Sportistan
Sportistan.com'u otomatik takip etmek için Akıllı Telefonunuza RSS beslemesini alın. http://sportistan.com/rssfeed
Sporla ilgili her konuyu FORUM'da tartışabilir, paylaşımda bulunabilirsiniz. http://forum.sportistan.com

Buz Hokeyi

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Buz Hokeyi

Buzdan bir pist üzerinde, önceden belirlenmiş kurallarla, 7'şer kişilik 2 takım arasında, puck (pak) adlı diskin kaleye sokularak puan üretme amaçlı oynanan spordur.

Kadınlar ve Erkekler olmak üzere iki katagoride müsabakalar yapılır. Kış ve Yaz Olimpiyatlarının resmi sporudur.

Buz Hokeyi Tarihçesi

Orta Çağda Kuzey Avrupa ülkelerinde oynanan bir oyundu. Kanada'da 19.Yüzyılın ortalarında oynanmaya başlamış ve ilk resmi hokey müsabakası yine Kanada'da yapılmıştır. Kanada'da bugünkü kuralları geliştirilerek uygulanmaya başlamıştır. Bu sporun en çok yapıldığı ülkeler; Kanada, ABD, Rusya, İsveç, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’dır. Hem Kanada’da, hem ABD’de lig usulüyle hokey oynanmaktadır. NHL Ligi 1917'de başlamıştır. Batı ve Doğu Konferans Ligi Organizasyonu şeklinde halen müsabakalar oynanmaktadır.

Buz Hokeyi Pisti

Oyun alanının çevresi 1,22 m yüksekliğinde bir duvarla çevrilidir. Pistin boyu 60 m, eni ise 30 m'dir. Pistin şekli, kenarları oval bir dikdörtgendir. Oyun alanında, alanı 2 eşit parçaya bölen kırmızı bir orta çizgi ve bu pisti 3 eşit parçaya ayıran iki mavi çizgi, bir orta yuvarlak ve her iki yarı alanda ikişer adet başlama dairesi çizilidir. İki mavi çizgi arasında kalan alan tarafsız bölge, kale önündeki mavi çizgi arasında kalan alan, savunma bölgesi, öbür mavi çizgiyle rakip kale arasındaki alan da hücum bölgesi olarak adlandırılmıştır. Arkası bir ağla kapatılmış olan kalelerin genişliği 2,40 m, yüksekliği ise 1,22 m'dir. Pist kenarındaki çevrili alan camlı bölge ise, pakın pisten dışarı çıkmasını ve de seyircilere çarpmasını engellemek amacıyla yapılan koruma camlarıdır.

Buz Hokeyi Oyuncu ve Kaleci Malzemeleri

KASK

Oyuncunun kafasına gelebilecek pak, hokey sopası gibi etkenlere karşı ve sporcu çarpışmaları sırasında kafa bölgesini koruma amaçlı kullanılır. Buz hokeyi oyunu sırasında bütün oyuncular çene kayışı iyice sıkılarak sabitlenmiş kask giyerler. Uluslararası kurallar gereği 18 yaşından küçük sporcular, kaskların yüz bölümünü tamamen kapatan kafesli vizör kullanmak zorundadır.

DİZLİK

Dizin üst kısmından patene kadar uzanır. Bacağın ön kısmını, pak ve hokey sopası gibi etkenlerin çarpmasına karşı korur. Sert plastikten yapılmıştır.

OMUZLUK

Göğüslük olarak da adlandırılır. Sporcuların omuzlarını ve göğüs bölümlerini pak ve hokey sopası çarpmalarına ve de sporcuların birbirleriyle olan çarpışmaları sonucu olabilecek yaralanmalara karşı korur. Sporcuların hokey pisti duvarına çarpması sırasındaki sakatlıları önler.

DİRSEKLİK

Sporcuların müsabaka sırasında dirseklerini ve kollarının bir bölümünü korumak amaçlı kullanılır. Duvara çarpma veya buza düşme sırasında olabilecek sakatlıkları önler.

ELDİVENLER

Sporcuların ellerini ve bileklerini örterek, yere düşme ve sporcuların birbirleriyle çarpışmaları sırasında elleri korumak amacıyla kullanılır.

HOKEY ŞORTU

İçi sert plastik kaplıdır. Dayanıklı kumaştan yapılmıştır. Sporcuların, müsabaka sırasında bel ve kalça bölgelerini, düşmeler ve çarpışmalar sırasında olabilecek sakatlıklara karşı koruma amaçlı kullanılır. Bu çarpışmalara karşı şortun içinde dayanıklı ve darbe emici pedler bulunur. Ayrıca sporcular cinsel bölgelerini korumak için kogi kullanırlar.

