Sportistan
Sportistan.com'u otomatik takip etmek için Akıllı Telefonunuza RSS beslemesini alın. http://sportistan.com/rssfeed
Sporla ilgili her konuyu FORUM'da tartışabilir, paylaşımda bulunabilirsiniz. http://forum.sportistan.com

Gülle Atma

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Gülle Atma

Küresel yapıda, önceden belirlenmiş bir ağırlıktaki atma aletini omuz hizasından el yardımı ile en uzağa atabilmeyi amaçlayan, atletizm branşı içindeki atma sporları dalındaki spordur.

Kadınlarda ve erkeklerde olmak üzere 2 ayrı katagoride yarışmalar yapılmaktadır. Resmi Olimpik spordur. Kadınlarda, genç kadınlar, büyük kadınlar ve yıldız kızlar olarak 3 katagoride yarışmalar yapılır. Erkeklerde, genç erkekler, büyük erkekler ve yıldız erkekler olarak 3 katagoride yarışmalar yapılır.

Gülle Atma Tarihçesi

Gülle atma çok eskilere dayanan bir atma sporudur. İnsanlar bir araya gelerek belli ağırlıktaki taşları en uzağa atabilmek için birbirleriyle yarışırlardı. Temel prensip taş veya ağırlığı tek elle atmaya dayanmaktadır. Taş atışlarında belli bir stil yoktur. Taşın ilk atılacağı yer işaretlenir, atış yapılır, düştüğü yerde bıraktığı izin ortası bulunur ve başlangıç noktasına kadar olan mesafe ölçülür, en uzağa atan kişi birinci olarak konulan ödülü alırdı.

İşte buradan hareketle bu günkü modern gülle atma yarışmaları şekillenmiş ve modern hale gelmiştir. Taş yerine metalden yapılma küreler ilk olarak İngilizler tarafından yapılarak kullanılmıştır. 1896 yılından beri olimpiyatlarda gülle atma resmi olimpik spordur.

Günümüzde Ulusal veya Uluslar arası Gülle Atma yarışmalarında, IAAF normları ve teknik özellikleri taşıyan uygun ve onaylanmış IAAF sertifikasına sahip gülleler kullanılmak zorundadır.

Gülle Tutma ve Atma Kuralı

Gülle sadece omuz hizasından tek el kullanılarak atılacaktır. Yarışmacı atışını yapmak için atış çemberi içinde konumunu aldığı zaman, gülle boyun ya da çeneye dokunacak veya bu bölgeye yakın duracak, el atma hareketi sırasında bu pozisyonun aşağısına düşmeyecektir. Gülle omuz hizasının arkasına götürülmeyecektir. Karvil tekniği ile atış yapılmasına izin verilmez.

Yarışmacıların müsabakalar sırasında 3 atış hakları olacaktır. İlk yapılan 3 atıştan sonra yapılan tasnif sonucu en iyi 8 sporcuya 3 atış hakkı daha verilecektir. Müsabakalarda 8 veya bu sayıdan az sporcuyla yapılıyorsa her sporcuya 6 atış hakkı verilecektir.

Gülle Atma Çemberi

Gülle atma çemberi, adı üstünde daire şeklindedir. Çapı 2,135 m'dir. Çember, asfalt veya beton zeminli olacak ve içi beyaz renkli olarak boyanacaktır. Çemberin ön kısmında çarpma takozu bulunur. Çemberin iç kenarı ile kesişecek biçimde ve çember yüzeyine dik olarak konacaktır. Ağaç ya da benzeri bir maddeden yapılacaktır.

Çarpma takozu atış alanı çizgilerinin ortasına gelecek bir biçimde konacak ve yere ya da çemberi çevreleyen betona sıkıca sabitlenecek biçimde imal edilecektir. Yarışmalarda IAAF normlarına uygun ve IAAF sertifikası taşıyan çarpma takozları kullanılacaktır. Bu da uzunluğu 1,22 m, genişliği ise 11,4 cm demektir. Çarpma takozu komple beyaz boya ile boyanacaktır.

