genç futbolculara profesyonellik yolunda yapmaları ve yapmamaları gerekenleri anlatan bir rehber hazırladık
Ben aslında, altyapı gelişim uzmanı bir antrenörüm. Bu zamana kadar (genç yaşıma rağmen) Amatör küme A takım düzeyinde takım çalıştırmış olsam da, bu yıllarda hem uzmanlığım, hem tecrübelerim, hem de yıl olarak çalıştığım alanlar, genelde alt yapılar oldu.
Bu sebepten ötürü, sürekli etrafımda genç futbolcular, yani profesyonel futbolcu adayı kardeşlerimiz ile ilgili sohbetler döner. Fakat genç futbolcularla ilgili neler yapmaları, koydukları hedeflere nasıl ulaşabilecekleri noktasında bir kaynak bulamadım. Yani iş başa düştü.
Sportistan editörümüz sayın Senih Özkiper abimizin de “ısrar” ve desteğiyle tecrübelerimi ve düşüncelerimi sizlere tamamen amatör şekilde anlatacağım. Bu “genç futbolcular” ile ilgili rehberim tamamen amatör olarak nacizane benim görüşlerimi içeriyor. Bunlardan önceki gibi bilimsel temelli yazılar olmayacak. Tamamen tecrübe ve düşüncelerimi siz profesyonel futbolcu adayı kardeşlerime aktarabilmek amacıyla yazılmış şeyler olacaktır. Keyifle okumanızı ve fikirlerimden kazançlar çıkarabilmenizi diliyorum.
Öncelikle, adayı olduğunuz şeyin ne olduğunu bilmelisiniz. Profesyonel futbol, geçiminizi futbol üzerinden kazanma statüsü elde ettiğiniz, bir futbol işçisi olacağınız olgudur. Profesyonel futbolcu olduğunuz anda, futbolu hayatınızı idame ettirebilmek amacıyla oynuyorsunuz demektir ve bunun kağıt üzerinde getirisi gibi gözüken milyon dolarlarla eşit düzeyde sizden götürüsü olacaktır. Belki eğitiminizden, belki konforunuzdan, belki hayatınızdaki başka şeylerden, belki kız arkadaşınızdan vazgeçmek zorunda kalabilir ve 15 yılınızı profesyonel olmaya adadığınız spordan kocaman bir hiç ile ayrılabilirsiniz.
Bu riski göze alabilecek misiniz? Bu soru çok sert bir soru oldu. Belki gözünüzü korkutabilir, fakat bu salt gerçekliktir. Şöyle ki, nasıl bir bankacı personel olarak işe başlayıp iş hayatına atılıyor ve çalışıyorsa siz de öylesiniz. Sadece daha özelleşmiş ve DAHA AZ İSTİHDAM imkanı bulunan bir sektördesiniz. Örneğin bankalar, yıllık 10.000 personel alıyor diyelim. 15.000 bankacı işe girmek istediğinde, 5.000 kişi açıkça kalacak anlamına geliyor. Ve siz sepetinizde bulunan özellikler ile bu 5.000'i geçerek masalardan birisine oturmak durumundasınız. Yoksa, işsiz günlerinize devam edersiniz. PROFESYONEL FUTBOLCULUĞUN İSTİHDAM EDİLME ANLAMINDA BANKACILIKTAN HERHANGİ BİR FARKI BULUNMAMAKTADIR. Ve istihdam edilebilecek futbolcu sayısının azlığının farkında bile değilsiniz. Size bunu göstereceğim.
Ülkemizde profesyonel futbolculuk yapılan kaç küme var bir göz atalım.
3.Lig, profesyonel statüde, gençlik geliştirme amaçlı lig olduğundan, aslında tam profesyonel saymıyor ve oradan kazanılan ücretlerin PROFESYONEL olarak bir hayat kazanabilmeye yeteceğine inanmıyorum. Aynı şekilde bu düşüncem ülkemizdeki 2.Lig kulüplerinin %50 si için geçerli. Yani, "ben profesyonel futbol oynuyorum!" Cümlesini size kurduracak takım sayısı;
olacaktır.
Bir profesyonel futbol takımının ortalama kadrosu 23 futbolcudan oluşuyor. Örneğin Süper Ligde yaklaşık 23x18=414 futbolcu istihdam edilmektedir. Bu şekilde 1.lig ve 2.lig takımlarının da ortalama ihtiyacı olan futbolcu sayılarının hesaplayabilirsiniz. Diyelim ki 3.000 kişi. Bu 3.000 kişinin arasına girebilmek için bu işe neler vermeniz gerektiğinin farkına varmakla birinci adımı atabilirsiniz.
