Sportistan
Sportistan.com'u otomatik takip etmek için Akıllı Telefonunuza RSS beslemesini alın. http://sportistan.com/rssfeed
Sporla ilgili her konuyu FORUM'da tartışabilir, paylaşımda bulunabilirsiniz. http://forum.sportistan.com

Genç Futbolcu Rehberi -4 : Yaşın daha çok genç laflarına kanma

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Genç Futbolcu Rehberi -4 : Yaşın daha çok genç laflarına kanma

Bu yazının önceki bölümü için tıklayın

Yaşı daha çok genç, yaşın daha çok genç… Son zamanlarda radyolarda çalan şarkı gibi; yaşın genç, yaşın genç der dururlar. Halbuki oynayarak iyi futbolcu olunabilir.

Özellikle amatör kümelerle çok fazla haşır neşir olan bir futbol antrenörü olduğum için, bu “yaş gençliği” lafını binlerce kez duyuyorum.

Fiziksel olarak normal bir futbolcu, 17 yaşına girdiği andan itibaren, eğer bu yaşına kadar gereken antrenmanlarını tam olarak yapmış, yani iyi antrene edilmiş ve antrenman sepetini doldurmuşsa, herhangi bir fark olmaksızın “performans” futbolu oynayabilir.

17 yaşındaki iyi antrene edilmiş futbolcunun ihtiyacı, artık kendini geliştirme antrenmanlarına “kaliteli” bir şekilde devam etmesi ve mümkün olduğu kadar çok fazla performans yapmasıdır. Yani yarışmacı düzeyde futbol maçı yapabilmesidir. Böylelikle futbolda en önemli noktalardan birisi olan “tecrübe” düzeyini arttıracak, zaten mükemmel durumda olan fiziksel kapasitesini, oyunun içerisine beynini de katıp oynayarak geliştirecektir. Hangi dakikalarda ve hangi pozisyonlarda ne tür varyasyonlarda bulunması gerektiğini öğrenecek ve kendisini hazırlayacaktır.

17 yaşında profesyonelliğe aday, hatta profesyonel olmuş bir oyuncu bildiğin futbol performans oyuncusudur. Genç olması onun yedek kalmasını GEREKTİRMEZ. Takımdaki yaşı daha büyük oyuncular ne ise, genç oyuncu da aynı şekilde kabul görmeli ve eğer formayı hakediyorsa giymelidir.

2.Amatör küme takımlarındaki genç oyuncularla ilgili, antrenörlerinin hala “genç oyuncu”, “zamanı gelince formayı alacaksın”, “yaşın daha çok genç” gibi laflarla oyuncuların gelişimlerinin önünü tıkadıklarını görüyor ve üzüntüden kahroluyorum.

Burada genç oyunculara tavsiyem, bu tip geçiştirici kelimelere kanmamaları ve gerekirse oynayabilecekleri bir kulübe transfer olmaya kadar bu konuyu götürmeleridir. Formayı hakeden bir oyuncu formayı giymelidir. Sporun kanunu budur. Eğer iyiysen o formayı giyeceksin. Kaldı ki, bu, yaşı daha çok genç olan oyuncularımız kendilerini nerede geliştirecekler? Bildiğiniz üzere, 17 yaşından sonra A-2 ve U-19 liglerini saymazsak, futbol oynayacak başka bir lig bulunmuyor. Öyleyse bu gençler kendilerini nerede geliştirecekler?

2.amatör takıma gidiyorum: yaşın genç
1.amatöre gidiyorum: yaşın genç
Süper amatör-bölgesel amatör – 3.lig – 2.lig – 1.lig – süper lig

Hepsinde aynı cevap; YAŞIN GENÇ

(bu yazı içerisinde bin defa yaşın genç yazdığım için üzgünüm ancak böyle durumu anlatabileceğime inanıyorum)

Diğer taraftan, futbolda en gelişmiş ekol sahibi takımlardan olan Arsenal takımı Şampiyonlar Ligi maçı oynamaya geliyor bir bakıyorsun kadronun yaş ortalaması 19!