Gülle ve Yapısı

Yarışmalarda kullanılacak tüm gülleler yarışma katagorilerine göre verilmiş ağırlara göre olacaktır. Gülle sert demirden, pirinç ya da pirinçten daha yumuşak olmayan herhangi bir metalden, kurşun, ya da benzeri malzeme ile doldurulmuş, metal kaplamalı olarak imal edilmiş olacaktır.

Küre biçiminde olacak ve yüzeyinde pürüzler olmayacaktır. Pürüzsüz olması için ortalama yüzey yüksekliği 1,6 mikro milimetreden az olmalı, yani yüzey pürüzsüzlüğü sınıf numarası N7 ya da daha az olmalıdır.

Gülle Ağırlıkları

  • Yıldız Kızlar için yarışmaya kabul ve gelecek bir rekorun onaylanması için 3 kg ağırlıkta olacaktır.
  • Genç/Büyük Kadınlar için aynı uygunluk şartları ile 4 kg ağırlığında olacaktır.
  • Yıldız Erkeklerde aynı uygunluk şartlarında 5 kg ağırlığında olacaktır.
  • Genç Erkeklerde aynı uygunluk şartlarında 6 kg ağırlığında olacaktır.
  • Büyük Erkeklerde aynı uygunluk şartlarında 7,260 kg ağırlığında olacaktır.

Güllelerin imalatı aşamasında en fazla 5 gr fazla tolerans uygulanabilecek, kesinlikle verilen bu ağırlığın altında tolerans kullanılmayacaktır.

Uygulanacak Genel Kurallar

Tüm yarışmalar süresince kullanılacak gülleler Organizasyon Kurulu tarafından verilecektir.
Sporcu ve sporcuların kendileri veya sponsorları tarafından temin edilerek yarışmaya getirilen güllelerde IAAF onayı ve sertifikası aranacaktır. Bu gülleleri Organizasyon Kurulu kontrol ederek onayladıktan sonra kullanılmasına izin veri,lecektir. Getirilen gülleler organizasyon kurulunun verdiği güllelerle aynı model veya marka ise getirilen güllelerin kullanılmasına izin verilmeyecektir.

Atış yaparken yarışmacı herhangi bir yolla, örneğin, iki ya da daha çok parmağını bandajlamak ya da vücuduna ağırlık bağlamak gibi kendisine yardım veya avantaj sağlayacak her hangi bir araç veya malzeme kullanmayacaktır. Bandajlar eller ve parmaklar üzerinde, iki ya da daha çok parmağın birlikte bandajlanmaması kaydıyla sürekli olabilir. Bu bandajlar yarış başlamadan önce yarışma hakemi tarafından kontrol edilir. Yarışma sırasında atış yaparken eldiven kullanılamaz.

Daha iyi bir kavrama sağlayarak, güllenin el içinden kaymasını önlemek maksadıyla ellerin içine sürmek için toz şeklinde uygun bir maddeyi sürmeye izin verilir. Yarışmacılar bu maddeyi boyunlarına da sürebileceklerdir. Ayrıca bu toz maddeyi gülleyede sürebilirler.

Gülle atmaya sporcu çemberin içine girmek suretiyle, duruş pozisyonu alarak başlayacaktır.
Yarışmacı atışını yaparken veya yaptıktan sonra çarpma takozunun içine dokunabilecektir.
Yarışmacı atma çemberi zeminine veya çarpma takozuna hiçbir madde süremez. Atma çemberi zeminini ayakları ile bozamaz.

Hatalı Atışlar

Çemberin içine girip atışa başladıktan sonra, çemberin üzerine ya da dışarısına vücudun herhangi bir kısmı ile temas ederse, çarpma takozu iç kısmı hariç olmak üzere hatalı atış yapmış sayılır.

Eğer atılan güllenin zeminle ilk teması, atış alanını sınırlayan çizgiyle veya bu çizginin dışındaki zeminle ya da başka bir nesneyle olursa hatalı atış yapmış sayılır.

