Ölçüsü ve ağırlığı önceden belirlenmiş mızrak şeklindeki atma aletini en uzak noktaya atabilmeyi amaçlayan spordur. Atletizmin atma sporları dalı ve resmi olimpik spordur.
Kadınlar ve erkeklerde olmak üzere 2 katagoride yarışmalar yapılmaktadır. Tüm yarışmalarda IAAF kuralları uygulanır.
Cirit atma, tarihi en eski olan sporlardan biridir. Cirit, eskilerde genellikle avlanma amaçlı olarak kullanılırdı. Eski dönemlerin savaşlarında kullanılmıştır. Spor olarak benimsenmesi bu olaylara dayanmaktadır. Kurallı veya kuralsız belli bir hedefe atma veya en uzak mesafeye atabilme amaçlı yarışmalar her dönem yapılmıştır. Antik Yunanlıların düzenledikleri Olimpiyatlarda bu sporun bulunduğuna dair bilgiler vardır.
Genellikle Kuzey Avrupa ve İskandinav ülkelerinde yaygın olarak oynanan bir spordur. İlk Uluslar arası yarışmalar 1896 yılında İsveç'te yapılmıştır.
1908 yılında Olimpiyat Oyunlarına dahil edilmiştir. Kadınlarda cirit atma, 1932 yılında Olimpiyatlara dahil edilmiştir.
Cirit atma sporundaki koşu yolunun uzunluğu 30 m'dir. Şartlar müsait olursa bu uzunluk 33,5 m olacaktır. 5 cm genişliğindeki iki paralel beyaz çizgi ile işaretlidir. Atış 8 metre yarıçapa sahip bir yayın arkasından yapılır. Yay, 7 cm genişliğinde, boyalı bir şeritten, ya da tahtadan, ya da plastik gibi uygun bir maddeden yapılmış olacaktır. Beyaz renkli ve zeminle aynı hizada olmalıdır. Çizgiler yayın uçlarından, koşu yolunu işaretleyen paralel çizgilere dik açıda çekilidir. Bu çizgiler beyaz, 75 cm uzunluğunda ve 7 cm genişliğinde olacaktır.
Atış alanı atılan yarışma aletinin iz bırakabileceği yapıda curuf, kül veya çim gibi uygun malzemeden oluşacaktır.
Atış alanı 5 cm genişliğinde çizgilerle işaretli olacaktır. Bu çizgiler uzatıldığında, iç kenarları atış yayının iç kenarlarının koşu yolunun çizgileri ile kesiştiği iki noktadan geçecek ve yayın bir kısmı olan çember merkezinde birleşecektir. Atış alanı 23,96 derecede olacaktır.
Cirit 3 kısımdan oluşur. Baş, gövde ve tutamak. Gövde, sert veya içi boş olabilir, ancak sabit ve tek parçalı bir bütün oluşturmak için metal ya da uygun bir malzemeden imal edilmiş olacaktır. Gövde, sivri uç ile sona eren metal kafaya bağlanacaktır. Gövde yüzeyinde girinti, çıkıntı, ya da çentik veya pürüzlülük olmayacak ve yüzeyi her tarafta pürüzsüz olacaktır. Ciritin başı metalden yapılmış olacaktır. Eğer cirit başının uç kısmına güçlendirilmiş ek bir başlık bağlanmışsa, cirit başının tüm yüzey boyunca düzgün bütünlük oluşturması zorunludur.
Ciritin ağırlık merkezini kaplaması zorunlu olan ip tutamak, gövdenin çapından en çok 8 mm daha yüksek olacaktır. İp tutamak, düzgün, kaymaz bir yüzeye sahip olmalı, ayrıca girintisiz ve çıkıntısız olmalıdır. Tutamak her yerde aynı kalınlıkta olmalıdır.
Ciritin gövde kesiti düzgün dairesel biçimde olmalıdır. Gövdenin çapının en geniş olduğu yer tutamağın hemen önünde olacaktır. Cirit tutamaktan başlayarak öndeki uca ve arkadaki kuyruğa doğru incelecektir. Ciritin başının arkasındaki çaptaki azalma 2,5 mm'yi geçmeyecek ve başın 30 cm arkasına kadar cirit boyunca aynı kalacaktır.
Cirit Atma yarışmaları katagorilerine göre IAAF normlarına uygun özellikte aşağıdaki gibi olacaktır.
IAAF normalarına uygun ve IAAF sertifikalı olacaktır.
Cirit atış sırasındaki artma özelliğini ve ağırlık merkezini değiştirecek ek parça ya da diğer aletlerle donatılmış olmayacaktır.
Ciritin metal kafasının ucuna doğru incelmesi uç açısının 40 dereceden fazla olmaması gerekmektedir.
Yarışmalar sırasında ciritler Organizasyon Kurulu tarafından temin edilerek verilecektir. Ancak Sporcuların veya sponsorlarının temin ettiği ciritler varsa, o zaman bu ciritlerde IAAF normları ve sertifikası olması şartı aranacaktır. Getirilen bu ciritler Organizasyon Kurulunun verdiği ciritlerle aynı marka veya özellik taşıyorsa bu ciritlerin kullanılmasına izin verilmeyecektir.
Cirit atma yarışında, ciritin ucunun zemine ilk olarak temas ettiği yerden, yayın iç kenarına kadar, yayın bir parçası olduğu dairenin merkezinden geçen hatta göre ölçüm yapılacaktır. Ölçümler elektronik cihazlarla yapılacaktır. Uluslar arası yarışmalarda her atış video kayıt cihazı ile kaydedilecektir.
Cirit atma diğer atma branşlarından farklılıklar gösterir. Atıştaki etken faktör, koşu yolunda, atış yayına kadar olan bölümde yapılacak olan koşu ve koşuyla bağlı hızdır.
Atışa başlamadan önce duruş pozisyonu alınır. Bu duruş, sporcunun vücudunun dik duruşudur. Cirit, tutma yerinin arka kısmından baş parmak, işaret parmağı ve orta parmak tarafından kavranır. Cirit, omuz hizası üstünde ve başın yanında taşınır. Birkaç yürüyüş adımı ve sıçrama ile koşuya başlanır. Bu koşu 8- 12 adımlık hızlanma koşusudur. Aynı zamanda cirit atmaya uygun pozisyona ulaşması sağlanır. Daha sonra 5 adımlık atış pozisyonu serisi başlar. İlk adım en büyük adımdır. 2. adım ise kolun geriye çekilmesi, yani atış koluyla ciritin atışa hazır hale gelmesi için geriye çekilmesi adımıdır. 3. adımda vücudun konumu korunur. Atıcının atış için en uygun pozisyonu alması ise 4. adımda olur. 5. adımda ise ayağın yere basması ile birlikte kalçanın ve omuzların da desteği ile cirit fırlatılır.
Amatör ve profesyonel boks nedir? adlı yazımda söz verdiğim konuları, yazmaya devam ediyorum. "Sporcu kimdir?" sorusunun cevabını verebilmek için ilk olarak "spor nedir?" sorusunun cevabını bilmemiz gereklidir. Hemen belirtmeliyim ki, sporu hobi olarak yapanlar benim konumun dışındadır.
Bir sporcu için zamanı iyi kullanarak yönetebilmenin başarıya ulaşabilme şartı olduğu bilincini sporcuda oluşturmak, hedefe ulaşma yolundaki en önemli ayaklardan biridir.
Sunucu pozisyonda heyecanla haykırır; "Nefis bir şut, kaleci son anda kurtardı. Son anda" Peki gerçekten öyle mi?
Wagner Love