Sportistan
Sportistan.com'u otomatik takip etmek için Akıllı Telefonunuza RSS beslemesini alın. http://sportistan.com/rssfeed
Sporla ilgili her konuyu FORUM'da tartışabilir, paylaşımda bulunabilirsiniz. http://forum.sportistan.com

Futbolcu Adayları için Takım Arkadaşları ile İletişim Rehberi

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Futbolcu Adayları için Takım Arkadaşları ile İletişim Rehberi

Futbol oynayan genç oyuncularımızın önde gelen problemlerinden birisi takım arkadaşları ve antrenörlerle iletişim sorunu olarak görünmektedir. Bazen oyuncunun kendisi, bazen de dışarıdan gelen etkiler, ya da mobbing sebebiyle bu sorunlar oluşmaktadır. Bu yazımızda bir futbolcunun takımındaki antrenörler ve takım arkadaşlarıyla nasıl iletişim kurması gerektiği sorusuna cevaplar bulmaya çalışacağız.

İletişim sorununun temelinde (özellikle de birbirini seçerek bir araya gelmemiş topluluklarda) duygusallık yer almaktadır. Sonucu ölçülen ya da görülebilen bir performans alanında duygusallık, kişiler arasındaki ilişkilerin tamir edilemez derecede bozulması ile sonuçlanır.

Ben de takım arkadaşlarım ve antrenörlerimle çok fazla iletişim problemi yaşayan bir futbolcuydum. Arkadaşlarımla, ya da antrenörümle, ya hiç konuşmaz, ya da onları göklere çıkarırdım. Şimdi ise, eğitildikçe, böyle olmaması gerektiğini anlıyorum.

Öncelikle bir takım sporu olan futbolda siz profesyonel futbolcu adayı arkadaşlarımıza takım halinde oynayabilmek için iletişim kurabilmek gerekliliğini ve bunun ne denli önemli olduğunu anlatmaya gerek görmüyorum. Şimdi konuya biraz daha yakından bakalım.

İletişim başlığımızı 2 temel gruba ayıralım

  • Takım arkadaşları ile iletişim
  • Antrenörlerle iletişim

Şimdi bu başlıkları inceleyelim;

Profesyonel futbolcu adayı bir sporcunun takım arkadaşları ile iletişimi nasıl olmalıdır?

Takım arkadaşlarınız sizlerin sahadaki en büyük yardımcılarınızdır ve futbolda herhangi bir anda nasıl bir pozisyonda kalabileceğinizi, ne zaman yedek kalıp, ne zaman oynayabileceğinizi bilemezsiniz. Bu sebepten dolayı

