Sportistan
Sportistan.com'u otomatik takip etmek için Akıllı Telefonunuza RSS beslemesini alın. http://sportistan.com/rssfeed
Sporla ilgili her konuyu FORUM'da tartışabilir, paylaşımda bulunabilirsiniz. http://forum.sportistan.com

Tenis

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Tenis

Tenis, raket ve içi boş lastik bir topla oynanan bir kort oyunudur. Topu rakip yarı sahaya düşürerek puan kazanma esasına dayanan bir spordur.

Tenis, ortada gerili file (ağ) üzerinden topu geçirmek esastır. Tenis iki kişi ya da iki kişilik iki takım arasında oynanır.

Performas açısından dünyanın en zor 2. sporu olduğu söylenmektedir. Tenis için iyi bir eğitim almak gereklidir. Kendine özel kuralları vardır. Bir hayli de çoktur. Seyir zevki yüksektir.

Tenis Tarihi

Haçlıların Orta Asya'da tahta parçaları ve topla oynanan bu oyunu, 12. yüzyılda Avrupa'ya getirmesi ile başlayan macera günümüze kadar değişimler göstererek şekillenmiştir. Günümüzdeki şekliyle tenis bin yıl kadar önceye dayanır.

Orta çağlarda zengin İngiliz ve Fransız asilleri betondan yapılan dört duvar içerisinde ortadan file ile ayrılan alanlarda tenisin ilk versiyonlarından sayabileceğimiz bir oyunu el ile oynanıyordu ve zamanla oyun taktikleri kuvvete dayandığında top eli incitmeye başladı. Oyuncular ellerini sarmaya başladılar, fakat bu da yeterince koruma sağlamayınca tahtadan yapılmış raketler kullanılmaya başlandı.

İlk olarak 1800'lerde İngiltere'de oynanmaya başlayan tenis öncelikle İngilizce konuşulan ülkelerde yayılmıştır. Tenis bugün bir olimpiyat sporu olup, her seviyeden, her yaştan ve her ülkeden oyuncusu bulunmaktadır.

1874'te Binbaşı Walter Clapton Wingfield bu oyunda zengin olabilme fırsatları sezinledi ve "Sphairistike" ismiyle bu oyunun patentini aldı, daha sonraları bu isim "çim tenisi" haline dönüştü.
1872'de Binbaşı Harry Gem ve Augurio Pereira'nın Leamington Spa bölgesinde kurduğu kulüp ise tarihin ilk tenis kulübü olarak bilinir.

İlk profesyonel tenis 1926'da oynanmaya başladı.

Kadın ve erkeğin aynı anda oynayabildiği nadir oyunlardan biri olduğu için Çim Tenisi kısa sürede popüler oldu. Sadece çim üzerinde değil her türlü yüzeyde ve kapalı alanlarda oynandı. Bu yüzden 1970'lere kadar, oynandığı yüzey ne olursa olsun bu oyunun ismi Çim Tenisi olarak kaldı. İngiltere Tenis Federasyonu kendisine hala Çim Tenis Birliği demektedir.

Uluslarası Alanda ve Olimpiyatlarda Tenis

Uluslararası alanda tenisin en üst düzey yönetim organı olan Uluslararası Tenis Federasyonu, 1913 yılında 12 ulusal federasyonla ilk olarak Uluslararası Çim Tenis Federasyonu olarak kuruldu.

1924 yılında ILTF Tenis Kuralları resmi olarak kabul edilerek federasyonun uluslararası yetkisi resmen tanınmış oldu.

1977 yılında ise "çim" kelimesi kaldırılarak federasyonun adı Uluslararası Tenis Federasyonu(ITF) olarak belirlendi.

Federasyon merkezi 1998 yılında Londra'nın Roehampton bölgesine taşındı.

Tenis sporu, ilk olarak 1896 yılında düzenlenen ilk yaz olimpiyatlarında oynanmıştır. 1924 - 1968 yılları arasında olimpiyatlardan bazı anlaşmazlıklar tarafından çıkarıldı. 1968 ve 1984 olimpiyatlarında gösteri maçı niteliğinde oynandı. 1984 yılından itibaren de düzenlenen bütün yaz olimpiyatlarında bir madalya sporu olarak yer almaktadır.