Bu gerçek “ekmek parası” mücadelesine hazır mısınız? Eğer gerçekten rekabete, entrikalara, menajer oyunlarına, haksızlığa, egosu yüksek kötü antrenörlere, her yeni gün kendinizi ispatlamaya, özel üniversitede okuyan arkadaşınız Taksim'deki DJ bilmemkimin partisine giderken yarın maçınız diye evde kalmaya. Antrenman ve maç temposu yüzünden kız arkadaşınızı görememeye, Skype karşısında anneciğim sütlacını özledim diye ağlamaya.. (Sütlaç örneğini bizzat yaşadım o yüzden yazdım :)) hazır değilseniz bankacı olun. İnanın daha mutlu olursunuz. En azından yıllarınızı vermezsiniz. Fakat hazırsanız, öncelikle işe bugün itibariyle kendinizi tanımak, planlama yapabilmek, aldığınız riskin farkına varmak ve başarmak için etik sınırlar dışarısında bulunmayan herşeyi yapmaya hazır olun.
Öncelikle hemen dünyaya bakış açınız değişsin ve soyunma odasında başkalarını güldürmek için yaptığınız esprilere!, takım kaptanı denen eski çocuğa yaptığınız şirinlik, jestler veya en azından ondan uzak durmaya çalıştığınız dakikalara, yüzde yüz oynamayıp çalım yediğiniz veya ciddiyetsiz bir vuruş sonucunda kaçırdığınız gole DERHAL SON VERİN.
Olayın ciddiyetini kavrayın ve o sahada takım arkadaşlarınız veya rakiplerinizin her birinin gelecekteki muhtemel rakipleriniz olduğunu kavrayın. Hemen kaşlarınız çatılmasın. Sizlere takım dinamiğini bozun, takım arkadaşlarınızla arkadaşlık yapmayın demiyorum. Sadece işin ciddiyetini kavrayın. Takımın içerisinde olun, arkadaşlarınızın en büyük desteği, çalım yediğinde her zaman arkasından 2.müdahaleyi yapan gölgesi, her yedek kaldığında motive edicisi ve elinden tutanı, takımınızın her galibiyetinde sahanın en çok koşanı ve en çok sevineni, takımınız formanız ve sizinle birlikte koşan kardeşleriniz için her topa kafa sokanı gerekirse forması kanlar içerisinde kalanı olun, ama CİDDİYETSİZİ, ŞAKLABANI olmayın.
Öyle olduğunuzu farkediyor ve bu cümleleri üzerinize alınıyorsanız, bu saniye itibariyle bunları bırakın. Bırakmazsanız, asla profesyonel futbolcu olamazsınız. Sistem ve disiplin sahibi olun ve kendinizi tanıyın. Analiz edin. Bugün dünyada hiçbir oyuncu oyun sahasında herşeyi en iyi şekilde yapamıyor. Herkesin diğerlerinden iyi olduğu ve kötü olduğu yönleri var. Bunları bilin. Kendinizi analiz edin ve oyun tarzınıza beyninizi yatırın.
Günümüz futbolunda Messi'nin stoper oynadığını hayal edebiliyor musunuz? Siz de aynısınız. Herşeyi iyi yapamazsınız, fakat bazı şeyleri diğerlerinden iyi yapabilirsiniz. Dayanıklılığınız, ya da şut özelliğiniz diğerlerinden iyi olabilir. BUNUN FARKINA VARIN. Ve iyi olduğunuz konuda özelleşmeye çalışın. Kendinize nasıl SWOT analizleri yapıp puanlayacağınızı diğer yazımda dile getireceğim.
Bu yazı üzerinden adım adım bir rehber oluşturacağız ve lütfen bu yazı dizisinin her bir yazısını tekrar tekrar, çeşitli kazanımlar elde edinceye kadar okuyun.
Hoşgeldin, sevgili profesyonel futbolcu adayı. Burası kurtlar sofrası. Eğer herşeyini verip, geriye hiçbirşey almamaya hazır olacak kadar gözüpek, ya da var olan her başarıya ulaşacak kadar yürekli isen, aramıza Hoş geldin!!
alperyaydan@gmail.com
Çocukların yaşamında futbol, önceleri peşinden koşulan top, sonrasında beceri gösterisi ve nihayet yaşam biçimi olarak yer alır. Yaş ilerledikçe çocuğun yapabilecekleri de artmaktadır.
Yaz aylarında dışarıda spor yaparken güneş ışınlarına doğrudan maruz kalırız. Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalındığında cilt lekelenmeleri ve yaşlanma etkileri ortaya çıkar.
Kime sorarsanız sorun "tekmeye kafa uzatmak" iyi bir şeydir. Oyuncunun özverisini betimler. Düşünsenize rakip topa vuracak araya kafa sokuyorsunuz. Yaralanmak pahasına... Bundan daha iyi futbolcu olabilir mi?
Wesley Sneijder