesi tarihindeki önemli boksörlerdendir. Spor alanındaki tecrübelerini sporcu adaylarına aktararak gelişimlerine katkı yapmaktadır.
sinasiyaydan@gmail.com
Spor, Antik Yunan medeniyetlerinden beri var olan bir olgudur. Kimi zaman toplumların algılarının yönetilmesinde kimi zaman savaşların yerine, kimi zaman ise barışların aracılığını yapan sporun temel bileşeni tabiki sporcunun kendisidir.
Amatör ve profesyonel boks nedir? adlı yazımda söz verdiğim konuları, yazmaya devam ediyorum. "Sporcu kimdir?" sorusunun cevabını verebilmek için ilk olarak "spor nedir?" sorusunun cevabını bilmemiz gereklidir. Hemen belirtmeliyim ki, sporu hobi olarak yapanlar benim konumun dışındadır.
Sunucu pozisyonda heyecanla haykırır; "Nefis bir şut, kaleci son anda kurtardı. Son anda" Peki gerçekten öyle mi?
Metin Oktay