Ülkemizde Tenis

Yurdumuzda tenis oyununu ilk defa İngilizler oynamışlardır.

İstanbul'da bulunan İngilizler aralarında 1900 yılında tertipledikleri, yurdumuzda yapılan en büyük tenis yarışması Türkiye birinciliğiyle Çelenç Kupası maçlarıdır. Bu kupayı kazanan ilk Türk tenisçisi Suat Subay'dır.

Tenis sporu ülkemizde Türkiye Tenis Federasyonu tarafından organize edilmektedir. Türkiye Tenis Federasyonu ilk olarak 1923 yılında Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı bünyesinde, Sportif Oyunlar Federasyonu bünyesinde faaliyetlerine başladı. Türkiye Tenis Federasyonu ise 1953'de kuruldu. 2004 yılında çıkan kanunla özerk olup, merkezi Ankara'da bulunmaktadır.

Türkiye Tenis Federasyonu bünyesinde 150'ye yakın federe kulüp bulundurmaktadır.
Kanun gereği Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF), üyesi bulunulan Avrupa Tenis Birliği (TE), Dünya Kadınlar Tenis Birliği (WTA) ve Dünya Erkekler Tenis Birliğinin (ATP) kurallarına tabidir.

1930 yılında ilk tenis milli karşılaşmasını yapan Sedat Erkoğlu, Suat Subay ve Sirinya'dan oluşan takımımız Balkan Şampiyonu olmuştur.
1951-1965 yılları arasında aralıksız 14 yıl Türkiye Şampiyonu olan Nazmi Bari, kırılması güç bir rekor sahibi oldu.

1951, 1952 Beyrut, 1954 Selanik, 1957 Üsküp turnuvalarında ve 1974'te Balkan Şampiyonasında Türk tenis sporcuları başarılar elde etmişlerdir.

Türkiye tenisteki en büyük başarısını ise, 1980 yılında İzmir'de yapılan İslam Oyunları karşılaşmalarında aldı. 1989'da Romanya'da yapılan Balkan Şampiyonasında kadınlar çiftlerde üçüncü oldular.

Tenis Kortu

Tenis kortları dikdörtgen şekilde ve beton üzerine kaplanan çeşitli zeminler ile oluşturulur.
En çok kullanılan Tenis Kortu Türleri

  • Toprak Kort
  • Çim Kort
  • Sert Kort
  • Halı Saha Kortu
  • Sentetik Kort

Tenis Kortu Özellikleri

Tenis Kortunun şekli bir dikdörtgendir. Boyu 23,7 m, genişliği 10,97 m'dir. Tekler müsabakası için genişlik 8,23 m'dir.

Kort 1-0,7 m yüksekliğindeki iki direğin üzerinden geçen çelik tel veya benzeri bir maddeden yapılmış kordona asılmış durumdaki fileyle ortadan ikiye ayrılır. File gergin olacaktır ve tamamen iki direğin arasını doldurur ve topun geçemeyeceği kadar sık dokunmuş olmalıdır. File yüksekliği 0,914 m'dir.

Fileyi tutan çelik telin üzerinden geçerek yere sabitlenen bir orta bant ile filenin yüksekliği ve gerginliği ayarlanır. Filenin üzerindeki çelik tel bir bant ile örtülüdür. File bantı ile orta bant beyazdır.

  • Çelik tel veya kordonun çapı ve kalınlığı 0,8 cm'dir.
  • Orta bantın genişliği maksimum 5 cm'dir.
  • File bandının genişliği, çelik telin her iki yanından aşağı doğru minimum 5 cm maksimum 6,35 cm'dir.
  • File direğinin eni 15 cm'dir.
  • Tekler sopasının eni ve çapı 7,5 cm'den büyük olamaz.
  • File direği ve tekler sopası fileyi tutan çelik telin 2,5 cm'den fazla olamaz.

