Sportistan
Sportistan.com'u otomatik takip etmek için Akıllı Telefonunuza RSS beslemesini alın. http://sportistan.com/rssfeed
Sporla ilgili her konuyu FORUM'da tartışabilir, paylaşımda bulunabilirsiniz. http://forum.sportistan.com

Disk Atma

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Disk Atma

Yuvarlak, yassı şekilde ve kuralları önceden belirlenmiş bir ağırlığın, belli bir noktadan en uzağa fırlatma amaçlı yapılan yarışma sporudur.

Atletizmin içinde atma sporları dalındaki resmi Olimpik spordur. Kadınlarda ve erkeklerde olmak üzere 2 katagoride yarışmalar yapılır.

Disk Atma Tarihçesi

Disk, atletizm sporları içinde en eskiye dayanan spordur. Milattan önce 5. yüzyılda Yunanlı heykelci Myron, disk atan sporcu heykeli ile diski canlandırmıştır.

(Diskobolos) böylece, sporun çok eskiye dayandığı anlaşılmaktadır. Ayrıca Yunanlı şair Homeros'un yazmalarında da disk atma yarışlarından söz ettiği görülmektedir. Disk atma yarışmaları 1896 yılında Atina'da yapılan Olimpiyat oyunlarında yer almıştır. Kadınlarda disk atma 1928 yılında Olimpiyat Oyunlarına dahil edilmiştir.

Diskin Yapısı

1- Diskin gövdesi sert veya dolgu olabilen ve daire biçiminde, metal kenarlı, ağaç ya da uygun bir malzemeden imal edilmiş olacaktır. Metal kenarın kesiti yaklaşık olarak 6 mm yarı çapa sahip daire biçiminde yuvarlak şekillidir. Diskin gövdesinin merkezine destekleyici metal levhalar konabilir. Alternatif olarak aynı alanın düz olması ve diskin ölçülerinin ve ağırlığının kurallara uygun olması koşuluyla disk destek levhaları olmadan da imal edilebilir. Diskin her iki yüzü aynıdır. Çentiksiz, çıkıntısız ve keskin kenarsızdır. Yan taraflar kenar eğiminin başlangıcından merkezindeki 25mm-28,5mm yarı çaplı daireye kadar düz bir hat olarak kalınlaşır. Diskin şekli aşağıdaki gibidir:
Disk katagorilere göre aşağıdaki ağırlıklarda olacaktır;

  • Yıldız Kızlarda: 1000 gr (1 kg)
  • Genç/Büyük Kadınlarda: 1000 gr (1 kg)
  • Yıldız Erkeklerde: 1500 gr (1,5 kg)
  • Genç Erkeklerde: 1750 gr (1,750 kg)
  • Büyük Erkeklerde: 2000 gr (2 kg)

Yarışmaların tümünde IAAF normalarına ve sertifikasına sahip diskler kullanılacaktır.

Disk Atma Kafesi

1- Tüm disk atışları, seyircilerin, görevlilerin ve yarışmacıların güvenliğini sağlamak için güvenlik kafesinden ya da etrafı çevrili alandan yapılacaktır. Bu kuralda tanımlanan kafes saha içerisinde diğer yarışların yapılabilmesine ve yarışma sahası dışındaki seyircilerin yarışmayı izleyebileceği biçimde yapılacaktır. Bu koşulların sağlanamadığı ve özellikle antrenman amaçlı kullanılan alanlarda, çok daha basit kafesler kullanılabilir.

2- Kafes 25 m/s hızla hareket eden 2 kg ağırlıktaki bir diski durdurabilecek bir biçimde yerleştirilir. Kafesin yerleşimi diskin kafesin üzerinden geçmeyecek ya da tekrar yarışmacı sporcuya sekmeyecek şekilde olacaktır. Bu kuralın şartlarına uygun her türlü kafes yarışlarda kullanılabilir.

