Motorsporlarının gerçek arenası olarak adlandırılan ralli, izlenmesi daha zor ama bir o kadar da zevkli bir branştır.
Ralli (rally, rallye), etaplardan oluşan, dağ veya orman yollarında yapılan otomobil yarışlarıdır. Pista yarışlarındaki gibi bir pistte tur atarak yarışmak yerine, etapları (A noktasından B noktasına kadar trafiğe kapatılmış yol) geçiş zamanlarına göre sıralama belirlenmektedir. Tüm etaplarda harcanan zaman toplamına göre genel klasman belirlenir.
Zamana karşı yarışılan eteplara özel etap denir. Özel etaplar trafiğe ve diğer yarışçılara kapalıdır. Yarışçılar, genelde 1dakika ara ile start alır, ama bu ara rallinin şartlarına göre önceden veya yarış anında değiştirlebilir.
Özel etaplar arasındaki sürüş yolu normal etap olarak adlandırılır. Normal etaplar trafiğe açıktır. Araçlara trafik cezası bile kesilebilir. Bu nedenle ralli araçları küçük istisnalar dışında trafik sürüşüne uygun olmak durumundadır.
Rallide sürücü pilot olarak adlandırılır. Pilotun yanında bir de yardımcı pilot (co-pilot, kopilot) bulunur. Pist yarışlarındaki gibi kolay öğrenilen ve açık görüş imkanına sahip olunan bir pist yerine dar ve virajlı, uzun mesafelerde yapıldığı için yardımcı pilotlar yol notu adı verilen belgeden, pilota yaklaşmakta olduğun viraj ve yol durumu ile ilgili bilgi verir.
Rallide start sırası genelde pilot ve güç olarak en hızlı araçların en düşük kapı numaralarını yani en önce start hakkını aldığı şekilde oluşturulur.
Rallide araçlar sınıflara ayrılmıştır. Bu sınıflar araçların standart halinden ne kadar farklı olabileceğini ve teknolojilerini belirleyen kurallara göre oluşturulur. Örneğin N sınıfı araçlar ralli katılımı için gereken rollbar ya da rollcage (takla demiri, takla anında aracın kabininde daralma olmasını önlemek üzere içeriden yapılan boru kafes), güvenlik techizatı ve egsoz vb. küçük tadilatlar (modifiye) dışında aracın farbika çıkışı halinde olduğu sınıftır. A ve WRC sınıflarında ise araçlar baz alınan fabrikasyon araçtan ciddi farklar göstermektedir.
Dayanıklılık, eski dönem araçları, tırmanma ve rallikros gibi ralli türevleri bulunmaktadır. Bunların bazılarında yardımcı pilot yoktur, bazıları ise bugünkü reglemana uymamaktadır. Ama genel anlamda ralliye bakıldığında, 80'lerin sonlarında Grup B otomobiller yasaklandıktan sonra, günümüzde en yüksek sınıf olan WRC (World Rallye Car) araçları dahi 300BG gücünden daha güçlü olamamaktadır.
Bu sınırlama ile, 800BG güç sunan Grup B'lerin neden olduğu ölümlü ve yaralanmalı kazaların önemli ölçüde önüne geçilmiştir.
Futbolda en önemli kavramlardan bir tanesinin kuvvet olduğu konusunda hem fikiriz. Peki kuvvet nedir? Hangi temel bileşenlerden oluşur? Ve futbolda kuvvet mevkiilere göre nasıl özelleşme gösterir? Bu yazımızda “futbolda kuvvet” kavramını inceleyeceğiz.
Aktivite tiplerine göre sınıflandırılmış insan gruplarından ilki olan Sedanter, yani spor yapmayan, durağan yaşayan insanlar için beslenme rejimi nasıl olmalıdır?
Sunucu pozisyonda heyecanla haykırır; "Nefis bir şut, kaleci son anda kurtardı. Son anda" Peki gerçekten öyle mi?
Konfüçyüs