Kortun sonundaki çizgilere arka çizgiler, kenarlarındaki çizgilere ise yan çizgiler denir. Tekler yan çizgileri arasında fileye paralel olarak 6,40 m uzunlukta çizilmiş iki çizgi vardır. Bunlara servis çizgileri denir.

Filenin her iki tarafında servis çizgileri ve file arasında kalan alan, servis orta çizgisi ile tam ortadan ikiye ayrılarak servis karesini oluşturur. Servis orta çizgisi, tekler yan çizgilerine paralel olarak çizilmiş ve tam ortalanmıştır.

Arka çizgiler 10 cm uzunluğunda bir işaretle ortadan ikiye ayrılmıştır. Bu işaret servis orta işareti olup kortun içine doğru ve yan çizgilere paralel olarak çizilmiştir. Servis orta çizgisi ve servis orta işareti 5 cm genişliktedir. Kortun diğer çizgilerinin eni 2,5 cm ile 5 cm arasında olabilir. Sadece arka çizgi kalınlığı 10 cm olacaktır. Korttaki bütün çizgilerin rengi kortun zemin rengi ile olmalı ve zıt renkte olacaktır.

Tenis Topu

ITF kurallarına uygun ve top kutularının üzerinde "ITF normlarına uygundur" damgasını taşıyacaklardır. Başka hiç bir top tenis müsabakalarında kullanılamaz. (ITF normları)

Tenis Raketi

ITF (International Tennis Federation) tenis oyun kurallarına uygun ve bu kuruluşun onay standardı damgasını üzerinde taşıyan araçtır. Her zaman her resmi müsabakada bu uygunluk aranır.
Raketin çerçevesi sapı dahil 73,7 cm'den uzun 31,7 cm'den geniş olamaz. Vuruş alanı 39,4 cm'den uzun, 29,2 cm'den geniş olamaz. ( ITF standardı)

Tenis Oyun Kuralları

Teniste Skor

a- Standart bir tenis oyununda skor, öncelikle servis atanın puanı söylenerek aşağıdaki gibi açıklanır.

  • Puansız sıfır
  • Puan 15
  • Puan 30
  • Puan 40
  • Puan oyun

Eğer iki oyuncu / takım üçer puan kazanmışlarsa puanı kazanan oyuncu / takım "Avantaj" kazanmıştır. Eğer bir sonraki puanı da aynı oyuncu / takım kazanırsa oyunu da kazanmış olur. Beraberlik olursa, iki puan üst üste kazanan oyuncu / takım oyunu kazanır.

b- Tie-break oyunu

Tie-break oyununda puanlar 1, 2, 3 olarak devam eder. 7 Puan kazanan oyuncu / takım o oyunu ve seti kazanmış olur.

Servis atma sırası kimde ise Tie-break'e o başlar. Birinci servisi attıktan sonra, servis atma sırası rakibine (çiftler maçında servis atma sırası kimdeyse) geçer ve bu aşamadan sonra her atılan iki serviste bir, servis el değiştirir. Çiftler maçındaki servis atma sıralaması tie-break bitene kadar aynı kalır.
Tie-break oyununa servis atarak başlaması gereken oyuncu / takım sonraki setin ilk oyununa karşılayan olarak başlar.

Set Skoru

Set puanlamasında değişik yöntemler uygulanmaktadır. Bunlardan 2'si ana yöntemdir. "Avantaj Set" ve "Tie-Break Set". Hangisinin uygulanacağı turnuvadan önce ilan edilir. Eger tie-break set uygulanacağı ilan edilmişse final setinin de Tie- break set mi, yoksa avantaj set mi olacağı ilan edilmek zorundadır.

a- Avantaj Set: 6 oyun kazanan ilk oyuncu / takım seti kazanmış olur. Ancak 2 oyun farkla kazanmış olmalıdır. Bu 2 fark sağlanana kadar sete devam edilir.

b- Tie-Break Set: 6 oyun kazanan ilk oyuncu / takım seti kazanmış olur. Ancak yine burada da 2 oyun fark yapmak gereklidir. Bu fark sağlanana kadar oyun devam eder. Sonuç 6-6 olursa Tie-break set oynanır.

