Futbol, ayaklarla topa vurmak suretiyle yapılan bir spordur. Bu sporda karşı tarafta bulunan kaleye top gönderilerek gol atılır. 2 takım içerisinde en fazla gol atan maçı kazanır. Futbol dışarıdan bakıldığında bu kadar basit görünebilir. Peki fizyolojik olarak incelendiğinde bu böyle midir?
Bu yazımda bu konuyu incelerken, diğer bir yandan da ülkemizdeki futbolcu yapısını gözlemlerime göre yorumlayacağım. Şöyle ki, futbol ayak parmaklarını hareket ettiren sinirlerinizden tutun da, omuzunuzu yukarıda tutma işinin katılımcılarından biri olan trapezius kaslarınıza kadar kullanılma ihtiyacı barındıran vücudun tümünün çalıştığı bir spor branşıdır.
Ülkemizdeki profesyonel yerli futbolcularda dahi sürekli çok büyük ve telafi edilemez bir hata yapılmakta, sadece alt gövdenin yapı ve yaptıklarına odaklanılmaktadır. Bu odaklanma, şüphesiz performans ekonomisini etkilemekte ve kazanan ile kaybeden arasındaki ince çizgiyi (özellikle Avrupa takımlarıyla mücadele ederken) hep kaybeden olarak geçmemizi sağlar. Örneğin futbolcu koşarken bacakların onu koşturduğu düşünülür, oysa ki üst gövdesi de bu koşma işi içerisinde denge ve ivmelenmenin arttırmını sağlayarak koşuyu mükemmelleştirir.
Kollarınızı kullanmadan koşmayı deneyin, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.
Ülkemizdeki futbolcularda "upper body" yani üst gövde kesinlikle yeterince antrene edilmemiştir. Bu, çok büyük farklar yaratır.Yani, neden bir krampon giyerek performansınızı arttırmak varken, çıplak ayakla futbol oynamakta ısrar edesiniz ki? Üst gövde çalışmaları aynen bu örnekteki gibidir ve kusursuzca, adeta bir 100 metre sprinterinin üst gövdesinde olduğu gibi, futbola özgü mükemmelleştirilmelidir.
Üst gövde antrenmanlarının planlanması, yaşa ve sporcunun seviyesine göre uygulanması çok önemlidir. Antrenörlerin bile, performans geliştirme dalında eğitim yapmamış olanlarının, üst gövde çalışmalarını iyi bir şekilde planlayıp antrene edebilmeleri çok zordur. Bu sebeple, futbol oynarken bütün kasların gerekliliği göz önünde bulundurulmalı ve işin ehli olan iyi antrenörler tarafından bu yol gösterilerek sporcular antrene edilmelidir.
Unutulmamalıdır ki, şeytan ayrıntıda gizlidir. O topa vurarak gol yapabilmeniz ile defans oyuncusunun araya girip topu uzaklaştırması arasındaki fark, üst gövdenin iyi antrene edilmesinde saklıdır.
İyi antrenmanlar!
alperyaydan@gmail.com
Karşıdaki için anlaşılmaz şeyler söyleyerek karizmatik olmaya çalışanlar büyük bir yanılgı içindedir. Kaliteli iletişim, başarının temel taşlarından biridir.
İnsan vücudu, fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik bir yapı bütünlüğü üzerine kurulu, dengeli ve bu üç özelliğin ortak çalışmasıyla meydana gelmiş muazzam bir yapıdır. Bu birbiriyle tam uyumlu ve dengeli çalışan yapı sayesinde sağlıklı bir yaşam sürdürülebilir.
Sunucu pozisyonda heyecanla haykırır; "Nefis bir şut, kaleci son anda kurtardı. Son anda" Peki gerçekten öyle mi?
Cristiano Ronaldo