Dünyada yıllardır var olan, ama Türkiye'de henüz yeni atağa kalkan, Ring sporlarının zirvesi, MMA branşını tanıyalım
Amerika'da 1990'lı yılların başında, UFC'nin (Ultimate Fighting Championship) organize ettiği dövüşlerde Brezilyalı Jiu Jitsu ustası Royce Graice turnuvanın kazananı olur. Bir yer dövüşçüsünün, o zamana kadar üstünlüğü tartışılmaz ayak dövüşü ustalarını yumruk ve tekme dahi kullanmadan, tutma, fırlatma ve kilit teknikleriyle tuş ettirmesi, popüler MMA'in çıkış noktasıdır desek, buna pek itiraz eden olmaz sanırım.
MMA, sistem olarak; ayakta yumruk, tekme, diz, dirsek, sarılma tekniklerinin bolca kullanıldığı Muay Thai ve Boks sporlarından, yerdeyse biz Türklerin de ata sporu olan Güreş ve Jiu Jitsu'dan oluşan tekniklerin uygulanılmasıyla yapılan ve geldiğimiz noktada kendine has bir sistemi oluşan, ring sporlarının zirvesidir.
Dünyada bir çok farklı branştan sporcu, artık bu sistem üzerine antrenmanlarını yapıp, amatör ve profesyonel organizasyonlarda boy gösteriyorlar. Bu sporun, profesyonel olarak, futbol deyimiyle Dünya Kupası, ya da Şampiyonlar Ligi unvanlarını alan organizasyonları;
şeklinde sıralanıyorlar.
Gelelim bir de alt lige, yani amatör MMA organizasyonlarına. Dünyada bununla ilgili 2012 yılında 2 tane uluslararası federasyon kuruldu. İlki IMMAF (International Mixed Martial Arts Federation). Merkezi Los Angeles olan bu federasyonun biz Asya kıtasındakilere ulaşması biraz zor görünüyor. Diğeri ise ,WMMAF ( World Mixed Martial Arts Federation). Merkezi Ukrayna'da yer alan ve Türkiye MMA federasyonunun da bağlı bulunduğu, Avrupa ve Asya kıtasındaki bütün ülkelerin yavaş yavaş dahil olduğu, Orta Avrupa coğrafyasındaki federasyon, prestijini ve kalitesini düzenlediği her şampiyona da biraz daha arttırıyor.
Son olarak, ISKA.bu yıl MMA branşını da bünyesine katarak, Ağustos ayında Bulgaristan'da ilk ISKA MMA Amatör Dünya Şampiyonasını organize etti. Görüldüğü üzere, MMA sporu dünyada fırtına gibi esiyor. Her ülke kendi federasyonlarını kurup, ulusal şampiyonalarını yapıp, kilosunda birinci olan sporcularıyla takım halinde katılıp ülkelerini temsil ediyorlar.
Bu bölümde kısaca, profesyonel MMA ve amatör MMA hakkında bir ön bilgi aktardım. Bir sonraki yazımda, Türkiye'de MMA ve Türkiye'de MMA Federasyonunun gelişimiyle ilgili konulara değineceğim.
yalcin-altun@hotmail.com
Çocuk sporcularda gözlemlediğim en önemli sorunlardan birisi, ağırlık antrenmanlarının (çoğu insan buna fitness da diyebilir) yapılıp yapılmaması konusudur. Sporcular, antrenörler ve veliler ağırlık antrenmanı konusuna net bir çerçeveden bakamıyorlar.
Çeşitli egzersizler, tekrarlayan hareketler ve oturuş pozisyonları sebebiyle vücudumuzun çeşitli bölgelerinde çeşitli kaslarının üzerinde ağrılar gözlenir.
Kime sorarsanız sorun "tekmeye kafa uzatmak" iyi bir şeydir. Oyuncunun özverisini betimler. Düşünsenize rakip topa vuracak araya kafa sokuyorsunuz. Yaralanmak pahasına... Bundan daha iyi futbolcu olabilir mi?
Şenol Güneş