Çocuk sporcularda gözlemlediğim en önemli sorunlardan birisi, ağırlık antrenmanlarının (çoğu insan buna fitness da diyebilir) yapılıp yapılmaması konusudur. Sporcular, antrenörler ve veliler ağırlık antrenmanı konusuna net bir çerçeveden bakamıyorlar.
Aslında ağırlık antrenmanlarından ziyade, çocuk sporcular öncelikle temel kuvvet antrenmanlarına ihtiyaç duyarlar ve yapmalıdırlar. Fakat nasıl yapılacağı iyi araştırılmalıdır. Aslında bu soruya temel bir cevap verilebilir; Kendi vücut ağırlığıyla yapılan kuvvet çalışmaları.
Evet, çocuk sporcuların temel kuvvet antrenmanlarına ihtiyaçları vardır ve kendi ağırlıkları ile kuvvet antrenmanı yapmalıdırlar. Örneğin, klasik şınav-mekik-barfiks-kendi ağırlığıyla squad antrenmanları bu temel kuvvet antrenmanlarına örnek teşkil edebilirler. Bunun yanı sıra stabilizasyonu geliştirmek amacıyla Roller Foam, Theraband (aynı zamanda Theraband'ın sakatlıkları engelleyici-önleyici etkileri de vardır) egzersizleri uygulanmalıdır.
Bunun yanı sıra bana göre en önemli nokta, çocukların bir spor branşı ile meşgul olma gerekliliğidir. Yani çocuk, futbol, basketbol, voleybol, tenis vb. bir branşta spor yapmalı, bunun yanı sıra kuvvet antrenmanlarını üzerine eklemelidir.
Çocuklar, dikey olarak bacaklarındaki uzama noktalarından uzadıkları için, çocukları dikey ağırlıklar uygulayarak çalıştırmak boy uzama noktalarını etkileyerek (dikey kuvvetle baskılayarak) boy uzamasını olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple sıradışı durumlar haricinde çocuklar ağırlıkların altına sokulmamalıdır.
İnsan vücudu hareket etmekle yaşayabilen bir makine olduğundan, çocukların amatör bir spor branşında faaliyet göstermemeleri KABUL EDİLEMEZ. Ve bana göre fitness, KESİNLİKLE bir spor branşı değildir. Sadece hareket edemeyen insanlar için bir SPORUMSU olabilir.
Kilo fazlası, eksiği, kas yoğunluk problemi olan gencecik, parklarda koşması, gol atması, takımdaşlığı öğrenmesi ve fizyolojik bir sürü gelişim göstermesi, açık havada ventilasyon yapması gereken, mahallede top oynarken yere düşüp ellerinin ve dizlerinin parçalanması gereken çocukların, kapalı fitness salonlarıına götürülüp orada spor gibi şeyler yaptırılması açık bir şekilde ASLA KABUL EDİLEMEZ.
BU SEBEPLE ÇOCUKLARIN MUTLAKA BİR VEYA DAHA FAZLA OLİMPİK SPOR BRANŞINDA FAALİYET GÖSTERMELERİ GEREKİR. Onları lütfen sporumsulardan ve dikey ağırlıklarla yapılan kuvvet antrenmanlarından uzak tutalım.
alperyaydan@gmail.com
Aslına bakarsanız hepimiz küçük veya büyük yaralanmalar sonucunda eklem açıklığımızı veya hareket kabiliyetimizi belirli oranlarda kaybedebiliyoruz.
Futbolda en önemli kavramlardan bir tanesinin kuvvet olduğu konusunda hem fikiriz. Peki kuvvet nedir? Hangi temel bileşenlerden oluşur? Ve futbolda kuvvet mevkiilere göre nasıl özelleşme gösterir? Bu yazımızda “futbolda kuvvet” kavramını inceleyeceğiz.
Altyapı denildiğinde Barcelona'nın La Masia'sı hakkında övgü cümleleri kurmak adettendir. Peki Barcelona altyapısı gerçekten harika mı?
Brian Clough