Snowboard, Uluslararası Kayak Federasyonuna bağlı bir kış sporudur. 1960'lı yıllarda yapılmaya başlanmış ve 1970'lerde bir gurup arkadaş tarafından yaygınlaştırılmıştır. Ve her geçen yıl kullanılan ekipmanlardan yarış yapılan pistlere kadar sürekli gelişim göstermiş bir spor dalıdır.
Snowboard (okunuşu: snovbord), yani kar tahtası. Kış aylarında ilk akla gelen aktivite olan kar üzerinde kayma prensibine dayanır. Kay kay ve surf sporlarının kar üzerinde yapılma şekli de denilebilir. Düz ve özel tasarlanmış bir tahta (BOARD) üzerinde karda ilerlemeye dayanan, yoğun efor gerektiren bir doğa sporudur. Yaş ve cinsiyet ayrımı yoktur. Yani temel spor faaliyetlerini yerine getirebilen herkes yapabilir. Sporcunun kişisel yeteneği ile ilerleyebileceği, kendini çok rahat geliştirip milli takımlar seviyesinde profesyonel olarak yapabileceği bir spordur.
Seçeceğiniz board ölçüleri boy ve kilonuza göre olmalıdır.
Özellikle yanınızda tuttuğunuzda çenenizin hizasını geçmeyecek uzunlukta boardları seçmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede hızlı bir şekilde manevra yapabilirsiniz. Özellikle yeni başlayanlar için idealdir.
Orta ve uzun boardlarla ise, dik yokuşlar gibi farklı arazi ortamlarında da kayabilirsiniz.
Bu oran tamamen ayak numaranızla alakalıdır.
Doğru board genişliğini bulmak için en iyi yol, boardu yere koyup üzerine çıkmaktır. Bağlamalarınızı bağlayın ve kayarken durduğunuz duruşunuzda olmaya dikkat edin. Kendinizi rahat hissettiğiniz board genişliği doğru genişliktir.
bu stil, sporun gösteri kısmıdır. Board ile olabildiğince gösterişli, serbest hareketler yapmaktır.
kendi içinde hem hız, hem de gösteri stillerini barındırır. Serbest hareketleri hızlı bir kayış sırasında yapmaktır.
Esnekliğin daha az olduğu stildir. Mümkün olan en hızlı şekilde kaymaktır.
Dünyadaki popülaritesindeki artış 1990'lı yıllarda olmuştur. Türkiye'de 1993-1994 yılında bazı kişiler tarafından yapılmaya başlanıldıysa da, popüler hale gelmesi 4-5 yıl sürmüştür ve halen büyük bir hızla snowboard yapan kişi sayısında büyük bir ilerleme vardır. Türkiye'nin ilk ve tek Snowboard Parkı Fun Park'tır. Parkta zorluk dereceleri farklı rampalar ve etaplar yer almaktadır.
Snowboard, Amerika'da hızla yayılmış ve son yıllarda bu sporla uğraşan spor severlerin 7 milyon kişiye ulaştığı tespit edilmiştir. 1998 yılında ise, Japonya Olimpiyatlarında faal spor dalı olarak kabul edilmiştir.
Uluslaraarası Kayak Federasyonu FIS'in düzenlediği Snowboard Dünya Kupaları bu spordaki en büyük organizasyonlardır. Bunun yanında üniversite oyunları adı altında çeşitli yarışmalar da yapılmaktadır.
Snowboard yarışları üç farklı başlıkta yer alır
Sporcunun, rampalardan oluşan pistte yaptığı hareketlerin zorluk ve başarı dereceleri üzerinden puan aldığı yarışlardır
Sporcunun işaretlenmiş dağ pistinde yaptığı iniş yarışlarıdır
Yarışmacıların yan yana start aldığı, tepeler ve virajlardan oluşan parkuru en önde bitirenin kazandığı yarışlardır.
Kesinlikle ilk başlayan sporcuların özel yardıma ihtiyaç duyduğu bir spordur. Bu sporda tüm vücudumuz yerden kesilmiş bir şekilde boarda bağlıdır. Öndeki ayak yön verme kabiliyetimizi ve board kontrolümüzü sağlamak için kullanılır. Sağ veya sol olmasının hiçbir etkisi yoktur. Tamamen vücut dengesi ile alakalıdır. Ön ayağınız sağ ise siz "Sağ ön kayarsınız". Sol ise "sol ön kayar".
Board seçerken ve ayarlarken de bu seçim önemlidir. Ön ayağınızı belirleyin, snowboard malzemelerine eriştikten sonra kısa bir tepeye ya da serbest bir alana çıkın. Önemli olan kimseye zarar vermemeniz, kayanları engellememeniz ve kimsenin size çarpmayacağı bir boşlukta olmanız. Zirveden yamaca doğru yan durulur. Yüz karşıya bakıyor olsa da ayaklar arkaya doğru dizilir. Diz hafif bükük, ayaklara baskı yapılır ve sırt dik tutulur. Kollar neredeyse tamamen yanlara açılır. Ayaklarınızdan kontrol ederek pistin eğimine vücudunuzu vererek düşe kalka da olsa kaymayı öğrenirsiniz.
Bugün hiç susadınız mı? Eğer susadıysanız bu vücudunuzun susuz kaldığı için size sinyaller gönderdiği anlamına geliyor.Yani vücudunuz sizi onu sulamaya çağırıyor.
Daha becerikli, daha yatkın bir futbolcu olabilmek için ipuçları derledik. Akademimizdeki konuşmalarımızdan derlediğimiz bu ipuçlarından maksimum fayda sağlayabilir ve futbolunuzu daha şık,kendinizi daha futbola elverişli hale getirebilirsiniz.
Sunucu pozisyonda heyecanla haykırır; "Nefis bir şut, kaleci son anda kurtardı. Son anda" Peki gerçekten öyle mi?
Mario Balotelli