Yarışmacı attığı güllenin zemine düşmesini beklemeden atış çemberini terkederse hatalı atış yapmış sayılır.
Çemberden yaptığı atışlarda, yarışmacı çemberi terkederken çemberin üstü ya da çember dışındaki zeminle ilk teması yarı çap çizgisinin gerisinden olacaktır.

Çemberin üstü ile, ya da çemberin dışındaki zeminle yapılan ilk temas atışı terk etme olarak kabul edilecektir.

Mesafe Ölçme

Her atışın ölçümü atıştan hemen sonra yapılacaktır. Ölçülen mesafe eğer tam mesafe değilse, ölçülen mesafenin aşağısındaki en yakın 0.01 m. değerinde kaydedilir.

Güllenin atış alanı içindeki zemine düşmesiyle oluşan çukur çemberine en yakın izden, atış çemberinin iç kenarına kadar ve çember merkezinden gececek şekilde ölçülecektir.

Atış alanı, atılan güllenin düştüğü yerde iz bırakabilecek yapıda curuf, kül ya da çim gibi uygun malzemeden yapılmış olacaktır.

Atış ve Teknikler

Yarışmacı atış hareketine sabit bir duruşla başlar gülle tek elle ve çeneye yakın tutulacak, atış süresince bu el başlangıç durumundan aşağıya düşmeyecektir. Süzülüş ile gülle atışına geçilmesi arasındaki hareketler birbirine bağlı ve tempolu ve de kesintisiz yapılır.

Günümüzde gülle atışı zihinsel hazı rlık gerektiren ve uygulama teknikleri olan bir spor dalıdır. Gülle atmada 3 teknik kullanılır.

  1. Durarak atma
  2. Kayarak atma
  3. Dönerek atma

Gülle atmaya başlarken atıcı sırtını atış yapacağı atma alanına çevirir. Vücut ağırlığı sağ bacak üzerine verilir ve sol ayak yukarı kaldırılır. Sporcunun vücudu T şeklini alır. Geriye doğru kayma hareketi yapılır, sol ayak ise atma takozunun iç kısmına dayanır. Sol kol geniş bir açı yaparak atış yönü istikametinde açılır, sağ ayak ise atış yönüne doğru çevrilir etrafında 180 derecelik bir dönüş yapılır ve gülle omuz hizasından bilek ve parmak uçlarının yardımı ile bütün güçle itilerek atılır.

Dünya Rekoru Erkekler

  • Randy BARNES ABD 23,12m

Dünya Rekoru Kadınlar

  • Natalya LISOVSKA RUS 22,63m
26536 kere okundu

atletizm yazıları için tıklayınız

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Spor ve Sporcu
Futbolda Çocukların Gelişim Evreleri

Futbolda Çocukların Gelişim Evreleri

Çocukların yaşamında futbol, önceleri peşinden koşulan top, sonrasında beceri gösterisi ve nihayet yaşam biçimi olarak yer alır. Yaş ilerledikçe çocuğun yapabilecekleri de artmaktadır.

Madde 3, Farklı Bir Sabah, Bambaşka Hayaller

Madde 3, Farklı Bir Sabah, Bambaşka Hayaller

Bayram sabahına bir gün kala sabah giyeceği elbiselerini hazırlayan çocuk gibi heyecanlıydı o gece.. Midesindeki yanmayı hissetti!

Aklımda Deli Sorular aklımda deli sorular

Barcelona, Tam bir Futbolcu Fabrikası (mı?)

Barcelona, Tam bir Futbolcu Fabrikası (mı?)

Altyapı denildiğinde Barcelona'nın La Masia'sı hakkında övgü cümleleri kurmak adettendir. Peki Barcelona altyapısı gerçekten harika mı?

Sporculardan İnciler sporculardan inciler

Takım içinde karar aldık ve Robben'e bildirdik. Sahaya çıktığımızda o kendi topunu getirecek

Wesley Sneijder