3- Kafes şekli U biçiminde olacaktır. Ağız kısmı atma çemberi merkezinin 7 m ilerisinde ve genişliği 6 m olacaktır. 6 m genişliğin son uçları kafesin ağlarının kenarları ile bağlantılı olacaktır. Kafesin yüksekliği en az 10 m olacaktır. Ağ panelinin üst bölümünün en alt noktası en az 4 cm olacaktır.
Diskin kafesin ek yerlerinden veya ağ bölmelerinin arasından ya da altından geçmesini önlemek için kafesin tasarım veya yapım aşamasında her türlü bu gibi tedbirler alınacaktır.

4- Kafesin yapımında kullanılan ağ uygun doğal ya da sentetik fiber telden, yumuşak ya da yüksek gerilime dayanıklı çelik tellerden yapılacaktır. Maksimum ağ gözü ölçüsü doğal tel ağ için 44 mm çelik tel için 50 mm olacaktır.5- Aynı yarışmada hem sağ hem de sol elini kullanan sporcuların olması durumunda, bu kafesten disk atışları için maksimum tehlike alanı yaklaşık 69 derece olacaktır. Bu nedenle spor sahasında kafesin konumu ve yönü güvenli kullanım açısından çok önemlidir.

Disk Atış Çemberi

Atış çemberinin kenarı, demir çelik ya da uygun başka bir malzemeden imal edilecek ve üst tarafı dıştaki zemin ile aynı hizada olacaktır. Çemberi çevreleyen zemin beton, sentetik, asfalt gibi malzemeden yapılacaktır. Çemberin iç yüzeyi beton, asfalt ya da kaygan olmayan başka sağlam bir malzemeden de yapılabilir. Bu iç kısmın yüzeyi düz olacak çember kenarının üst tarafından 20 mm daha alçak olacaktır. Çemberin iç çapı 2,50 m'dir. Kenarı ise en az 6 mm kalınlığında olacak ve beyaz renge boyanacaktır.

Disk Atma Genel Kurallar

1- Tüm Uluslararası yarışmalarda IAAF normları ve sertifikası olan diskler kullanılacaktır.

2- Tüm yarışlarda kullanılan diskler Organizasyon Kurulu tarafından yarışmacılara verilecektir. Sporcuların veya sponsorlarının getirdiği disklerde IAAF standardı aranacaktır. Getirilen bu diskler Organizasyon Kurulunun verdiği disklerle aynı marka veya özellikte ise o zaman getirilen bu disklerin kullanılmasına izin verilmeyecektir.

3- Yarışmalar esnasında hiçbir diskte herhangi bir değişiklik yapılamaz.

4- Atış yaparken yarışmacı herhangi bir yolla, örneğin iki ya da daha çok parmağını birbirine bandajlamak veya vücuduna ağırlıklar bağlamak gibi, kendine yarışmada avantaj sağlayacak araç kullanamaz.

5- Yukarıda belirtilen şartlar dışında bandaj sürekli yapılabilir.

6- Yarışmalar sırasında sporcular eldiven kullanamaz.

7- Daha iyi bir kavrama sağlayabilmek ve kaymayı engellemek için toz şeklindeki maddeleri ellerine veya diskin üzerine sürebilir.

8- Sporcular atışlarını atış çemberinin içinden ve atışa başlama duruşunu göstererek yapacaklardır.

9- Sporcu atışını yaparken atış çemberinin iç kısmına dokunabilir.

10- Yarışmacı her sporcunun 3 atış yapma hakkı vardır. Yarışma sonunda en iyi dereceyi yapan 8 sporcu kaldığında yarışmacılara 3 atış hakkı daha verilecektir. Ancak yarışmalarda 8 veya daha az sporcu varsa o zaman her yarışmacıya 6 atış hakkı verilecektir.

