Sokak kızağı (street luge), tabanı tekerlekli bir tahta üzerine uzanılarak rampa aşağı hızlı bir şekilde kayma prensibine dayanan ekstrem spor dalıdır. Kızakların bazıları ahşaptan, bazıları alüminyumdan yapılır.
Hepsinin dört tekeri, dingilleri ve tırabzanları vardır. Kızaklar 2.6 m uzunluğunda ve 40 cm genişliğindedir.
Biniciler, yerden sadece bir kaç cm yüksekteki kızakların üzerinde yatarak, beton bir pist ya da yoldan aşağı 100km'yi geçen bir hızla giderler. Sokak kızaklarının frenleri yoktur. Biniciler yavaşlamak için ayaklarını kullanmak zorundadır. Amaç yolun sonuna ilk varan olmaktır.
Kaza ve yaralanmaların yoğun olduğu bir spor olduğu için sporcuların korunmaları gerekir. Kask, tulum, eldiven ve botlar genel donanımlardır.
Sokak kızağı, 1970'lerde Amerika'da, Kaykaycıların kaykayların üzerine yattıklarında yokuş aşağı daha hızlı gidebildiklerini keşfetmeleriyle ortaya çıkmıştır. Sokak kızağı, Amerika dışında Kanada, Avustralya, Fransa, İsviçre ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde de yaygındır.
Bu spor henüz federe edilmiş bir branş değildir. Sokak kızağını destekleyen kuruluş Uluslararası Yerçekimi Sporları Birliği IGSA'dır
Aslında aynı çalışma prensibine dayanan, fakat biraz daha farklı şekilde tasarlanmış bir mekanizması olan bilyalı kızak, özellikle Karadeniz köylerinde rampa aşağı kayılan, küçükten büyüğe herkesin kullandığı bir eğlence aracıdır. Sokak kızağı, tekerlekli paten ve kaykaya nazaran pek yaygın bir spor olmamasından ötürü çok az sayıda kişinin ilgisini çekmektedir. Uygulama alanlarının olmaması ve sokak kızağına erişimin zorluğu bunun başlıca nedenleridir.
Sokak kızağının ilk dönemlerinde yarışçılar çoğunlukla California'da halka açık otoyollarda yarışırdı. İzleyicilerin de karıştığı bir çok kaza oldu. Bu yüzden Uluslararası Yerçekimi Sporları Birliği, eğimi % 3'ten daha dik bayırlarda ve 20 kg'dan ağır kızaklarla yarışılmasını yasakladı.
İlk profesyonel yarış 1975'de Signal Hill, California'da yapıldı. Herhangi bir yönetim organı, ya da kural dizisi yoktur. Fakat yarışçıların birbirlerini yoldan dışarı itmesi ve tekmelemesi yasaktır. Kızakların önünde ve arkasında tamponlar vardır. Uzunluk, genişlik ve ağırlık özellikleri denetleme organlarına göre çeşitlilik göstermektedir. 1990'lı yıllara gelindiğinde ise yarış kuralları ve kullanılan ekipmanlarda düzenlemeler yapıldı. Yeraltı Yarış Derneği (URA), Uluslararası Yerçekimi Yarış Birliği (FIGR) ve Uluslararası Kızak (Luge) Derneği gibi kuruluşlar tarafından amatör ve profesyonel yarışlar düzenlenmiştir.
Sokak kızağı sporunun en ciddi organizasyonu her yıl yapılan Sokak Kızağı Dünya Kupasıdır. Yarışmacı sayısı 4 ile 6 kişi arasında olup, yarışlar güzergahları farklı rotalarda ve genelde 1–5 km arasında değişen mesafelerde yapılır. Her biri oldukça zorlu bir kaç çeşit yarışma vardır .
Uluslararası Spor Organizasyonlarınca onaylanmamış, ya da kategorileştirilmemiş olmasına rağmen, riskli, aşırı uçta, sınırları zorlanmış, olağan üstü heyecan verici bu spor, son zamanlarda gençler tarafından oldukça yaygın biçimde gerçekleştirilmeye başlamıştır. Adrenalini, heyecanı, yarışmayı sevenlerin gönül verdiği bu spor aslında çok basittir. Fakat bir çok tehlikeye açık olduğundan gerekli tedbirleri aldıktan sonra yapmak gerekir. Dünyada yaklaşık 1200 aktif sokak kızağı binicisi bulunmaktadır.
spora erken yaşlarda başlamanın önemi herkes tarafından biliniyor. Peki acaba çocuklar bu yüzden baskı altında kalıyorlar mı?
özellikle sporcular için yağsız, kaslı ve güçlü bir vücuda sahip olmak çok önemlidir. Sportif bir vücuda sahip olmak için ise, doğru beslenmek gerekir.
Kime sorarsanız sorun "tekmeye kafa uzatmak" iyi bir şeydir. Oyuncunun özverisini betimler. Düşünsenize rakip topa vuracak araya kafa sokuyorsunuz. Yaralanmak pahasına... Bundan daha iyi futbolcu olabilir mi?
Mario Balotelli