400 m uzunluğundaki standart atletizm pistinde yapılan, eşit aralıklarla dizili 10 adet engelin üzerinden geçerek varış çizgisine en önde ulaşma amaçlı Olimpik bir atletizm spor branşıdır.
Büyük Erkekler, Genç Erkekler, Yıldız Erkekler olmak üzere 3 ayrı katagoride yarışmalar yapılmaktadır. Bu branşta da diğer kısa mesafe engelli yarışlarda uygulanan kuralların aynısı uygulanmaktadır. Çıkış takozları bu branşta da uygulanır. (Bkz. 100 m Engelli Kadınlar koşuları adlı yazımız.)
Çıkış çizgisinden ilk engele olan uzaklık 45 m'dir. İlk engelden itibaren engeller arası mesafe 35 m'dir. Son engelden varış çizgisine olan uzaklık ise 40 m'dir. Engellerin çıta yüksekliği Büyük Erkekler ve Genç Erkeklerde 0,914 m, Yıldız Erkeklerde ise 0,838 m'dir.
Teknik açıdan 110 m engelli yarışına göre farklılık arzeder. Bu koşu 110 m engelliye göre daha yavaş ve ekonomik koşulan bir koşudur. Vücut bu koşuda daha az yatırılarak koşulduğundan, sürati daha düşük bir koşudur. Atletlerin 400 m'lik mesafede yeteneklerini ve atletik performanslarını sergiledikleri seyir zevki yüksek bir koşudur. Koşudaki engelleri geçme ve engeller arasındaki geçişteki koşu ritminin kalitesi atletlerin attıkları adımların (fulelerin) uzunluğuna bağlıdır. Atletler ilk engele ulaşarak geçme ve engeller arasını kaç adımda geçebileceklerini önceden antrenman yaparak belirlerler. Koşu ve engel geçme sırasında bu hesaba göre koşarlar.
Diğer kısa mesafe engelli koşularda olduğu gibi bu koşuda da çıkış çizgisinden, çıkış takozları kullanılarak çıkış yapılır. Yarış bitene kadar atletler kendilerine ait kulvarda koşmak zorundadırlar.
400 m engelli erkekler koşusunda atletler son engeli geçtikten sonra varış çizgisine 40 m uzaklığı olan son bölümde tüm performanslarını ortaya koyarak, varış çizgisine ulaşmaya çalışarak sıralanırlar.
Futbol, ayaklarla topa vurmak suretiyle yapılan bir spordur. Bu sporda karşı tarafta bulunan kaleye top gönderilerek gol atılır. 2 takım içerisinde en fazla gol atan maçı kazanır. Futbol dışarıdan bakıldığında bu kadar basit görünebilir. Peki fizyolojik olarak incelendiğinde bu böyle midir?
Çeşitli egzersizler, tekrarlayan hareketler ve oturuş pozisyonları sebebiyle vücudumuzun çeşitli bölgelerinde çeşitli kaslarının üzerinde ağrılar gözlenir.
Sunucu pozisyonda heyecanla haykırır; "Nefis bir şut, kaleci son anda kurtardı. Son anda" Peki gerçekten öyle mi?
Hakkı Yeten