PATEN

Hokey patenlerinin çeliği oval ve kısadır. Uç kısmında dişler yoktur. Patenlerin çeliklerinin altında buza tutunmayı sağlayan ve çeliğin tam orta bölgesinde boydan boya uzanan bir oluk vardır. Oluklar kullanmadan dolayı aşındıklarında yeniden açılırlar.

BUZ HOKEYİ SOPASI VE PUCK (PAK)

Buz hokeyi sopası tahta, alüminyum veya fiber bir maddeden yapılmış olabilir. Boyu 1,35 m'dir. Ucundaki kıvrık pak’a vurma bölgesi boyu 32 cm'dir. Daha fazla olamaz. Pak ise, sıkıştırılmış sert kauçuktan imal edilmiş 160 gr ağırlığında bir disktir. Yüksekliği 2,2 cm, çapı ise 7,5 cm'dir. Pak atıldığında hızı 150 km/saat'e çıkmaktadır.

KALECİ

Kaleciler oyunculardan farklı olarak büyük devasa giysileriyle büyük görünümlüdürler. Kullandıkları dizlikler sporculara göre daha fazla koruyucu ve büyüktür. Daha büyük göğüslük ve kask kullanırlar. Sopaları da normal oyunculara göre farklıdır. Patenlerinin ön kısımları daha çok koruyucu özellik taşırlar. Dizlikleri çekilen şutlara karşı kaleciyi korur, daha rahat ve güvenli kurtarış imkanı sağlar. Kalecinin kaskının sağlam olması çok önemlidir, hızlı çekilen şutlar kaska çarpabilir. Bu nedenle kaleci kasklarının ön kısmı kafes şekilli koruyucu taşır. Kaskın ön kısmı komple kalecinin yüzünü korur.

Buz Hokeyi Oyun Kuralları

Buz Hokeyi Oyunu

Hokey, oyuncuların hokey pisti üzerinde, hokey sopaları ile pak’ı kontrol ederek, rakip kaleye sokup sayı bulmak amaçlı oynadıkları bir oyundur.

Buz Hokeyi Oyun Süresi

Normal bir hokey müsabakası 20'şer dakikalık 3 devreden oluşur. Bu devrelerin aralarında 15'er dakikalık mola süreleri vardır. Oyuncu takımlar her devre başında kaleleri yani sahaları değişirler.

Buz Hokeyi Oyuncuları ve Özellikleri

Buz hokeyi oyunundaki takımlar, 2'si kaleci olmak üzere 20'şer kişilik takımlardan oluşur. Aktif oyun sırasında pistte 1 kaleci ve 5 oyuncu her takımdan olmak üzere bulunur. Pist sahası üzerindeki 5 oyuncunun 3'ü hücum, 2'si ise savunma görevi yapar. Her takımın 1 kaptanı ve 2 yardımcı kaptanı vardır. Buz hokeyi oyununda yapılacak oyuncu değişiklikleri, oyun durduğu zaman veya oyun sırasında yapılabilir.

Buz Hokeyi Kuralları

Oyun, hakemin pak’ı belli noktalarda her iki takımdan birer oyuncunun sopaları arasına bıraktığı başlama (Face-Off) atışıyla başlar. Pak atıldığı anda her iki sporcu da Pak’ı kontrol edip kendi oyun arkadaşına pas vermeye çalışır. Oyun pistinin üzerinde pistin enine doğru uzayan 3 kırmızı (2 kale ve yarı saha çizgisi) ve 2 mavi çizgi (ofsayt çizgileri) ile 5 adet daire ve 8 adet başlama noktası bulunur.

Buz hokeyi oyununda 2 temel kural vardır. Birisi ofsayt kuralı, ikincisi ise buzlanma kuralıdır. Ofsayt kuralına göre, hücum yapan takım oyuncuları, pak ancak mavi çizgiyi geçtikten sonra, mavi çizgiyi geçebilirler. Buzlanma kuralı ise, bir takımın oyuncusunun, pak’ı kendi yarı sahasından karşı takımın kale çizgisini geçecek şekilde uzaklaştırmasıyla gerçekleşir.