Teniste Maç Skoru

Maçlar 3 set, oyuncu / takım bu setlerden 2'sini kazanmak zorundadır. Maçlar 5 set, oyuncu / takım bu setlerden 3'ünü kazanmak zorundadır. Maçlar bu şekilde oynanmaktadırlar.

Servis atan ve karşılayan

Oyuncular / takımlar filenin ayrı tarafında dururlar. Servis atan topu oyuna sokarak ilk puanı başlatan oyuncudur. Servis karşılayan ise servis atan oyuncu tarafından oyuna sokulan topu karşılamaya hazır olan sporcudur.

Saha ve servis seçimi

Maçın ilk oyunu için saha, servis atan veya karşılayanın seçimi, ısınmaya başlamadan önce kura atışıyla belirlenir. Saha seçimi ve servis atma sıra önceliği tercihi yapılmış olur.

Saha değişimi

Her sette oyuncular 1, 3, 5 ve izleyen tek sayılı oyunların sonunda saha değiştirirler. Eğer set çift sayılı bir skorla bitmiş ise, yer değişimi bir sonraki setin ilk oyunundan sonra yapılır. Tie-break oyununda oyuncular her 6 puanda bir yer değiştirirler.

Topun oyunda olması

Hata veya Net çağrısı olmadıktan sonra, servis atışı yapılıp puan bitene (top ölene) kadar, topun oyunda olduğu kabul edilir.

Topun çizgiye değmesi

Kort, çizgilerin dışından sınırlandığı için, çizgiye değen her top içerde kabul edilir.

Topun demirbaşlara değmesi

  • Eğer top doğru sahaya düştükten sonra, demirbaşlardan birine değerse, topa vuran oyuncu puanı kazanır.
  • Eğer top doğru sahaya düşmeden önce demirbaşlara değerse topa vuran oyuncu o puanı kaybeder.

Servis atma sırası

  • Her standart oyunun sonunda servis atan sonraki oyun için servis karşılayan, servis karşılayan da, sonraki oyun için servis atan durumuna geçer.
  • Çiftler maçında, maça başlayacak takım kimin servis atacağına karar verir. Benzer şekilde ikinci takımda karar verir. İlk oyunda servis atan oyuncunun partneri, üçüncü oyunda, ikinci oyunda servis atan oyuncunun partneri de dördüncü oyunda servis atarlar. Bu değişim sırası set bitene kadar devam eder.

Çiftlerde servis karşılama sırası

İlk oyunda servis karşılayacak takım, ilk oyun başlamadan önce kimin servis karşılayacağına karar verir. Aynı şekilde ikinci takımda tercihini yapar. İlk puan için servisi karşılayan oyuncunun partneri ikinci puan için atılacak servisi karşılar. Bu değişim sırası oyun bitene kadar devam eder. Servis karşılandıktan sonra her oyuncu topa vurabilir.

Teniste Servis

Oyuncu servis hareketine başlamadan önce, arka çizginin gerisinden (çizgiye değmeden), orta servis işaretinin ve kenar çizgisinin hayali uzantısına değmeden veya geçmeden iki ayağıda yere basar durumda ve rahat bir pozisyonda durmalıdır. Oyuncu bundan sonra, istediği yönde topu elinden çıkarıp, top yere düşmeden raketle vurarak servis atışını yapar.

Servis hareketi oyuncunun raketi topa vurduğu veya ıskaladığı anda tamamlanmış olur.

Servis Atışı

  • Standart oyunda servis atan oyuncu kortun olması gerektiği yerinden servis atar. Oyuncu kortun sağ yarısından servis atmaya başlar ve her puandan sonra diğer taraftan atarak oyunu tamamlar. Servis beraberlikte sağ, avantajda sol taraftan atılır.
  • Tie-break oyununa, ilk servis kortun sağ yarısından atılarak başlanır. Her puandan sonra servis atan oyuncu kortun olması gereken yarısından servis atar.
  • Karşılayan topa vurmadan önce atılan servis fileyi geçerek çaprazdaki servis karesine düşmelidir.