  • Bütün takım arkadaşlarınızın en az sizler kadar futbolcu olduklarını, takım üyeliğinde eşit konumda olduğunuzu ve onların antrenmanda rakip, maçta ortak, dışarıda arkadaş olduklarını bilin, her birine değer verin.
  • Arkadaşlarınıza her konu ve konuşmada saygılı olun.
  • İyi bir dinleyici olun. Karşınızdakininin konuşmasını bölmeyin ve o konuşurken, ne cevap vereceğinizi düşünmeyin. Sadece dinlyin. İyi niyetle ve anlamak için dinleyin.
  • Antrenmanlarda, özellikle MAÇ SIRASINDA arkadaşlarınıza ASLA rencide edici kelimeler kullanmayın.
  • Arkadaşlarınızdan beklentinizi onlara olabilecek en açık şekilde anlatın. Örneğin maç öncesi konuşma yaparken önünüzde oynayan arkadaşınıza "top almaya gel" demek yerine, "top bizim ayağımızdayken ve biz oyun kurmaya uygun pozisyondayken bizden pas almak için boşa çık ve göster. Ben sol ayağımla daha rahat pas atabiliyorum, bu yüzden bana doğru gelirken sol ayağımla sana atacağımı düşün" diyebilirsiniz.
  • Arkadaşlarınızın yaşadıkları sorunlarda çözüm odaklı olun. Her zaman yapıcı konuşun. Örneğin arkadaşınız kuvvet problemi yaşıyor, fakat iyi adam geçebiliyorsa ona, "sen de çok kuvvetsizsin" demek yerine, "çok iyi adam geçebiliyorsun, ama kuvvet sorunun var gibi düşünüyorum. Bence kuvvetini arttırabilirsen daha iyi olacaksın" demeyi deneyin!
  • Her problemle arkadaşlarınızı daha çok çalışmaya yönlendirin. Örneğin yedek kalan bir arkadaşınıza sadece daha çok çalışarak formasını geri alabileceğini söyleyin, teşvik edin asla eleştiri yapmayın.
  • Yılışık, laubali ve şımarık hareketlerden kaçının.
  • Arkadaşlarınız sizi, iyi bir sporcu, iyi bir insan ve en önemlisi alçakgönüllü bir dost olarak görsün. Unutmayın aynı takımda, yani aynı gemidesiniz. Herhangi bir konuda asla onlara HAVA ATMAYIN, üstünlük taslamayın.
  • Aranızda oluşan sorunlarda, konuşmak dışında hiçbir yolu seçmeyin. %100 açık olun. Hakaret etmeden ve kişiselleştirmeden açık konuşun. Örneğin sizin boş kaleye topu yuvarlayabileceğiniz bir pozisyonda size pas atmadı diye ona küsmek yerine, yaptığı bencillik yüzünden ona kırıldığınızı, bilerek yapmadığına inandığınızı ve bundan sonraki pozisyonlarda daha dikkatli olmasını istediğinizi söyleyin.
  • Ve son olarak ASLA arkadaşlarınıza maç esnasında tepki göstermeyin, takım arkadaşınızı eleştirmeyin. Sadece motive edin.
    4251 kere okundu

    futbol yazıları için tıklayınız

    Alper Yaydan

     1989 İstanbul doğumlu, İstanbul Çengelköy Lisesi, Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi Spor ve Yüksekokulu Antrenörlük bölümü Futbol branş mezunu;

    Futbol antrenörlüğü, bireysel koçluk ve yazarlık yapıyor.

    Futbol ve antrenman bilimleri ve performans sporu kavramı üzerine çalışmalar yapıyor.






    alperyaydan@gmail.com

    yazarın diğer yazıları için tıklayın

    Bu Kategorideki Diğer Yazılar

    Spor ve Sporcu
    Futbolda Mevkilere Göre Kuvvet Gereksinimi

    Futbolda Mevkilere Göre Kuvvet Gereksinimi

    Futbolda en önemli kavramlardan bir tanesinin kuvvet olduğu konusunda hem fikiriz. Peki kuvvet nedir? Hangi temel bileşenlerden oluşur? Ve futbolda kuvvet mevkiilere göre nasıl özelleşme gösterir? Bu yazımızda “futbolda kuvvet” kavramını inceleyeceğiz.

    Nasıl daha becerikli bir futbolcu olurum?

    Nasıl daha becerikli bir futbolcu olurum?

    Daha becerikli, daha yatkın bir futbolcu olabilmek için ipuçları derledik. Akademimizdeki konuşmalarımızdan derlediğimiz bu ipuçlarından maksimum fayda sağlayabilir ve futbolunuzu daha şık,kendinizi daha futbola elverişli hale getirebilirsiniz.

    Aklımda Deli Sorular aklımda deli sorular

    Barcelona, Tam bir Futbolcu Fabrikası (mı?)

    Barcelona, Tam bir Futbolcu Fabrikası (mı?)

    Altyapı denildiğinde Barcelona'nın La Masia'sı hakkında övgü cümleleri kurmak adettendir. Peki Barcelona altyapısı gerçekten harika mı?

    Sporculardan İnciler sporculardan inciler

    Kobe'yi savunmak yerine 24. kattan atlamayı tercih ederim

    Jason Richardson