Buz Hokeyinde Gol ve Asist (Gol yardımı)

Gol, bir hücum oyuncusunun sopası vasıtasıyla çektiği şut sonucu pak’ın kale direkleri arasından, yani kale çizgisini tam olarak geçmesi ile olur. Her yapılan gol oyuncunun kaydına 1 puan olarak geçer. Bir oyuncu gol atınca golden hemen önce, ona bu golü atmasında yardımcı olan en fazla 2 oyuncuya asist yapanlar kaydı verilir. Her asist 1 puan olarak o oyuncuların kaydına geçer.

Buz Hokeyi Hakemleri

Buz hokeyinde bir baş hakem, 2 çizgi hakemi, 2 kale hakemi, 1 sayı hakemi, 1 anons hakemi bulunur.

Buz Hokeyinde Cezalar

Küçük Ceza

Kaleci dışındaki bir oyuncunun 2 dakika için pistin kenarına çıkarılmasıdır. Çıkarılan oyuncunun yerine bu sure içinde başka bir oyuncu giremez.

Büyük Ceza

Bu ceza uygulamasında kaleci de dahil herhangi bir oyuncu, oyunun geri kalan bölümleri için oyundan çıkarılır. Çıkarılan bu oyuncunun yerine başka bir oyuncu 5 dk sonra girebilir.

Maç Cezası

Kaleci de dahil olmak üzere bir takımdan bir oyuncu maç cezası alırsa, oyunun geri kalan kısmı için pistten çıkarılır ve soyunma odasına gider. Atılan bu oyuncunun yerine 5 dk sonra oyuncu girer.

Penaltı Atışı

Eğer sporcuya küçük bir ceza verilmesi, kural ihlali tespiti içeren durumlarda hakem penaltı atışı kararı verirse, bu ceza karşılığı penaltı atışı yapılır.

Buz Hokeyinde Ceza Gerektiren Kural Dışı Hareketler

  1. Bir oyuncu oyun sırasında kasten pak’ın üzerine düşerse veya pak’ı yerde vücuduna doğru çekerse, kaleci dışındaki her oyuncuya bir küçük ceza verilir.
  2. Oyun sırasında sporculardan bir veya bir kaçı birbirleriyle yumruklaşırsa, olayı başlatan oyuncuya maç cezası verilir.
  3. Kaleci dışında hiçbir savunma oyuncusu pak’ı buzdan eli ile alamaz. Bu kuralı ihlal eden oyuncu/oyunculara 1 küçük ceza verilir.
  4. Pak’a omuz hizasının yukarısında vurmak yasaktır. Böyle bir vuruş görüldüğünde hakem hemen oyunu durdurur, ihlali yapan takımın kalesine en yakın iki noktanın birinden oyun başlatılır.
  5. Rakibini eliyle, sopasıyla veya vücudu ile ya da başka bir şekilde tutarak engelleyen oyuncuya 1 küçük ceza verilir.
  6. Sopasını kanca olarak (hooking) kullanarak rakibinin hücumunu engelleyen ya da engellemeye çalışan oyuncuya 1 küçük ceza verilir.

Buz hokeyi seyir zevki son derece yüksek bir spordur. Maç esnasında sporcular çok hızlı hareket ettiklerinden hızlı oynanan takım sporları içindeki en hızlı oynanan oyundur.

13856 kere okundu

kış sporları yazıları için tıklayınız

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Spor ve Sporcu
Su İçerek Hayatınızı Değiştirmenizi Sağlayacak 10 Neden

Su İçerek Hayatınızı Değiştirmenizi Sağlayacak 10 Neden

Bugün hiç susadınız mı? Eğer susadıysanız bu vücudunuzun susuz kaldığı için size sinyaller gönderdiği anlamına geliyor.Yani vücudunuz sizi onu sulamaya çağırıyor.

Sakatlık ve Yaralanmalarda Sportif Tedavi Yaklaşımları

Sakatlık ve Yaralanmalarda Sportif Tedavi Yaklaşımları

Aslına bakarsanız hepimiz küçük veya büyük yaralanmalar sonucunda eklem açıklığımızı veya hareket kabiliyetimizi belirli oranlarda kaybedebiliyoruz.

Aklımda Deli Sorular aklımda deli sorular

Kaleci Son Anda Kurtardı

Kaleci Son Anda Kurtardı

Sunucu pozisyonda heyecanla haykırır; "Nefis bir şut, kaleci son anda kurtardı. Son anda" Peki gerçekten öyle mi?

Sporculardan İnciler sporculardan inciler

Koşan futbolcu düşünmez, düşünen futbolcu koşmaz

Socrates