Serviste Ayak hatası

  • Yürüyerek veya koşarak pozisyonunu bozarsa. (Ayağını sürüyerek atabilir)
  • Arka çizgiye herhangi bir ayağı ile değerse
  • Kenar çizgilerinin hayali uzantısını geçerse
  • Orta servis işaretinin hayali uzantısını geçerse
  • ayak hatası yapılmış olur.

Servis hatası

Aşağıdakilerin bir tanesi gerçekleşirse servis hatası olur.

  • Arka çizginin gerisinde veya orta servis işaretinin ve kenar çizgilerinin hayali uzantısını geçerse, orta kortun gerektiği yarısından atış yapmazsa, arka çizgiye herhangi bir ayağı ile basarsa
  • Raketle topa vururken ıskalarsa (topu elinden havaya atıktan sonra atış yapmaktan vazgeçerse hata sayılmaz)
  • Servis atılan top doğru kareye düşmeden önce demirbaşlardan birine, tekler sopasına veya file direğine değerse
  • Servis atılan top servis atan oyuncuya, partnerine veya bunların giydikleri veya taşıdıkları nesnelere dokunursa

İkinci servis

Yanlış taraftan atılmadığı sürece birinci serviste hata yapan oyuncu, gecikmeden ve kortun aynı yarısından ikinci servisi kullanır.

Servis atma ve karşılama zamanı

Servis atan oyuncu karşılayan oyuncu hazır olana kadar servis atamaz. Ancak karşılayan oyuncu, servis atanın hızına ayak uydurmalı ve servis atan oyuncu hazır olduğu anda, karşılamak için hazır olmalıdır.

Servis tekrarı

  • Servis atılan top fileye, orta banda çarpıp doğru servis karesine düşerse, veya fileye, orta banda, file bandına çarptıktan sonra yere düşmeden önce rakibe veya rakibin partnerine veya bunların taşıdıkları ve giydikleri bir nesneye çarparsa
  • Karşılayan oyuncu hazır değilken servis atılmışsa

servis tekrarlanır.

Oyuncunun Puan Kaybetmesi

  • Oyuncu arka arkaya iki servis hatası yapmışsa
  • Oyuncu, top iki kere sekmeden önce topu oyuna sokamamışsa
  • Oyuncunun çevirdiği top doğru alanın dışına düşmüşse, yere düşmeden kortun dışındaki herhangi bir nesneye çarpmışsa
  • Oyuncunun oyuna soktuğu top doğru sahaya düşmeden karşılarsa
  • Oyuncu top yere düşmeden karşılarsa
  • Oyuncu kasıtlı bir şekilde topu raketi ile taşırsa veya bir kereden fazla topa dokunursa
  • Top oyundayken oyuncunun raketi (elinde tutsun veya tutmasın) giydiği herhangi bir nesneye, fileye, filenin bandına veya orta banda, fileyi taşıyan tele veya kordona ve rakibin sahasına dokunursa
  • Topa, top fileyi geçmeden vurursa
  • Top oyuncunun raketi dışında herhangi bir yerine veya nesneye dokunursa
  • Oyundaki top, oyuncunun raketi elinde değilken, rakete dokunursa
  • Top oyundayken oyuncu raketin yapısal şeklini veya özelliğini değiştirirse
  • Çiftler maçında topu geri çevirirken, iki oyuncu birden topa dokunursa

puan kaybetmiş olur.

Tenis sporunun birçok uygulanış kuralları daha vardır. Örneğin, hakemlerle ve top toplayıcılar, çizgi hakemleri, hata tespitleri ve elektronik ortam hata tespitleri gibi. Ancak genel hatlarıyla uygulanış biçimi yazdığımız gibidir.

Teniste Şut Şekilleri

Servis

Teniste servis aşamaları sırasıyla

  • Raket ve top birbirine paralel şekilde elde hazır olur.
  • Doğru servis kutusuna alınan vücut pozisyonuyla birlikte top dikey alın hizasına yaklaşık 2 kol boyu yükseltilir.
  • Top raketle eş zamanlı birbirinden ayrılırken eldeki raket, koldaki flexörleri çalıştırarak sırta kapalı şekilde alınır.
  • Dirsekten, yukarıya doğru yükselen topa, omuzdan kuvvet alarak vuruş uygulanır ve raket ayak yanına indirilerek vuruş tamamlanır.