Disk Atma Hatalı Atışlar ve Diğer Kurallar

1- Yarışmacı çemberin içine girip atışa başladıktan sonra çemberin üzerine ya da dışına vücudunun herhangi bir yeriyle temas ederse hatalı atış yapmış sayılır.

2- Yarışmacı, kuralları ihlal etmeden başladığı atışı durdurabilir, atma diskini yere veya çember dışına bırakarak atışına yeniden başlayabilir.

3- Yarışmacı atışını yaptıktan sonra diskin zeminle ilk teması, atış alanını sınırlayan çizgiyle veya bu çizginin dışındaki zeminle ya da başka bir nesneyle olursa (kafesin haricinde) hatalı atış sayılacaktır.

4- Yarışmacı fırlattığı disk atış alanı içindeki zeminle temas etmeden çemberi terk etmeyecektir. Terkederse hatalı atış yapmış sayılacaktır.

Disk Atma Mesafe Ölçümü

Her atıştan sonra hemen mesafe ölçümü yapılır. Diskin zeminde oluşturduğu iz ile, atış çemberinin iç kenarına kadar ve bu çemberin merkezinden geçecek şekilde ölçülecektir.
Her sporcunun en iyi atışını göstermek amaçlı bayrak ve benzeri işaretler kullanılabilir.

Disk Atma Sporunda Atış

Atış çemberinin gerisinde sporcu ters olarak, sırtı atış yönüne doğru olarak durur. Diskin ortası yani merkezi avuç içine gelecek şekilde ve kenarı son parmak boğumlarının yukarısına dayamak suretiyle tutar. Atış hareketi bir veya birden fazla yumuşak hazırlık sallanmasıyla başlar. Dönüş yumuşak bir biçimde yürüyerek ve ayaklar birbirine yakın olarak yapılır. Bu sırada kollar geniş bir kavis yapar, disk elden çıkarken koldan daha ileride 35-40 derecelik uçuş açısı sağlar.

Diskin elden çıkmasından sonra, sporcu hareketin devamı olarak arkaya doğru dönerek dengesini sağlar ve durur. Daire yarıçapı çizgisinin arkasından atış çemberini terk eder. Disk atış alanı sektör çizgilerinin içine düşmelidir. Yarışmacı diski istediği gibi tutmakta ve istediği tekniği kullanarak fırlatmakta serbesttir.

Disk Atma Dünya Rekoru

Erkekler

  • Jürgen SCHULT 74,80 m GDR

Kadınlar

  • Gabriele REINSCH 76,80 m GDR
21609 kere okundu

atletizm yazıları için tıklayınız

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Spor ve Sporcu
Karbonhidrat, Tuz ve Şekeri Tanıyın!

Karbonhidrat, Tuz ve Şekeri Tanıyın!

Vücudumuzun fazla oksijene gereksinim duymadan, hızlı ve ekonomik enerji ihtiyacını karşıladığımız besin türevleri karbonhidratlardır. Uzun ve tempolu antrenmanlarımızı yorulmadan yapabilmemizi sağlayan karbonhidratlar aşırı alınması sonucu fazla kiloya sebep olabilmektedirler.

TFF Gençlik Geliştirme programı nedir?

TFF Gençlik Geliştirme programı nedir?

TFF, Türk futboluna bir vizyon ve bir sistem kazandırmak üzere Gençlik Geliştirme Programını uygulamaya koymuştur.

Aklımda Deli Sorular aklımda deli sorular

Tekmeye Kafa Uzatan Futbolcu

Tekmeye Kafa Uzatan Futbolcu

Kime sorarsanız sorun "tekmeye kafa uzatmak" iyi bir şeydir. Oyuncunun özverisini betimler. Düşünsenize rakip topa vuracak araya kafa sokuyorsunuz. Yaralanmak pahasına... Bundan daha iyi futbolcu olabilir mi?

Sporculardan İnciler sporculardan inciler

Yetenek maçı kazandırır.. Ama zeka ve takım oyunu Şampiyonluğu!

Michael Jordan