Ve daha bunun gibi bir sürü örnek var. Örneğin Mario Götze ! Adam 19 yaşına geldiği zaman birçok turnuvada çoktan boy göstermişti. Ve bu oyuncu Almanya’ya Arjantin karşısında galibiyet golünü atıp Dünya Kupasını kazandırdı. Daha ne gençliğinden bahsediyorsunuz?

(Messi'nin 17 yaşında Barcelona ile ilk maçına göz atmaya ne dersin?)

Sonuç olarak genç futbolcu arkadaşlarıma tavsiyem şudur: Formayı hakediyorsanız “O FORMAYI İSTEYİN!”

  • Neden oynamadığınızı defalarca sorun ve eğer hala bir cevap alamıyorsanız o kulübü değiştirin. İnsanları değiştirmeye çalışmak için harcayacağınız enerjiyi kendinizi geliştirmeye harcayın.
  • Futbol oynamak adına gerekirse 1 küme alt lige gitmekten asla çekinmeyin ve YAŞIN DAHA ÇOK GENÇ cevabını asla bir cevap olarak kabul etmeyin.
  • Gereken performans ile ilgili bir cevap almadan asla tatmin olup sessizce oturmayın. Futbol bir hayat mücadelesi gibidir ve en atak olan bu mücadeleyi kazanacaktır.

Yani devamlı sorgulayın sevgili genç futbolcular! Yaşadığınız bütün olayları defalarca sorgulayın ve haksızlıklara karşı her zaman en ön saflarda olun.

    14281 kere okundu

    futbol yazıları için tıklayınız

    Alper Yaydan

     1989 İstanbul doğumlu, İstanbul Çengelköy Lisesi, Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi Spor ve Yüksekokulu Antrenörlük bölümü Futbol branş mezunu;

    Futbol antrenörlüğü, bireysel koçluk ve yazarlık yapıyor.

    Futbol ve antrenman bilimleri ve performans sporu kavramı üzerine çalışmalar yapıyor.






    alperyaydan@gmail.com

    yazarın diğer yazıları için tıklayın

    Bu Kategorideki Diğer Yazılar

    Spor ve Sporcu
    Sporda Gen Testi ile Erken Yaşta Yatkınlık Tespiti

    Sporda Gen Testi ile Erken Yaşta Yatkınlık Tespiti

    İnsana ait GENOM o bireyin tüm genetik bilgilerini kapsar. İnsan genomu yaklaşık 30.000 farklı genden oluşmaktadır. Bu ise çeşitli hastalıkların oluşmadan önce önlenmesine ve teşhisine imkan tanımakla birlikte kişinin yatkınlıkları hakkında da öngörüde bulunmaya yarar.

    Mixed Martial Arts'da (MMA) Boks Nasıl ve Neden Öğreniliyor?

    Mixed Martial Arts'da (MMA) Boks Nasıl ve Neden Öğreniliyor?

    Ring sporlarında, bildiğiniz üzere mücadele önce ayakta başlar. Genel anlamda, aslında tüm mücadele sporlarında bu durum aynıdır.

    Aklımda Deli Sorular aklımda deli sorular

    Tekmeye Kafa Uzatan Futbolcu

    Tekmeye Kafa Uzatan Futbolcu

    Kime sorarsanız sorun "tekmeye kafa uzatmak" iyi bir şeydir. Oyuncunun özverisini betimler. Düşünsenize rakip topa vuracak araya kafa sokuyorsunuz. Yaralanmak pahasına... Bundan daha iyi futbolcu olabilir mi?

    Sporculardan İnciler sporculardan inciler

    Antrenmanlarda bazen dalıyorum ve kendimi Ronaldo'yu izlerken buluyorum.

    Raul Gonzalez