Forehand

Raketin sağ elde tutulacak şekilde baş üstünden düzgün bir açıyla kol gergin bir şekilde geriye çekilir. Gerilen raket aşağıdan giderek, hafif bükülmüş dizin tam önünde topa vurulur. Topa vurulduktan sonra raket yukarı çekilir ve çekilirken sol elle tutulur.

Backhand

Bu vuruşta raket iki elle geriye doğru çekilir. Geriye çekildikten sonra raket yüzü karşıyı göstermelidir. Raket topa vurulduktan sonra iki elle boyna çekilmelidir.

Tenis Turnuvaları

Tenis turnuvaları esas olarak üç kategoriye ayrılır.

  • Amatörler de dahil bütün oyuncuların alındığı açık turnuva
  • Sadece profesyonellerin oynadığı turnuva
  • Milli amatörler kuruluşuna bağlı profesyonellerin oynadığı bağımsız turnuva

Bazı önemli turnuvalar da şunlardır

Grand Slam

  • tek erkekler /kadınlar
  • çift erkekler /kadınlar
  • karışık çiftler
  • genç erkekler /kadınlar
  • tekerlekli sandalye

Grand Slam Turnuvaları

  • Avustralya Açık
  • Fransa Açık
  • Wimbledon
  • Amerika Açık

ITF Turnuvaları

  • Davis Kupası
  • Fed Kupası
  • Hopman Kupası
  • Olimpiyatlar
  • Paralimpik Olimpiyatlar

ATP Turnuvaları

  • ATP World Tour Masters 1000
  • ATP World Tour 500 series
  • ATP World Tour 250 series
  • ATP Challenger Tour

WTA Turnuvaları

  • WTA Tur Şampiyonası
  • WTA Tour
  • WTA Tier I
  • WTA Tier II
  • WTA Tier III
  • WTA Tier IV

Dünyada En Popüler Tenis Turnuvaları

Wimbledon

Dünya'nın en eski ve prestijli tenis turnuvası kabul edilen Wimledon, Londra'da her yıl Haziran ayında düzenlenmektedir.

İlki 1877 yılında düzenlenen yarışmada, oyuncuların beyaz kıyafetler giymesi zorunludur. Maçların kalite düzeyi yüksek olup centilmenlik içinde oynanır. Seyircinin gürültü yapmaması ve oyuncuların konsantresini bozacak hareketlerden kaçınması yazılı olmayan kurallardandır.
Wimbledon, çim kortta düzenlenen tek Grand Slam turnuvasıdır.

Fransa Açık (Roland Garros)

1925 yılında düzenlenmeye başlanan Fransa Açık, Mayıs ayı başında Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan maçları kapsar. Toprak kortta oynanan müsabakaları ile sporcuları en çok zorlayan turnuvalardan biridir.

Amerika Açık (U.S. Open)

Grand slam turnuvalarının sonuncusu olan Amerika Açık, Ağustos aylarında oynanır. Sert kortta oynanması nedeniyle en hızlı maçlar ve sert vuruşlar bu turnuvada sergilenir.

Avustralya Açık

İlk olarak 1905 yılında Avustralya Açık Tenis Şampiyonası ismi ile oynandı. Turnuvaya Britanya Milletler Topluluğu, Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD'li sporcular katıldı.

ATP World Tour Masters 1000

9 turnuvanın birleşimidir. Çoğu büyük markaların sponsorluğunda yapılan organizasyonların toplamı sonucunda kazanan belli olur.

1990'da başlamıştır. Normal maçlardan daha fazla puan kazanılır. Monaco'daki Monte Carlo Rolex, California'daki BNP Paribas, Florida'daki Sony Ericsson Open, Çin'deki Shangai ATP Masters bunlardan bazılarıdır.

