Golf, bir rakibe gerek duymadan kendi başınıza oynayabileceğiniz, sadece sahaya karşı mücadele edebileceğiniz ender sporlardan biridir.
Çimler üzerinde bir alanda uzun saatler boyunca en az 6 kilometre yürümeniz gereken ve oyun sırasında 100-150 vuruş yapmanıza imkan tanıyan, sağlık açısından çok faydalı bir outdoor (açık hava) sporudur.
Çok eski çağlarda Orta Asya'dan yayıldığı söylenir. Buna rağmen, 15. yüzyılda Hollandalı denizcilerin golfe benzeyen bir oyun oynadıkları ve buna kendi dillerinde sopa, baston anlamına gelen kolf dedikleri bilinir. Daha sonra bu oyun Britanya adalarına taşınmış ve İskoç halkının milli oyunu haline gelmiştir.
1744 yılında golf oyununun kuralları yazılı hale getirilir ve Royal Ancient Golf Rules adıyla yayınlanır.
İlk golf şampiyonası da 1860 yılında İskoçya'da düzenlenmiştir. Uzun bir süre Britanya adasında oynandıktan sonra 1900 yıllarına doğru Fransa, İsviçre ve ABD'de de yaygınlaşmıştır. İkinci Dünya Savaşı sonrasında ise tüm Avrupa ve Uzak Doğuda yayılmaya başlamıştır.
Profesyonel golf birliği (PGA) 1916 yılında kurulur. PGA, savaş sonrası takvimler 1951'i gösterdiğinde golf sporunu baştan ele alarak günümüz kurallarını oluşturur. Avrupa ve Dünya Golf Şampiyonaları bu sporun şu anda en önemli organizasyonlarıdır. Çünkü Golf, 1924 Paris Olimpiyatlarından sonra olimpiyat oyunlarından çıkarılmıştı. 2016 Olimpiyatları için ise tekrar olimpiyat programına dahil edildi.
Golf, çimlerle kaplı geniş bir alanda, bu alan üzerinde bulunan doğal engeller arasından, sert küçük bir topu golf sopaları ile, en az sayıda vuruş yaparak 18 ayrı parkuru tamamlamayı hedefleyen bir spordur. 18 parkur, 18 farklı yerde bulunan çukuru ifade eder.
Ham maddesi kauçuk olan 45 gr ağırlığında yuvarlak beyaz toptur. Üzerinde bulunan küçük oyuklar topun daha uzağa gitmesi ve daha kolay falso alması için tasarlanmıştır.
3 farklı golf sopası vardır.
Golf sporunun ülkemizle ilk tanışması 1800'lü yılların sonunda oldu. İlk Golf kulübü 1895 yılında İstanbul'da kuruldu. (İstanbul Golf Kulübü) Bu kulüp ülkemizde golf sporunun temellerinin atılmasında önemli rol oynadı. Bunu 1905 yılında İzmir Bornova Golf Kulübü, 1949 yılında ise Ankara Golf Kulüpleri izledi. Bu kulüpler 1926 yılında kurulan Tenis Federasyonu'na bağlandı. 1996 yılında Türkiye Golf Federasyonu kuruldu.
Türkiye'deki ilk golf sahası ise İstanbul Maslak'ta yapıldı. Türkiye'nin ilk profesyonel golf sahası ise 1994 yılında İstanbul'da (Klassis Golf Country) açıldı. Son yıllarda ülkemizde golf turizmi gelişmiştir ve bir çok yerel müsabaka da yapılmaktadır.
Golf Kulüplerinin kendi müsabakaları dışında, amatör düzeyde de uluslar arası maçlar yapılmaktadır. 17-24 yaş Üniversite Oyunları adı altında ve sponsorların düzenlediği yarışmalar da yapılır. Ayrıca milli takımlar düzeyinde karşılaşmaları olan bu sporun bir çok yaş kategorisinde şampiyonaları düzenlenmektedir. Avrupa şampiyonası ve Dünya kupası gibi organizasyonlar dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılmaktadır
Golf müsabakalarında Büyük Erkekler Kategorisi 4 ayrı etaptan oluşur ve Nisan ayında başlar.
Bu majör dörtlü şunlardır;
Kadınlarda ise, Haziran aylarında Bayanlar Profesyonel Golf Birliği, LPGA'in düzenlediği turnuvalar önde gelen organizasyonlardır.
Golf gerek teknik, gerekse de zeka ile oynanan bir oyun olduğu için, bu branşın sporcuları sağlam bir irade ve geniş bakış açısına sahip olmalıdırlar. Sabretmeyi bilmeli, bir iki adım sonrasını hesaplayabilmelidirler.
Rakibine ve sahaya saygı, bu sporun olmazsa olmaz kuralıdır. Sporcuların rekabet içinde olmasının yanı sıra, etik değerlere de sahip olmaları gereklidir.
Golf sporcuları için lisans almak, sağlık açısından bir sıkıntısı olmayan herkes için mümkündür. Ancak resmi yarışmalara katılabilmek için lisansın yanında bir de handikap sertifikası alınması gerekir. Bu sertifika, sporcunun hangi seviyede yarışacağını belirlemek içindir.
Futbolda altyapıların ne kadar önemli olduğunu Avrupa'daki futbol kulüplerini inceleyerek anlayabiliriz. Son yıllara baktığımızda çok büyük bir sabırla uygulanan altyapı politikası, özellikle Almanlar'ın futbolda büyük bir devrim yaptığı gerçeğine bizi götürmektedir.
Çeşitli egzersizler, tekrarlayan hareketler ve oturuş pozisyonları sebebiyle vücudumuzun çeşitli bölgelerinde çeşitli kaslarının üzerinde ağrılar gözlenir.
Sunucu pozisyonda heyecanla haykırır; "Nefis bir şut, kaleci son anda kurtardı. Son anda" Peki gerçekten öyle mi?
Michael Jordan