Sportistan
Sportistan.com'u otomatik takip etmek için Akıllı Telefonunuza RSS beslemesini alın. http://sportistan.com/rssfeed
Sporla ilgili her konuyu FORUM'da tartışabilir, paylaşımda bulunabilirsiniz. http://forum.sportistan.com

Hentbol Nedir?

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Hentbol Nedir?

Hentbol, altısı saha içinde, biri kalede olmak üzere yedi oyuncuyla oynanan bir takım sporudur.

İlk yıllarında futbol stadyumlarında 11 kişilik takımlar halinde çim üzerinde oynanan hentbol, 1950'lerden sonra yaygın bir salon sporu haline dönüşmüştür.

Danimarka’da 1848'de kuralları ve metotları belirlenmiş ve adına Handball (el topu) denilen bir oyunun oynanmasına izin vermiştir. 1915 yılında, Berlinli spor okulu müdürü olan Max Heiser bu oyunun gerçek yapısını düşünen ve kuran ilk kişi olmuştur.

Ülkemizde ilk resmi açık alan hentbol maçı 1938 yılında oynanmıştır.

Müsabakalar

30'ar dakikalık iki yarıdan oluşan müsabakalarda, her takım sahaya 10'u saha oyuncusu, 2'si kaleci olmak üzere 12 oyuncu ile çıkar. Maç başlarken oyun alanı içinde, bir takımdan 6' sı oyuncu, biri kaleci olmak üzere toplam 7 oyuncu bulunur. Kenarda 5 yedek oyuncu oturur.

Topa vücudun dizden aşağı herhangi bir bölümüyle dokunmak yasaktır. Sadece, kaleci kalesini vücudunun tümüyle koruyabilir. Oyuncu, topu elinde en fazla 3 saniye tutabilir ve topla sadece 3 adım atabilir. İki devre sonunda en çok gol kaydeden takım galip gelir. Galibiyette 2 puan, beraberlikte 1 puan alır.

Ligler

Türkiyede ve dünyadaki maçlar hentbol federasyonları aracılığıyla lig usulü yapılmaktadır. Takımlar liglerinde sıralamaya göre uluslararası turnuvalarda kendilerine yer bulabilirler. Türkiye hentbol ligi 1977'de kurulmustur. Şu an 13 takımın mücadele verdiği deplasmanlı ligde Beşiktaş klübü 10 şampiyonlukla en çok şampiyon olan takım konumundadır.

Aynı zamanda yine uluslararası hentbol federasyonu olan IHF (International Handball Federation) altında olan milli takımlar, olimpiyatlar, Dünya ve Avrupa şampiyonaları gibi çeşitli turnuvalarda mücadele etmektedir.

Nasıl Hentbolcu Olunur ?

Hentbolcu olmak için tabi ki, sağlıklı bir vücut ve istekli olmak ilk şartlar arasındadır. Başlarken, öncelikle okul takımlarından, hentbol klüplerinden veya üniversitelerin spor akademilerinden faydalanılabilir. Çeşitli altyapı eğitimi alındıktan sonra lisans işlemleri tamamlanır. Küçük yaşlarda başlayanlar için alt katagorilerden A takıma kadar kademeli olarak yükselinir. Eğer yaşınız profesyonelliğe uygunsa yapılacak sözleşmeyle de A takım maçlarına çıkabilirsiniz. Bu sürede antremanlarınızı kaçırmamak çeşitli hentbol maçlarını takip ederek kendinizi geliştirebilirsiniz.

Önde Gelen Hentbolcular

Hentbol sporunun öne çıkan isimlerinden olan Prof. Dr. Yaşar Sevim'in, Türkiye Hentbol Federasyonunun kurulmasında ve ilk milli başarılarda büyük payı vardır. Yaşar Sevim'in yanı sıra, Bilal Eyüpoğlu, Günal Ensari günümüz hentbolundan Ramazan Döne, Şenol Boyar, Can Çelebi hentbolun önde gelen isimlerindendir.

    16137 kere okundu

    hentbol salon sporları yazıları için tıklayınız

    Bu Kategorideki Diğer Yazılar

    Spor ve Sporcu
    Madde 2, Suyun şiddeti değil damlaların sürekliliği

    Madde 2, Suyun şiddeti değil damlaların sürekliliği

    Yavaş yavaş da olsa, ivmelenen bir durumun yoksa hiç kusura bakma; hızına çok güvenen, ama kaplumbağaya yenilen tavşana benzersin.

    Sporcu Kimdir? Nasıl Performans Sporcusu Olunur?

    Sporcu Kimdir? Nasıl Performans Sporcusu Olunur?

    Amatör ve profesyonel boks nedir? adlı yazımda söz verdiğim konuları, yazmaya devam ediyorum. "Sporcu kimdir?" sorusunun cevabını verebilmek için ilk olarak "spor nedir?" sorusunun cevabını bilmemiz gereklidir. Hemen belirtmeliyim ki, sporu hobi olarak yapanlar benim konumun dışındadır.

    Aklımda Deli Sorular aklımda deli sorular

    Barcelona, Tam bir Futbolcu Fabrikası (mı?)

    Barcelona, Tam bir Futbolcu Fabrikası (mı?)

    Altyapı denildiğinde Barcelona'nın La Masia'sı hakkında övgü cümleleri kurmak adettendir. Peki Barcelona altyapısı gerçekten harika mı?

    Sporculardan İnciler sporculardan inciler

    Yedek beklemeyi bilmeyen futbolcu, büyük futbolcu olamaz

    Zinedine Zidane