WTA Tur Şampiyonası

Kadınlar tenis sıralamasında yıl sonunda ilk 8 içerisinde yer alan sporcuların katılımı ile gerçekleşir. Turnuvanın yapılacağı yerler seçimle belirlenir. WTA tur ilk 1971’de Amerika'da Houston'da düzenlenmiştir.

Indian Wells

BNP Paribas turnuvaları kapsamında olan Indian Wells, Kaliforniya'da gerçekleştirilir. Sert zeminde yapılan kadınlar ve erkekler karşılaşmaları sonucu 2.100.000 USD para ödülü verilir.

ASB Classic

1986 yılında ilk kez gerçekleştirilen turnuva sert kortta oynanır. WTA sezonunun açılış turnuvasıdır.

Eastbourne

Birleşik Krallık'ın Eastbourne şehrinde düzenlenir. Maçlar çim kortta oynanır. İlk kez 1975 yılında oynanmıştır.

İyi bir tenisçinin temel özellikleri

İyi bir tenisçi olabilmek için aşağıdaki özelliklerin sporcularda olması gerekir.

  • Topa vuruş (stroke),
  • Hareket (movement),
  • Zindelik (fitness),
  • Zihinsel dayanıklılık (mental toughness),
  • Oluşturulacak taktikler (tactics)

Tenis Oynamanın Yararları

Tenis oynamak sağlıklı yaşamak isteyen, fiziksel dengesini sağlamak isteyen herkesin spor yapması gerekir.

  • Hemen hemen bütün kasların çalışmasına yardımcı olur
  • Dayanıklılığı arttırır
  • Sağlam ve dengeli bir duruş kazandırır
  • Bireysel bir spor olduğu için kişinin kendi başına karar verme yetisini güçlendirir
  • Zinde olmaya ve zayıflamaya yardımcı olur
  • Hoşgörü ve nezaket duygularını geliştirir
  • Hızlı düşünme ve karar vermeyi geliştirir
  • Düzenli spor yapma alışkanlığı kazandırır

Ünlü Tenisçiler

Kadınlar

  • Serena Williams
  • Martina Navratilova
  • Petra Kvitova
  • Victoria Azarenka
  • Maria Şarapova

Erkekler

  • Roger Federer
  • Andre Agassi
  • Rafael Nadal
17739 kere okundu

tenis yazıları için tıklayınız

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

İDOL FUTBOLCULAR

Messi mi, Ronaldo mu?

Messi mi, Ronaldo mu?

Spor ve Sporcu
Futbol İyi Olanın Kazandığı Bir Oyun Değildir, O Yüzden İyi Olan Kazanır!

Futbol İyi Olanın Kazandığı Bir Oyun Değildir, O Yüzden İyi Olan Kazanır!

Bazı spor dallarında iyi olan kazanır. Voleybol, basketbol, halter, yüzme... Bunlar gibi spor dallarında iyi olmak için çalışılır. Kendi kalitenizi yükseltmeniz oyunu kazanmanız için yeterlidir.

Sporcu Kimdir? Nasıl Performans Sporcusu Olunur?

Sporcu Kimdir? Nasıl Performans Sporcusu Olunur?

Amatör ve profesyonel boks nedir? adlı yazımda söz verdiğim konuları, yazmaya devam ediyorum. "Sporcu kimdir?" sorusunun cevabını verebilmek için ilk olarak "spor nedir?" sorusunun cevabını bilmemiz gereklidir. Hemen belirtmeliyim ki, sporu hobi olarak yapanlar benim konumun dışındadır.

Aklımda Deli Sorular aklımda deli sorular

Barcelona, Tam bir Futbolcu Fabrikası (mı?)

Barcelona, Tam bir Futbolcu Fabrikası (mı?)

Altyapı denildiğinde Barcelona'nın La Masia'sı hakkında övgü cümleleri kurmak adettendir. Peki Barcelona altyapısı gerçekten harika mı?

Sporculardan İnciler sporculardan inciler

Futbolu eskiden açlar oynar, zenginler izlerdi; şimdi ise zenginler oynuyor, açlar izliyor.

Şenol Güneş